Karo Hämäläinen

Karo Hämäläinen, mihin kannattaa sijoittaa epävarmuuden ollessa suurta?

Karo Hämäläinen on tunnettu sijoituskirjailija, joka on yhdessä Random Walkerin ja Jukka Oksaharjun kanssa kirjoittanut Guru sarjaa, uusimpana kirjana Pikkuguru. Haastattelin Karoa aiheena sijoittaminen keskellä koronakriisiä.

Millaisiin yhtiöihin kannattaa sijoittaa epävarmuuden ollessa poikkeuksellisen suurta?

Tämä riippuu tietysti paljon aikajänteestä, riskinottohalusta, sijoitusstrategiasta ja osakkeiden hinnoista. Olen huono myymään, joten itse pidän kurssilaskuja mahdollisuutena ostaa laadukasta liiketoimintaa kohtuulliseen hintaan (sillä oletuksella, että epävarmuus on laskenut hinnan kohtuulliseksi).

”Onpa mukavaa, kun voi ostaa Sampoa eikä tarvitse ostaa Ovaroa!” hihkaisin kaverilleni tässä taannoin.

Noin yleisesti yhtiöt, joiden tuotteet tai palvelut ovat asiakkaille vaikeasti korvattavia, tapaavat pärjätä, kunhan niiden asiakkaatkin ainakin pysyvät pystyssä eikä asiakkaiden liiketoiminta laske liiaksi. Kova pääoman tuotto tapaa kertoa kilpailuedusta.

Merkitystä on silläkin, mikä epävarmuuden aiheuttaa. Jos pelkona on, että yrityksen liiketoiminta ja kassavirrat kärsivät ja pankkien lainahanat sulkeutuvat, kannattaa ostaa ennemmin vakavaraisia kuin kovin velkaisia yhtiöitä.

Mutta ei tämäkään ole yleistettävissä: jotkut vaanivat juuri kriisiyhtiöitä, joiden arvostus on painettu matalaksi. 

Oletko sijoittanut mihinkään koronakriisin puhjettua? Mihin?

Olen ostanut hyvin pieniä määriä Sampoa, Fortumia ja Nordeaa. Käynnistin etf-kuukausisäästösopimuksen uudelleen parin vuoden tauon jälkeen.

Millainen Nordean sijoituscase mielestäsi on? Eikö pankki ole suoriutunut melko keskinkertaisesti viime vuosikymmenellä?

Nordea on ihan hyvässä kunnossa oleva pankki, jonka arvostus on laskenut matalaksi eurooppalaisten pankkien mukana, fintechien luoman uhan hinnoittelun ja matalien korkojen myötä.

Millaiset ovat seuraavat liikkeesi sijoittamisen saralla?

Uskon, että olemme pörssin suhdannekierrossa laskun alkuvaiheessa. Tämän uskomukseni mukaisesti olen teipannut ostonappulan kiinni laskumarkkinarallin ajaksi. Olen kyllä jo alustavasti laadiskellut ostosuunnitelmaa siltä varalta, että seuraava rykäisy alaspäin tapahtuisi.

Jos arvioni on väärä ja osakekurssit jatkavat nousuaan, ihmettelen vierestä, harmittelen menettämiäni ostopaikkoja ja jossain vaiheessa päädyn ostamaan korkeintaan keskinkertaista liiketoimintaa edullisesti. Siinä sitten taas odottelen kurssihuippuja ja todellisen laskujakson käynnistymistä.

Mihin ajatus siitä, että olemme suhdannekierrossa laskun alkuvaiheessa, perustuu?

Matka nousun alusta on kestänyt 11 vuotta, mikä on poikkeuksellisen pitkä aika jo kokonaiselle pörssisyklille saati sitten nousujaksolle. Ihan allakasta katsomalla ollaan lähellä huippua, mutta onko huippu jo nähty vai onko huippu vielä edessä? Määritelmällisesti huippua seuraa lasku. Mikään ei viittaa siihen, että oltaisiin järin pitkällä laskussa. Pörssisyklin pohjilla (laskun loppu, nousun alku) sijoittaminen ei kiinnosta kuin vannoutuneimpia ja sitkeimpiä. Tällä hetkellä pankkien veräjillä on ruuhkaa, kun kansa jonottaa avaamaan arvo-osuustilejä.

Mihin et sijoittaisi tässä tilanteessa? Onko antaa konkreettista esimerkkiä?

En jaksa innostua vaikeuksissa keikkuvista tapauksista, jotka tuntuvat saavan joidenkin sijoittajien hormonit hyrräämään. Norwegianin osake voi hyvinkin moninkertaistua, jos kaikki menee hyvin, mutta ei mulla ole keinoa arvioida, millä todennäköisyydellä menee hyvin, keskinkertaisesti tai penkin alle. Penkin allahan pitäisi tosin olla pelastusliivi, jos lentokoneiden turvakuulutuksia on uskoinen. Suomessa vastaava tapaus on Stockmann. Saahan tällaisilla tapauksilla pelata, mutta se on jättipotin hakemista eikä oikein mun juttuni.

Mitä voimme oppia koronakriisistä?

Vielä en ole tainnut oppia mitään.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *