analyytikko Atte Riikola
|

Analyytikko Atte Riikola, mihin kiinnität peliyhtiöissä huomiosi?

Atte Riikola on Inderesin analyytikko, jolla on seurannassaan peliyhtiöt Next Games ja Remedy. Muita Aten seurannassa olevia yhtiöitä ovat mm. Fellow Finance, F-Secure ja Nixu. Haastattelin Attea peliyhtiöistä, hänen sijoitustyylistään ja siitä, millaisiin asioihin peliyhtiöihin sijoittavan pitäisi kiinnittää huomiota.

Mihin asioihin sijoittajan pitäisi peliyhtiöissä kiinnittää huomiota? Millaiset peliyhtiöt täyttävät kriteerisi omille sijoituksillesi?

Peliyhtiöissä kiinnitän erityisesti huomioita muun muassa seuraaviin asioihin:

  • Yhtiön kehitysvaihe: Onko yhtiön liikevaihto yhden/muutaman olemassa olevan tai vasta tulevan pelin varassa vai onko yhtiöllä laaja ja hajautettu peliportfolio? Tämä vaikuttaa merkittävästi yhtiön riskitasoon.
  • Yhtiön pelinkehityksen track-record: Onko yhtiö pystynyt historiassaan luomaan menestyspelejä? Historialliset näytöt laadukkaista ja menestyneistä peleistä kasvattavat tulevienkin pelien menestyksen todennäköisyyttä.
  • Omistaako yhtiö itse kehittämänsä peli-IP:t? Yhtiön omistaessa itse pelien immateriaalioikeudet kasvattaa se pelin tuottopotentiaalia pelijulkaisun onnistuessa. Vastaavasti yhtiö joutuu tällöin investoimaan pelin kehittämiseen ja markkinointiin enemmän, mikä kohottaa riskejä. Laadukkaalla peli IP:llä ja siihen kehitettävillä jatko-osilla tai lisäosilla pystytään parhaassa tapauksessa vuolemaan kultaa.
  • Minkälaisia odotuksia tuleville peleille on jo hinnoiteltu peliyhtiön osakkeeseen? Ideaalitilanne olisi luonnollisesti päästä ostamaan peliyhtiön osaketta mahdollisimman alhaisilla arvostuskertoimilla siten, että myös ennusteet tulevien pelien osalta ovat kohtuullisia. Tällöin osakkeessa on nousupotentiaalia sekä tuloskasvun/ennusteiden nousun että arvostuskertoimien venymisen kautta pelijulkaisujen menestyessä.

 

Näistä komponenteista pyrin hahmottelemaan, miltä yhtiön tuotto/riski-suhde vaikuttaa. Tyypillisesti peliyhtiöissä riskit ovat erittäin korkeat, joten myös tuotto-odotuksen täytyy olla houkutteleva, jotta nämä riskit kannattaa ottaa kannettavakseen.

Remedyn uusi peli ilmestyy Epicin kauppaplatformille. Oletko luottavainen, että tämä oli oikea ratkaisu, kun vaihtoehtona olisi Steam?

Control-peli on tosiaan ensimmäisen vuoden PC:llä saatavissa vain Epic Storesta, jonka jälkeen peli ilmestyy myös Steamiin. Tämä päätös on käsitykseni mukaan ollut Controlin julkaisijan 505 Gamesin harteilla. Päätös on myös herättänyt närää pelaajien keskuudessa. Olen melko luottavainen, että Epic Gamesin on täytynyt tarjota melko houkuttelevaa setelinippua Remedylle ja 505 Gamesille, jotta he ovat tähän yksinoikeusdiiliin suostuneet. Arvioisin, että suurin osa Controlin myynnistä tulee konsolialustoilta (PlayStation ja Xbox) ja on erittäin mielenkiintoista nähdä, miten Sonyn kanssa solmittu markkinointidiili tukee Controlin myyntiä pleikkarilla. Remedyn viimeisimmät pelit on julkaistu pelkästään PC:lle ja Xboxille ja nyt Playstation luo uuden vajaan 100 miljoonan laitteen alustan, johon Controlia voidaan myydä.

Miten arvioisit Remedyn käypää hintaa, jos yhtiön tuleva peli myy heikosti? Toisin sanoen, onko Remedyssä paljon downside riskiä nykyisellä arvostuksella, jos huono skenaario toteutuu?

Kyllä Remedyn osakkeeseen on mielestäni jo hinnoiteltu Control-pelin myynnin kohtuullinen onnistuminen. Jos pelin myynti floppaisi ja jäisi selvästi alle 1 miljoonaan kappaleeseen, niin näkisin, että kurssissa olisi ihan reipasta laskuvaraa (kymmeniä prosentteja). Remedyn tapauksessa downsidea rajoittaa mielestäni se, että yhtiön kaltaisia itsenäisiä AAA-laadun tarinankerronnallisia toimintapelejä kehittäviä pelistudioita on maailmassa vain kourallinen. Yhtiö saa paljon yhteistyötarjouksia julkaisijoilta ja yhtiöllä olisi mahdollisuus heikossa skenaariossa arvioni mukaan melko nopeasti siirtää esimerkiksi Controliin keskittynyt tiimi tekemään alihankintana uutta peliprojektia.

Oletko törmännyt maailmalla mielenkiintoisiin peliyhtiöihin? Löytyykö länsinaapurista Ruotsista potentiaalisia peliyhtiöitä sijoittajille jatkotutkimuksia varten?

Maailmalta löytyy paljonkin mielenkiintoisia peliyhtiöitä, mutta valitettavasti ainakin omasta mielestäni näiden arvostustasot ovat karanneet tällä hetkellä liian korkeiksi, jotta itse lähtisin näihin mukaan. Ruotsista nostaisin esiin voimakkaasti yritysostoilla kasvaneen ja erittäin laajan peliportfolion omaavan THQ Nordicin. Toinen laadukas ja erittäin hyvää kannattavuutta peliensä lisäosilla ja laajennuksilla takova yhtiö Ruotsista on Paradox Interactive.

*Avaa ilmainen sijoitus- ja säästötili Nordnettiin*

Millainen on oma sijoitustyylisi?

Nuorena miehenä ja vielä pitkän sijoitusuran jäljellä omaavana fokukseni on selkeästi vielä pääoman kerryttämisessä eikä niinkään sen suojelussa. Tarkoituksena on sijoittaa pitkäjänteisesti ja ostaa osakkeita salkkuun läpi elämän sitä mukaa, kun rahaa kertyy tilille. Pyrin sijoittamaan yhtiöihin, joissa näen osakekurssilla potentiaalia moninkertaistua pitkällä aikavälillä, jos yhtiöt pystyvät toteuttamaan strategiaansa menestyksekkäästi. Salkkuni on tällä hetkellä hyvin keskitetty ja painottuu teknologiasektorin kasvuyhtiöihin. Kolme suurinta pörssiomistustani ovat tällä Remedy, Fellow Finance sekä Efecte, joista kahden ensimmäisen paino on selvästi suurin. Suurin yksittäinen sijoitukseni on kuitenkin vielä työnantajani Inderesin osakkuus.

Voitko suositella Rahasammon lukijoille sijoituskirjaa? Millaisia ajatuksia kirja sisältää?

Aswath Damodaran kirjoittama Narrative and Numbers on erinomainen kirja siitä, miten yhtiön sijoittajatarinalla on merkittävä vaikutus yhtiön arvostukseen pelkkien numeroiden sijaan. Tämä tarina ja numerot -asetelma tulee useimmiten esille erityisesti kasvuvaiheen teknologiayhtiöihin sijoittaessa. Houkutteleva tarina voi kannatella yhtiön arvostusta hyvinkin korkealla läpi investointi- ja kasvusyklin, jolloin numerot eivät välttämättä vielä heijastele yhtiön täyttä potentiaalia. Numeroiden täytyy kuitenkin lopulta lunastaa tarina todeksi tai muuten arvostus ei ole kestävällä pohjalla.

Lisää luettavaa:

 

 

 

 

 

 

 

 

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *