Kaikkein tärkein asia on

kannettava tietokone pöydällä

Toukokuu on takana päin ja vuoden ensimmäisestä puolikkaasta on jäljellä enää vajaa kuukausi. Salkkuni tuotto jäi toukokuussa miinusmerkkiseksi:

salkun kehitys toukokuussa 2019
salkun kehitys toukokuussa 2019

 

Kehittyminen sijoittajana

Aloitin kahden kirjan lukemisen toukokuussa. Annie Duken kirjoittama ”Thinking in Bets” auttaa lukijoitaan parempaan päätöksentekoon. Yksi kirjan sanomista on, että meidän tulisi arvioida onnen ja taidon osuutta päätöksenteossa kriittisesti. Usein onnistuneet päätöksen jälkeen arvioimme, että taidolla oli suuri osuus lopputuloksessa ja epäonnistuneet päätökset olivat vain huonoa onnea.

Joskus päätöksellä, joka on perusteltu ja loppuun mietitty, voi olla huono lopputulos ja päinvastoin huonolla päätöksellä voi olla hyvä lopputulema.

The Most Important Thing

Howard Marksin kirja ”The Most Important Thing” on minulla vielä kesken mutta jo nyt kirjasta on oppinut paljon.

Tarkoittaako korkea riski myös korkeaa tuottoa? Marksin näkemys haastaa tämän yleisen käsityksen. Jos korkea riski tarkoittaisi korkeaa tuottoa, ei riskiä itseasiassa olisi. Näin ollen pelkästään korkeariskisiin pienyhtiöihin sijoittamalla ei saa ilmaista lounasta. Sijoittajan tulisi optimaalisessa tilanteessa sijoittaa yhtiöön, jolla on matala riski mutta suuri tuotto-odotus.

Second level thinking

Sijoittajan tulisi pyrkiä kehittämään ajatteluaan pintaa syvemmälle. Kirjassa Marks kutsuu tätä ajattelua ”second level thinking” eli karkeasti ”toisen asteen ajattelua”. Tässä esimerkkejä kirjasta ensimmäisen ja toisen asteen ajattelusta karkeasti suomennettuna:

  • Ensimmäisen asteen ajattelua: ”Tämä on hyvä yhtiö, ostan sitä.” Toisen asteen ajattelua: ”Tämä on hyvä yhtiö, mutta kaikki ajattelevat, että se on loistava yhtiö ja sitä se ei ole. Joten osake on yliarvostettu: myydään.”
  • Ensimmäisen asteen ajattelua: ”Uskon yhtiön tuloksen laskevan: myyn osakkeet.” Toisen asteen ajattelua: ”Uskon yhtiön tuloksen laskevan paljon vähemmän mitä ihmiset odottavat ja miellyttävä yllätys tulee nostamaan osaketta: osta osakkeita.”

Ensimmäisen asteen ajattelu on pinnallista. Toisen asteen ajattelija miettii mm seuraavia asioita:

  • Minkä lopputuloksen uskon toteutuvan?
  • Mikä on todennäköisyys sille, että olen oikeassa?
  • Mitä konsensus ajattelee?
  • Miten minun odotukseni eroavat konsensuksesta?
  • Onko konsensuspsykologia, joka on sisällytetty hintaan, liian optimistinen tai pessimistinen?
  • Mitä tapahtuu yhtiön hinnalle, jos konsensus osoittautuu olemaan oikeassa? Mitä jos minä olen oikeassa?

*Sijoita kuluttomiin Superrahastoihin*

Ostot toukokuussa

 

Kamux 36 kpl @ 5,76 €

Qt Group 8 kpl @ 11,60 €

Qt Group 5 kpl @ 11,80 €

Revenio Group 5 kpl @ 19,70 €

Revenio Group 6 kpl @ 20,25 €

Qt Group 9 kpl @ 11,50 €

Kamux 35 kpl @ 5,40 €

Qt Group 16 kpl @ 11,50 €

Ostot yhteensä: 1064,48 €

 

Myynnit toukokuussa

Verkkokauppa.com 150 kpl @ 3,88 € – positio suljettu

Admicom 5 kpl @ 39,40 €

Kamux 128 kpl @ 5,34 €

Talenom 20 kpl @ 34,00 €

Revenio Group 27 kpl @ 20,60 €

Myynnit yhteensä: 2674,49 €

 

Käteisposition kasvatusta ja pääoman siirtämistä Nordnettiin

Kuun puolivälissä alkoi kypsymään ajatus pääoman siirtämisestä OP:n salkusta Nordnetin salkkuun. Minulla on Nordnetissä mahdollisuus käyttää sijoituslainaa (ei tällä hetkellä käytössä), joten halusin mahdollisen lainan vakuudeksi lisää paukkuja Nordnetiin. En halunnut kuitenkaan sulkea OP:n salkkua ja siirtää arvopapereita Nordnettiin, vaan päädyin myymään suurimman osan siellä olleista sijoituksista. Siirtäessä salkun ostohinnat eivät siirry mukana ja taas olisi ollut päänvaivaa veroilmoitusta täydentäessä.

Lisäksi halusin nostaa käteispainoa ja tehdä yhden uuden sijoituksen jenkkiyhtiöön. Siitä lisää kesäkuun salkun tapahtumissa. Näin ollen myyntejä kertyi kuukauden aikana huomattavasti enemmän kuin ostoja.

Kamuxin osakkeet ehdin jo ostaa osittain takaisin Nordnetin puolelle touko- kesäkuussa, hyödyntäen 0,99 € kampanjaa. Lisäksi QT:ta lisäsin vielä Nordnettiin kampanjasta.

Verkkokauppa.com on nyt myyty kokonaan pois salkusta. Sijoitus jää oman sijoittajanurani historiaan yhtenä huonoimmista. Onneksi en kuitenkaan keskittänyt siihen enempää, vaikka sijoitusidean saatuani aikanaan ajattelin laittavani Verkkikseen merkittävän panoksen. Täytyy analysoida tämä epäonnistuminen kunnolla ja jollain tulevalla postauksella miettiä epäonnistumista. Verkkokauppa voi kuitenkin osoittautua tänään sijoittavalle hyväksikin keissiksi.

Kesä on saapunut ja sen mukana helteet. Toivon lukijoilleni mukavaa kesää ja muistakaahan tehdä muutakin kuin tuijottaa pörssikursseja!

*Avaa ilmainen sijoitus- ja säästötili*

Lisää luettavaa:

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Vastaa