chess pieces on a chessboard
|

Verneri Pulkkinen, mikä on ylituoton salaisuus?

Verneri Pulkkinen on Inderesin lukuisilta videoilta tuttu evankelista. Pääsin haastattelemaan Verneriä aiheena tietenkin sijoittaminen. Pitemmittä puheitta annetaan puheenvuoro Vernerille.

 

Kuka on suosikkisi sijoitusgurujen joukosta ja mitä olet häneltä oppinut?

Verneri Pulkkinen: Pakko aloittaa vastaus hieman kriittiseen sävyyn, sillä omat standardini sille, keitä pidän sijoitusguruina, taitavat olla hieman vähemmän liberaalit kuin ne tuntuvat yleisessä keskustelussa olevan. Mielestäni ”guru”-tittelin, jos sitä on pakko käyttää, ansaitsevat sijoittajat, joilla on a) omaperäistä, hyvin perusteltua ajattelua ja b) pitkällä aikavälillä erinomainen, todistettu tuotto markkinalta. Muotoilisin vastauksen niin, että ”letkautan korvaani” sijoittajien kuten Charlie Munger, Ray Dalio, Howard Marks, Stanley Druckenmiller, ja Warren Buffett, kommenteille hyvin herkästi. Heillä on kaikilla erinomaisia kirjoituksia ja haastatteluita sijoittamisesta, suosittelen kaikille tutustumaan. Kaikilta yllämainituilta voi oppia, ja olen itse oppinut, esimerkiksi omien sijoitusprosessien kriittistä tarkastelua ja yhtiöiden kilpailuetujen painottamisen tärkeyttä pitkäjänteisessä sijoittamisessa. Heitä kuunnellen myös aina ymmärrän, kuinka vähän oikeastaan mistään tiedänkään.

 

Mitä haluaisit sijoittamisella saavuttaa?

VP: Taloudellinen turva ja liikkumavara taisivat alkuperäisiä motiiveja olla. Kun tästä on tullut niin mielenkiintoinen harrastus, niin voisi lisätä, että se on myös se matka eikä määränpää.

 

Uusin sijoituksesi on Kamux (stalkkasin Sharevillestä ?) Mitä näet yhtiössä?

VP: Sieltä saa stalkata, vaikka ei kannata välttämättä aina peesata. Ostin aiemmin viime vuoden lopulla, ja nyt tosiaan pikkuriikkisen lisää, Kamuxia salkkuun. Voin olla tietysti täysin väärässäkin Kamuxin suhteen, mutta suhteellisen matalan arvostustason pitäisi suojella sijoitettua pääomaa jonkin verran. Kamux taitaa olla pörssin epäseksikkäin kasvuyhtiö tällä hetkellä, mikä selittää osin sen suhteellisen matalia arvostuskertoimia suhteessa sen kasvuvauhtiin (per Inderesin ennusteet). Yhtiö on jäänyt muutamina kvartaaleina odotuksista, mikä lienee painanut osaketta pörssissä. Q4:lla autokauppaan on lentänyt kapuloita rattaisiin mm. Trafi-sotkujen myötä, mikä myös on todennäköisesti painanut sijoittajien kutkutusta osakkeeseen. Kuitenkin samalla yhtiö on saanut hiottua prosessejaan ja kasvusapluunaa kuntoon (kannattaa kuunnella yhtiön viimeisin Q3’18 tuloswebcast inderesTV:ssä). Jahka yhtiö jatkaa voimakasta kasvuaan ja ansaitsee sijoittajien luottamuksen, voi nykyiset arvostuskertoimet näyttää turhan vaatimattomilta.

 

Mikä on tuottavin sijoituksesi sijoitusurallasi? Entä mikä on ollut suurin epäonnistuminen ja opitko jotain tästä epäonnistumisesta?

VP: Tuottavin sijoitus kokonaisuudessaan taitaa olla vanha kunnon Revenio Group, vaikka en ihan pohjista asti ollutkaan kyydissä ja ostelin matkan varrelta lisää. Aloin kuitenkin myös myymään osan osakkeista amatöörimäisesti jo ennen aikojaan, etten mitään 15x tuottoja ole saanut (onnittelen kyydissä alhaalta ylös asti istuneita!). Tästä voi ainakin oppia sen, ettei pitäisi myydä ennen aikojaan hyviä yhtiöitä (omistan edelleen hieman Reveniota). Epäonnistumisia on lukuisia, mutta kyllä prosentuaalisesti tylsin oli alun perin ”hupisijoituksena” hankittu Pantaflix, joka ei lopulta -90 % laskun jälkeen ollutkaan enää niin hauskaa. Tästä ainakin opin, että olisi jälleen hyvä kohdentaa hauskanpito vapaa-ajalle ja tehdä kaikki, ei vain melkein kaikki, sijoitukset systemaattisen harkinnan jälkeen.

 

Sharevillestä katsoen olet onnistunut biittaamaan indeksin. Mikä on ylituoton luomisen salaisuus?

VP: Joo ihme kyllä. Varmasti osin taloushistorioitsijan tuuria, vaikka olen suhteellisen tyytyväinen kohta 10 vuoden sijoitusharrastuksen aikaansaannoksiin (paras sijoitus tosin taitaa olla sinä aikana hankittu tieto, joka mahdollisti nykyisen työpaikkani Inderesillä). Viimeiset kolme vuottahan eivät kovin kummoisia olekaan olleet, melkein indeksin mukaista tuottoa. Luulen, että suoriutumisessa on ainakin osin auttanut yleensä (punastelen kirjoittaessa yllämainittua virhettä) huolellinen perehtyminen yhtiöihin ja harkittu näkemyksen ottaminen. Ja ehkä vielä tärkeämpää kuin näkemyksen ottaminen, lienee sen nopea myöntäminen virheeksi, jos niin sattuu käymään: samalla olen suurimman osan aikaa katkaissut tappiot nopeasti ja kääntänyt takkia vinhaan. Tämä on säästänyt monta kertaa pahemmilta tappioilta; olen ollut väärässä järisyttävän usein, mutta myös oikeassa olemisen määrä on painanut suhdetta oikealle puolelle. Toisaalta on tullut hypättyä loistavista yhtiöistä myös joskus pois turhan aikaisin.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *