Sijoituskirjailija Mika Hyttinen

Mika Hyttinen, millainen on uusi sijoitusstrategiasi?

Olet aloittanut uuden sijoitusstrategian noudattamisen. Voitko esitellä sijoitusstrategian Rahasammon lukijoille?

Strategia pohjautuu sijoitusfilosofiaan, jossa keskeisinä seikkoina ovat hintojen hyväksyminen, omien virheiden hyväksyminen ja rehellisyys muuttuvan maailman edessä.

Näistä lähtökohdista strategia sallii melko vapaan sijoittamisen, koska etukäteenhän emme voi tietää, mitä markkinoilla seuraavaksi tapahtuu. Silloin on myös vaikeaa etukäteen tietää, mikä ei toimi.

Strategia jakaa sijoitussalkun kolmeen osaan, joista yksi sisältää pitkäaikaiset sijoitukset, toinen riskittömät ”sijoitukset” ja kolmas sisältää spekulatiiviset sijoitukset.

Pitkäaikaisten sijoitusten tuotto on arvoitus, sillä maailma on tulevaisuudessa kovin erilainen kuin tänään. Parhaat pitkän aikavälin tuotot tulevat yllättävistä kohteista eikä yllätyksiä voi ennustaa (muutenhan se ei olisi yllätys). Pitkäaikaisten sijoitusten tuottoa ei mitata, sillä sijoittaja ei itse pysty kontrolloimaan millään tavalla tulevia pitkän aikavälin tuottoja.

Spekulatiivisessa sijoittaja voi vapaasti toteuttaa itseään, mutta toki vastaten itse tuloksistaan. Kolmen eri osan tehtävänä on selkiyttää sijoittajan omaa roolia. Sijoittajan hyvyyttä ei mitata koko salkun tuotolla, sillä sijoittaja ei voi kontrolloida maailman hintoja (ja saada niitä kehittymään haluamaansa suuntaan). Siksi tässä strategiassa sijoittaja vastaa vain spekulatiivisen osan sijoituksien tuotosta ja vain niitä mitataan. Muu osa tuloksista täytyy vain hyväksyä.

Mitä hinnan hyväksyminen tarkoittaa?

Tarkoitan hinnan hyväksymisellä sitä, että markkinahinnassa näkyy yleisön mielipide. Vaikka olen itse välillä eri mieltä, niin se ei tarkoita hinnan olevan väärä tai väärin. Meillä on erilaisia näkemyksiä ja voi aivan hyvin osoittautua, että olin itse väärässä.

Miten sijoitusstrategian alku on mennyt tuoton kannalta? Miten arvioit sijoitusstrategian onnistumista?

Olen suunnitellut uutta strategiaa jo pitkän aikaa, mutta varsinainen testaaminen alkoi 1.6.2020. Kuuden viikon alkutaival on ollut useiden onnellisten sattumien sävyttämä. En kuitenkaan halua julkisesti puhua tuottonumeroista. Tämä strategia on minulle elämän ja filosofian kannalta tärkeä hanke, suora rahallinen hyöty on toisarvoinen seikka.

Spekulointi kuulostaa melko vapaalta. Onko sinulla joitain sääntöjä spekuloimiselle, joita noudatat?

Spekulatiivisen osan tuottoa mitataan, joten sijoittaminen on myös vapaan lisäksi rajattua. Näin aluksi minulla on sellainen sääntö, että spekulatiivisen osan tappio saa olla maksimissaan 10 prosenttia vuodessa.

Pyritkö spekuloimaan enemmän yhtiöillä, jotka ovat jokseenkin tuttuja? Sijoitatko tuntemattomiin yhtiöihin ilman analyysiä?

Näin aluksi keskityn pääosin tuttuihin yhtiöihin, mutta uudetkin ideat ovat sallittuja. Tärkeämpää on itseäni kiinnostava idea kuin idean tuttuus.

Pyritäänkö strategiassa reagoimaan trendeihin markkinoilla?

Optimitilanteessa tunnistan ensimmäisiä merkkejä trendin käänteestä. Jos trendi vahvistuu, silloin on lupa tehdä spekulatiivinen sijoitus vahvistuvaan trendin. Trendin vahvistumisen näkee suoraan hinnasta.

Miten pitkäaikaiset sijoituskohteet valikoituvat salkkuun? Voitko paljastaa mitä pitkäaikaisia sijoituskohteita sinulla on salkussa?

Pitkäaikaiset sijoitukseni ovat tylsiä. Lähinnä erilaisia indeksejä ja Berkshireä.

Mikä on käteisen rooli strategiassa?

Käteinen tuo turvaa ja rauhaa. Lisäksi käteinen toimii henkilökohtaisena pankkina, josta voi tarvittaessa lainata, jos spekulatiivisia ideoita syntyy sattumalta paljon samanaikaisesti.

Lisäksi käteinen tuo filosofiasta esiin sen tärkeän puolen, että osaava sijoittaja ei tarvitse paljoa riskirahaa. Jos ei osaa tehdä tuottoa pienellä riskipääomalla, miten sijoittaminen toimisi paremmin suurilla summilla? Ja jos osaa sijoittaa pientä summaa hyvin, pärjää hyvin pienelläkin alkusijoituksella.

Voitko antaa käytännön esimerkin, jossa spekulointi on onnistunut toivotulla tavalla?

Finnairin osakeannin hyödyntäminen onnistui lähes täydellisesti, missä oli toki mukana paljon hyvää tuuria.

Voiko strategiassa sijoittaa osakkeisiin, jotka ovat erittäin suosittuja? Eli osakkeisiin, joissa on mahdollisesti hypeä.

Spekulatiivisen osan kohdalla kaikki on sallittua, kunhan tappio on rajattu. Sijoitan varsin usein alkuvaiheen yhtiöihin, joissa on potentiaalia todella suuriin kurssimuutoksiin.

Alkuvaiheen yhtiöt ovat yleensä piilossa suurimmalta osalta sijoittajia. Miten löydät mielenkiintoisia alkuvaiheen yhtiöitä salkkuun?

Alkuvaiheen yhtiöitä on paljon. Minua kiinnostaa yhtiön tarina ja kuinka yhtiön tuote sopii vallitsevaan ympäristöön. Joskus löytyy mielenkiintoisia uusia yhtiöitä, joita muut sijoittajat eivät vielä ole löytäneet.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *