| |

Osakesäästötili vastasyntyneelle – Raakatimantti, joka vaatii vielä hiomista

Osakesäästötili vastasyntyneelle lapselle, Hallitusohjelman osakesäästötili vastasyntyneelle lapselle, äitiyspakkaus ja osakesäästötili

Hallitusohjelman julkaisun jälkeen suomalaiset mediat ovat olleet täynnä uutisia sen sisällöstä niin puolesta kuin vastaan riippuen siitä mihin kohtaan poliittista spektriä artikkelin kirjoittanut kolumnisti sattuu kuulumaan. Kokoomus, RKP, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset pääsivät yhteisymmärrykseen hallitusohjelman sisällöstä torstaina 16.6.2023, minkä sisältö sitten julkaistiin kaiken kansan nähtäväksi seuraavana päivänä.

Vasemmistopuolueiden hallituskauden jälkeen puikoissa on tällä kertaa enemmän oikeistopuolueiden hallitus, minkä myötä oli odotettavissa, että erityisesti suhtautuminen talouteen, valtion velkaantumiseen ja yrittämiseen tulee muuttumaan merkittävästi erilaiseksi kuin edellisellä hallituskaudella. Ja odotukset tulivatkin täytettyä.

Näin taloudesta ja sijoittamisesta kiinnostuneena kiinnitin erityistä huomiota hallitusohjelmassa asioihin, jotka liittyvät omistamiseen ja siihen, miten siitä tehtäisiin kaikille suomalaisille mahdollisimman helppoa ja kannattavaa. Hallitusohjelmassa erikseen mainittiin, että hallitus tavoittelee kaikkien suomalaisten vaurastumisen mahdollisuuksien parantamista ja erityisesti piensijoittajien asemaa kohennettaisiin ja luotaisiin kannustimia pitkäaikaiseen säästämiseen ja sijoittamiseen.

Osakesäästötilin avaaminen vastasyntyneelle lapselle äitiyspakkauksen yhteydessä on uusi ehdotus osana hallitusohjelmaa
Näin osakesäästötilin suunniteltuja muutoksia kuvattiin 16.6.2023 Helsingin Sanomien verkkosivulla. Kuvan lähde: HS.fi

Kuitenkin näiden täytesanojen lisäksi annettiin kaksi konkreettista tapaa, jolla piensijoittajien vaurastumisen mahdollisuuksia parannettaisiin ja saataisiin enemmissä määrin suomalaisia aloittamaan sijoittamisen ja näkemään sen tuomat mahdollisuudet osana pitkäaikaista vaurastumista. Ensimmäinen näistä oli osakesäästötilin avaamisen selvittäminen kaikille vastasyntyneille, jonne valtio lahjoittaisi pienen pesämunan osana äitiyspakkausta. Toisena oli osakesäästötilin talletusrajan nostaminen. Keskustellaankin tämän päivän tekstissä osakesäästötilin avaamisesta vastasyntyneelle ja mitä hyviä sekä huonoja puolia siinä mielestäni on.

Mitkä voivat olla vastasyntyneelle avattavan osakesäästötilin positiiviset vaikutukset?

Ensimmäiseltä kuulemalta tämä uudistus kuulosti itselleni erinomaiselta ja sainkin siltä istumalta keksittyä muutamia positiivisia puolia. Aloitetaan sillä, että on aivan mahtavaa saada hallitus, jolla on oikeasti ainakin tavoitteena (käytännön tulemme näkemään vasta myöhemmin) saada iskostettua sijoittamisen, siis omistamisen, merkitys jokaiselle suomalaiselle osana vaurastumista. Se saavutettaisiin sillä, että jokainen uusi Suomeen syntyvä lapsi päätyy automaattisesti omistajaksi. Kuten monet sijoituskirjat ja -mediat kertovat, omistaminen on tie vaurastumiseen, joten ollaan ehdottomasti oikealla tiellä.

Kaikki, ainakin talous- ja sijoituskentässä, tietävät, että sijoittaminen toimii loistavana vetoapuna elämänkaaren rahoittamisessa ja mitä aikaisemmin aloittaa, niin sitä pidemmälle pääsee. Aikaisin aloittaminen vielä kaiken lisäksi mahdollistaa vaurastumisen mahdollisimman pienellä vaivalla (lue euromäärällä) kiitos korkoa korolle -ilmiön, joka pitkällä sijoitushorisontilla (jonka lapset automaattisesti omaavat) tulee tekemään ihmeitä. Tuntuu kuin olisin kirjoittanut saman lauseen, minkä Martin Paasi tuntuu sanovan melkein jokaisessa Nordnetin #rahapodi jaksossa. Pakko toistaa, kun se kuvaa niin erinomaisesti sijoittamisen järkevyyttä!

Näin Osinkoinsinöörinä kannatan tietysti melkein kaikkea mikä johtaa sijoittamisen aloittamiseen ja talousosaamisen parantamiseen, mutta usko tai älä, niin en kannata tätä aloitetta nykyisessä muodossa kokonaan. Nyt on selkeästi kaikessa innokkuudessa unohdettu ajatella välissä ja ajattelinkin listata tämän päivän tekstissä myös vaaran paikat uudistukseen liittyen ja omat ehdotukset korjauksiin.

Tässä ovat vastasyntyneelle avattavan osakesäästötilin vaaran paikat

Jokainen uudistus sisältää hyviä, että huonoja puolia ja tämäkään ei ole poikkeus. Tarkastellaan missä ovat vastasyntyneelle avattavan osakesäästötilin vaaran paikat heti sen jälkeen, kun ensiksi on nopeasti kerrattu osakesäästötilin ja arvo-osuustilin eroavaisuudet. Osakesäästötili poikkeaa ominaisuuksiltaan melkoisesti arvo-osuustilistä ja niiden eroavaisuudet voidaan kiteyttää lyhyesti seuraavasti:

  • Osakesäästötilille voi siirtää vain rahaa. Arvo-osuustilille voi siirtää myös entuudestaan omistettuja osakkeita.
  • Osakesäästötilejä voi olla yksityishenkilöä (ei voi avata yrityksenä) kohden vain yksi ja useamman osakesäästötilin käyttö johtaa massiivisiin veroseuraamuksiin (10 euroa/päivä/avattu tili, joka tarkoittaa siis pahimmillaan 7300 euron sanktiota vuodessa kahdella avatulla tilillä). Arvo-osuustilejä voi olla kuinka monta tahansa samaan aikaan ja siitä ei tule mitään sanktiota. Tämän lisäksi arvo-osuustilin voi avata myös yritys.
  • Osakesäästötilille voi ostaa vain pörssilistattuja ulkomaalaisia tai kotimaisia osakkeita. Arvo-osuustilille voi ostaa osakkeiden lisäksi myös rahastoja, ETF:iä ja muita pörssilistattuja tuotteita.
  • Osakesäästötilin voitoista ja osingoista (lukuun ottamatta lähdeveroa muihin maihin) ei makseta veroa ennen tililtä rahan nostamista tai tilin lopettamista. Osakesäästötilin varoja nostettaessa veroa maksetaan talletetun oman pääoman ja tuoton suhteessa. Arvo-osuustilillä maksetaan veroa jokaisesta tehdystä voitosta ja osingosta vallitsevan pääomaveroprosentin mukaan.
  • Osakesäästötilillä tehtyjä luovutustappioita ei voi vähentää verotuksessa mitenkään muuten kuin sulkemalla tilin. Arvo-osuustilillä syntyneitä luovutustappioita voi vähentää pääomatulojen verotuksessa ilman erityisiä kikkailuita.
  • Osakesäästötilille voi tällä hetkellä tallentaa maksimissaan 50 000 euroa, vaikka nykyisessä hallitusohjelmassa on suunniteltu rajan nostamista 100 000 euroon. Arvo-osuustilissä ei ole mitään rajaa sijoitettavalla pääomalle.
  • Osakesäästötilillä osinkojen verotus kiristyy verrattuna arvo-osuustiliin, koska arvo-osuustilille maksettavat osingot ovat vain 85% veronalaista tuloa.

Osakesäästötili mahdollistaa siis parhaimmassa tapauksessa verotuksen siirtämisen tulevaisuuteen ja näin korkoa korolle -ilmiö pystyy kasvattamaan sijoitettua pääomaa nopeammin kuin arvo-osuustilillä olisi mahdollista. Kaikki kuulostaa siis erinomaiselta tähän asti, mutta sitten alkavatkin ongelmien listaus.

Ongelmat löytyvät kuitenkin osakesäästötilin nykyisistä säännöistä, joihin ei ole suunniteltu muutoksia talletusrajaa lukuun ottamatta. Jos osakesäästötiliin suunnitellaan tekstin loppupuolella ehdottamiani muutoksia, niin sitten voidaan pysyä osakesäästötilin maailmassa minun puolestani.

Mitään virallista tietoa ei ole tullut vielä (20.06.2023) siitä, että miten paljon valtio maksaisi vastasyntyneen osakesäästötilille, mutta joissakin artikkeleissa on väläytetty 300-500 euron kerta sijoitusta. Ajatellaan nyt tässä artikkelissa kuitenkin sitä, että valtio lahjoittaisi vastasyntyneelle lapselle muhkeat 500 euroa. Hypätäänkin siis tulevaisuuteen, jossa tämä ehdotettu asia on totta joillakin tekemilläni olettamuksilla.

Prosessi lähtisi liikkeelle siitä, että valtio avaa vastasyntyneelle lapselle osakesäästötilin, johon tehdään 500 euron lahjoitus. Tämän jälkeen päätäntävalta ja tilinhallinta siirtyy vanhemmille. Tämän jälkeen vanhemmat, jotka suurella todennäköisyydellä eivät ole koskaan sijoittaneet, laitetaan tekemään osakepoimintaa. Kuten kaikki tiedämme, osakepoiminta on vaikeaa ammattilaiselle sijoittajalle, mutta se on täysin mahdotonta perehtymättömälle vanhemmalle.

Tyypillisesti sijoittamisen alkumetreillä sijoituspäätökset ulkoistetaan ja ensimmäisenä apua haetaan matalan kynnyksen foorumeilta, kuten Facebook-ryhmistä. Ja kuten kaikki näissä ryhmissä olevat henkilöt tiedämme, sieltä saadut neuvot ovat noin 99% vääriä, koska ne eivät ota huomioon osaamistasoasi, henkilökohtaista tilannettasi, sijoitushorisonttiasi ja montaa muutakaan asiaa.

Kuvitellaan vanhempien nyt saavan siellä sijoitusvinkiksi, vaikka kaikkien rakastaman Nokian, johon sitten koko 500 euroa päätetään tuupata ilman sen isompia pohdintoja tai yritykseen tutustumista. Samalla vanhemmat kuvittelevat sijoittavansa, vaikka todellisuudessa yhteen osakkeeseen sijoittaminen ilman mitään perehtymistä lähentelee uhkapelaamista, vaikka en tahtoisikaan siihen sitä verrata. Ja kuten kaikki osakepoimintaa tekevät sijoittajat tietävät, niin yksittäisellä osakkeella voi tulla turpaan ihan huolella ja nopeasti, vaikka yrityksessä itsessään ei olisikaan suuria muutoksia tapahtunut. Ja hyvässäkin tapauksessa, valittu osake voi osoittautua vuosikymmenien mörnijäksi, jolloin mitään tuottoa ei tullut koko sijoitusaikana.

Osa vanhemmista ovat taas saattaneet kuulla hajauttamisen tärkeydestä, jonka vuoksi he ostavat vaikka viittä yritystä tasaosuuksien aikaisemmin mainitulla 500 eurolla. Suurimmalla osalla välittäjistä osakekauppojen välityspalkkiot vaihtelevat 10-25 euron välillä riippuen kohdemaasta ja asiakaseduista. Koska sijoitettava summa yritystä kohden on vain 100 euroa, nousevat kaupankäyntikulut 10-25% pääomasta, joka saattaa johtaa väärinymmärrykseen siitä, että sijoittaminen on todella kallista, vaikka oikea syy on liian pieni summa sijoitettavaksi yksittäiseen yritykseen. Tämä on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin ensimmäinen, koska hajauttaminen estää täydellisen epäonnistumisen jo viidellä osakkeella aika mallikkaasti.

Viimeisimpänä, muttei vähäisempänä mielessäni on kysymys. Miten huolehditaan, että osakesäästötiliä ei tyhjennetä heti tai viimeistään silloin kun ensimmäinen pörssilasku alkaa? Pörssilaskun seuraaminen omilla rahoillakin on vaikeaa ja voi olla jopa vaikeampaa katsoa, jos lapsen omaisuus ”sulaa silmissä”. Sulaa silmissä tarkoittaa sitten jollekin 5 prosentin laskua ja toiselle vasta 50 prosentin laskua, mutta varmaan ymmärrätte mitä tarkoitan. Rahastotkin voivat tietty laskea, mutta yksittäisen osakkeen arvonvaihtelu on tyypillisesti merkittävästi suurempaa kuin suuren rahaston, joka koostuu kymmenistä, sadoista tai tuhansista yrityksistä.

Ehdotettu uudistus on hyvä alku, joka vaatii vielä kuitenkin hiomista – Tässä ovat Osinkoinsinöörin suositukset

Hallituksen tekemä ensimmäinen ehdotus on hyvä alku, mutta mielestäni huomattavasti paremman lopputuleman saamiseksi tarvitsemme tähän vielä useita muutoksia, jotka kirjaankin vielä tekstin lopuksi hallituksen jäsenille pohdittavaksi. Mielestäni on ensisijaisen tärkeätä huolehtia siitä, että ensimmäinen kosketuspinta sijoittamiseen on mahdollisimman positiivinen, jotta mahdollisimman moni suomalainen päätyisi pitkäjänteiseksi säästäjäksi ja sijoittajaksi. Haluamme, että mahdollisimman moni saa kipinän sijoittamiseen ja se saadaan aikaiseksi vain hyvällä ensimmäisellä kokemuksella. Sitähän me kaikki tahdomme tässä tilanteessa, missä eläkejärjestelmämme natisee liitoksissaan ja tulevaisuus näyttää epävarmalta haastavassa taloustilanteessa.

  • Unohdetaan osakesäästötili ja avataan vastasyntyneelle arvo-osuustili, johon siirretään esimerkin omainen 500 euroa. Osakesäästötiliä voidaan edelleen harkita, mutta vain siinä tapauksessa, että tilin ehtoja muutetaan, niin että tilille voi ostaa myös rahastoja ja ETF:iä.
  • Arvo-osuustilin omaisuuksia muokataan niin, että sinne voi ostaa vain rahastoja tai ETF:iä. Valtio ja palveluntarjoaja(t) kokoavat suositellut rahastot (jotka ovat siis oikeasti pienikuluisia ja hyviä), josta vanhemmat voivat valita haluamansa.
  • Jos halutaan välttää vanhempien tekemät huonot valinnat rahastoihin liittyen, voidaan myös ammattilaisraati palkata tekemään rahastovalinta kaikille lapsille yhteiseksi ja rahasto-osuuksia lahjoitetaan lapsen arvo-osuustilille ilman tarvetta osallistaa vanhempia rahastojen valintaan.
  • Rahastojen valinnan tai lahjoittamisen jälkeen, tili suljetaan ja pääoman nostaminen tehdään mahdottomaksi ikävuoteen 18 asti.
  • Lapsen omaisuus suojataan niin, että lapsen omaisuutta ei voi käyttää vanhempien elatukseen, jos vanhemman elatuskyky on heikentynyt sairauden, työttömyyden tai muun vastaavan syyn vuoksi.

Saa käyttää, muttei oo pakko hei.

Ps. Sanotaan vielä lopuksi, että en missään tapauksessa ole osakesäästötiliä vastaan ja mielestäni se onkin oiva keksintö. Tässä tapauksessa ja tämänhetkisillä vaillinaisilla tiedoilla se ei kuitenkaan pärjää arvo-osuustilille sitten alkuunkaan.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *