Laura Linkoneva

VIHREÄ SIIRTYMÄ KIRPAISEE NYT, MUTTA LÄMMITTÄÄ MYÖHEMMIN

Vaikka Rahasampo talousblogi onkin, tämä ei ole talousblogi. En kerro kuinka ostamalla rötiskön ja remppaamalla sen, tekee satoja tuhansia euroja voittoa. Flippaan tämän talon kanssa korkeintaan henkisesti.

Kerron alkutilanteen ja vähän elämänfilosofiaani ja sen, miten yritän puristaa järjettömän määrän hedonismia ja mukavuudenhalua vihreään laatikkoon.

Lähtötilanne oli suoraan sanottuna hiilenmusta. Ostettiin helmikuussa 2022 50-luvulla rakennettu, kahdelle hengelle aivan liian iso, öljylämmitteinen talo jostain jumalanseläntakaa. Muutettaessa meillä oli kaksi vanhaa omaa polttomoottoriautoa ja kaksi työhiluxia eli kahdella ihmisellä neljä polttomoottoriautoa. Ja kirjaimellisesti minnekään ei ole kotoa kävely- tai edes pyöräilymatka, joten pakokaasuisia kilometrejä tulisi päivittäin kymmeniä, pahimmillaan satoja. Talo oli ollut myynnissä jo vuosia ja oli käytännössä jokaiselle liian iso, energiasyöppö tai epäkäytännöllinen, joten sen mahdollinen myöhempi myyntikään ei näytä kovin rahakkaalta ratkaisulta, vaikka remontoisi lattiasta kattoon, seisoisi päällään, rukoilisi ja anelisi.

Dollarin kuvat silmissä tai ekojeesushattu päässä tätä päätöstä ei siis tehty. Ostettiin Ristimäki loppuelämän kodiksi ja remontoidaan tätä pikkuhiljaa omalla tyylillä ja ideologialla, vältellen valkoista ja hillittyä.

Alleviivaan sitä, että täällä on tehty paljon päätöksiä, joissa ei mennä raha edellä. Mahdollinen rahan säästö pitkällä aikavälillä on ihana bonari, mutta itseäni on päätöksissä kiinnostanut omien kokonaispäästöjen vähennys ja kysyttäessä siipalta syitä päätöksille, oli arjen helpottuminen ykkösenä.

Päätöksiä tehdessä ei siis tehty exceleitä siitä, milloin investointi maksaa itsensä takaisin vaan luotettiin sokeasti siihen, että asutaan tässä seuraavat 50 vuotta, joten mitä nopeammin tehdään, sen nopeammin on remonttilainat maksettu ja investointi alkaa tuottaa. No mitäs jos ei ala? Ainakaan ei olla tupruteltu savupiipusta rahaa taivaalle ensimmäisen asumisvuoden jälkeen.

Ja jos liikaa jahkailee, huomaa parinkymmenen vuoden päästä, että olisi pitänyt tehdä heti muuttaessa. Itse näen tulevaisuudessa jatkuvasti kallistuvan fossiilisen polttoaineen ja kiristyvän päästösääntelyn, joten ennemmin revin laastareita omaan tahtiin vapaaehtoisesti kuin odotan, että ylhäältä tulee käskyä ja nousevia kustannuksia.

Enkä halua, että käy niin kuin niin monelle, joka kyllä aloitti sijoittamisen, mutta ainoa harmituksen aihe on se, ettei aloittanut aiemmin. Mitä aikaisemmin, sitä aikaisemmin.

Maalämpö

Ylivoimaisesti suurin yksittäinen vihreä harppaus oli öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön. Tämä oli suunnitelmissa jo kauan ennen kuin kauppakirjat oli tehty ja käytiin putkiliikkeen kanssa katsomassa kaivon paikat jo kuukausia ennen talon ostoa. Komponenttipulasta, venäjästä ja krhm… persoonallisesta putkiliikkeestä johtuen saatiin maalämpö toimintaan vasta maaliskuussa 2023, joten ehdittiin ostaa polttoöljyä tähän talouteen kolmentoista kuukauden aikana 6037 eurolla. Rahaa ja hiiltä taivaalle yli kuudella tonnilla. Oksettaa.

Maalämpö oli oikeastaan ainoa lämmitysmuoto mitä edes harkittiin. Se on helppo, ekologinen ja huoltovapaa verrattuna meilläkin talvella temppuilleeseen öljypolttimeen.

Toki sähkönkulutus nousee, mutta se ainainen öljyn hakeminen ja lorottelu loppui ja pannuhuoneeseen saatiin lämmintä varastotilaa öljysäiliön tilalle. Pumppu myös ajoittaa lämmitystä pörssihinnan mukaan ja kuukausittaisesta raportista näkee, että meillä suurin kulutus on aamuöisin, kun sekä maalämpö, että auto kuluttavat vuorokauden halvinta energiaa.

Auto

 Meillä oli mun 2005 diesel Skoda Octavia ja Hessun 2008 bensiini Opel Astra, joka huhtikuussa 2023 vaihdettiin täyssähköiseen vuosimallin 2020 Volgswagen ID.3:en ja Skoda laitettiin seisontaan ja talliin.

Täällä asumisen aikana ehdittiin tankata polttoaineautoja 14 kk aikana yli 3000 eurolla, eikä polttisten ajoneuvoverotkaan mitenkään herkullisella tasolla olleet.

Vaikka autolaina nyt onkin uutena riesana, on sähköauto ollut kyllä loputon onnen lähde saapumisestaan saakka. Lähiaikoina sähkön hinta on ollut usein negatiivinen ja koska käytetään sovellusta ajoittamaan lataus vuorokauden halvimpiin tunteihin ja ajan jonkin verran kilometrikorvausajoa, autolainasta huolimatta kilometrit ovat halpoja ja autoilun kuukausikustannukset eivät nousseet mitenkään ihan älyttömästi, mutta käyttömukavuus ja ennen kaikkea turvallisuus kasvoi hurjasti.

Sähkösopimus

 Kun tehtiin taloon sähkösopimusta, en katsonut hintaa. Oli tärkeää, että sopimus on toimittajalta, joka myy uusiutuvaa vihreää sähköä, joten valittiin 100 % tuulisähkö pörssihinnalla ja muuton aikoihin sähkön hinta oli kieltämättä melkoisen rapsakka. Tästä hetkestä katsottuna onneksi uskallettiin ottaa pörssisähkö, koska toistaiseksi se on ollut kaikkia uusia määräaikaisia ja kiinteitä huomattavasti edullisempi.

Tänä vuonna – 2023 – sähkö on ollut käytännössä ilmaista, joten maalämpöön ja sähköautoon vaihtaminen ei olisi voinut tulla parempaan saumaan!

Ruoka

 Vaikka talon ihmisasukeista toinen on sekasyöjä, syödään kotona pääasiassa vegaanisesti. Kotiin ostettavista elintarvikkeista mutulla 99 % on vegaanisia.

Ruokavalio on yksittäisistä hiilijalanjälkiasioista yksi yksilön vaikuttavimmista ja mikäli haluaa vähentää kokonaispäästöjään, eläinperäisten tuotteiden jättämisellä ruokavaliosta on valtava merkitys.

Päästövähennysten ohella tulee liuta muitakin hyviä asioita, sillä se on päästöjen lisäksi sekä terveys- että eettinen päätös. Itselleni näillä kaikilla on merkitystä enemmän kuin Hessulle, mutta ehkäpä kiitosta tulee viimeistään siinä vaiheessa, kun kaverit alkaa saada verenpaine- ja kolesterolilääkitystä ja meillä selvitään ilman. Kop kop.

(Tätä samaa kiittelyä toivon tulevaisuudessa myös siitä, että olen pakottanut läheisiä aloittamaan kuukausisäästösopparit. Kitiskää ihan rauhassa nyt, kiitätte myöhemmin! Teen sen vain rakkaudesta! Planeettaa, eläimiä, kroppaa ja lompakkoa kohtaan!)

Vegaanisesti voisi varmaan syödä nykyistä paljon halvemmalla, mutta täällä suurin synti on käydä kaupassa usein ja suunnittelematta ja käyttää suhteellisen paljon kalliita kasviproteiineja ja viikonloppuisin herkkuihin menee aivan liikaa rahaa. Skarpattavaa siis on tällä saralla.

Eläimet

 Ei edes yritetä esittää mitään ekojeesuksia näillä eläinmäärillä, mutta jos jotain voi tehdä, se kannattaa tehdä.

Meillä on siis kaksi koiraa Elmo ja Risto (ja usein siskon lainakoira Lempi) ja kaksi kissaa Raimo ja Reijo. Lemmikit ei ole todellakaan mikään ekoteko ja niillä on valtava jalanjälki. Tiedostan tämän ja vegaanina lihansyöjälemmikkien ruokavalio on kieltämättä dilemma.

Meillä koirat syö Alvarin hävikkinappulaa sekoitettuna milloin mihinkin kasvisnappulaan. Tiedän, että jotkut vegaanit syöttävät lemmikeilleen vegeä, itse en taivu siihen. Ihminen voi päättää olevansa vegaani tai syövänsä kasvispainotteisesti, koira on sekasyöjä ja haluan, että niiden ruokavaliossa on lihaa. Jos haluaa vegaanilemmikin, pupu on hyvä vaihtoehto.

Mutta koska olen tehnyt päätöksen adoptoida koiria (rescuet espanjasta ja liettuasta) ja olen päättänyt syöttää niille lihaa, haluan että ruoka on edes jotenkin järkevää ja Alvarin ideologia nappaa. Meillä on sinne kuukausitilaus ja pakettiautomaattiin tupsahtaa ruokasäkki säännöllisin väliajoin. Meganäppärää!

Toisinaan ostan myös pakastettuja kanankauloja, naudan niskaluita ja naudanmahapalleroita ja kaikkea mikä kuulostaa mahdollisimman ihmisille kelpaamattomalta teurasjätteeltä. Jos kerran nauta henkensä menettää niin otetaan jokainen pala talteen. Sisäfilettä ei meidän lemmikit syö.

Meillä on myös kaksi kissaa, mutta koska kissa on – toisin kuin ihminen tai koira – lihansyöjä, on Raimo ja Repe ne meidän pahimmat ruokasaastuttajat. Koska kissoille ei ole tietääkseni vastaavaa kuin Alvar, ostan lihapitoista eläinkaupan nappulaa ja toivon, että markkinatalous on ajanut valmistajan käyttämään teurasjätettä ja muuta ihmisille kelpaamatonta jätettä ihan jo vaikka liiketaloudellisista syistä.

Muuta

Komposti Ensimmäisiä asioita mitä ostettiin tänne oli postilaatikon ohella komposti. Itselleni oli tärkeää, että ruokaa ei ensinnäkään heitetä pois ja toisekseen ainakaan sekajätteeseen.

Kierrätys Meillä kierrätetään kaikki mahdollinen ja sekajätettä tulee naurettavan pieni määrä. Onneksi, sillä asutaan niin kaukana kaikesta, ettei meillä käy edes roska-auto, joten ei olisi edes houkutusta heittää kaikkea sekajätteeseen vaan pakataan kartongit, lasit, metallit, pullot ja tölkit, paristot ja muovit omiin pussukoihin ja viedään yleisille kierrätyspisteille.

Puutarha ja kasvimaa Vähän sama kuin maalämmössä, päätin että investoinnit, jotka tarvitsevat aikaa tuottaakseen tehdään heti. Ostettiinkin ensimmäisenä kesänä kaksi kirsikkapuuta, kolme omenapuuta, kaksi karviaispensasta, luumupuu, raparperi ja mustaherukka ja istutettiin ne tontille.

Kasvimaata varten pitää tehdä maanmuokkaustöitä isommin ja tuotanto ei vaadi vuosia, joten se siirtyy aikaan, jolloin on rahaa ja aikaa. Mutta puut haluttiin heti kasvamaan.

Kirpparit Valtaosa meidän huonekaluista on joko meidän vanhaa tai muiden vanhaa – perittyä, löydettyä, saatua tai käytettynä ostettua. Sohva ostettiin uutena, koska haluttiin saada koko huoneen täyttävä, mutta muuten vanha tavara sopii sekä ideologiaan, että sisustusmakuun. Tätäkin kirjoitan Torista ostetun kirjoituspöydän ääressä. Halpaa ja ekologista.

Tulevaa

Ollaan asuttu tässä vasta puolisentoista vuotta, joten valtavasti on vielä tekemättä, varsinkin kosmeettisista remonteista. Pintaremontit jää herkästi jalkoihin kun järkevät investoinnit pitää saada heti kärkeen alta pois. Energiaremontti imaisi lähes kaiken remonttilainan, joten pinnat täällä on pääosin vielä vanhaa tai aukirevittyä. Keittiö, vessat ja kylpyhuone saa odotella vanhassa ysäriasussaan, mutta jo muuttaessa sanoin, että mikäs kiire tässä. Taloudellisen tilanteen ja jaksamisen mukaan.

Talon ”vihreyteen” ja rahaan liittyviä remontteja on lähivuosina tiedossa ainakin aurinkopaneelit ja tehottoman avotakan vaihtaminen joko varaavaan tai kiertoilmatakkaan. Se on mukavuustekijä, mutta myös huoltovarmuustekijä, koska jos sähköt menee pakkasilla poikki, on talossa hyvä olla useampikin tulisija, joista on muutakin hyötyä kuin tunnelma.

Viimeksi tänä syksynä istuin myrskyn takia kolme tuntia ilman sähköjä ja kieltämättä oli orpo olo. Onneksi oli powerbankissa virtaa! Mutta kyllä tuli motivaatiota tilata halkokuormaa ja etsiä loputkin powerbankit ja kynttilät kaappien perukoilta. Ei nykykermapylly kauaa ilman puhelinta osaa olla.

Kulut

Miten meillä on tähän kaikkeen varaa?

No, rehellisesti, ei meillä oikein olekaan. Eikä olisi varaa oikein jättää tekemättäkään. Työhistoriani on koko tässä asumisen aikana ollut hyvin repaleinen. Ensin lomautusta ja työttömyyttä, nyt vaihtelevasti osa-aikaisia hommia, freelance-keikkaa ja silpputyötä.

Mitään ei ole ostettu omalla rahalla, vaan tämä vihreä siirtymä tulee maksamaan korkoina rehellisesti aivan helkkarin paljon.

Harmittaako se? Ei tippaakaan. Toki olisi kiva ostaa kymppitonnien lämpöremontit ja sähköautot käteisellä, mutta harvalla on siihen varaa. Jos oltaisiin laskettu mitään lukuja auki, ei oltaisi varmaan uskallettu lähteä tähän projektiin, alkaen tämän talon ostosta. Tieto lisää tuskaa.

Itse ajattelen, että maksan nyt korkoja siitä, että arki helpottuu monelta osin. Isoin asia on se, että öljyn roudaus ja tankkaus loppui keväällä 2023 seinään ja nyt lämmityksen ja autoilun kulut on helpommin ennustettavissa.

Öljysäiliön mittari oli vähän kehno, joten talvella herättiin monena aamuna siihen, että talo oli kylmä. Siinä piti aamupöpperössä pieraista se 200-400 euroa löpönhakureissuun pahimmillaan parin viikon välein. Autoissa oli aina tankit tyhjänä ja ajelin usein höyryillä tankkaamaan parilla kympillä, kun ei raaskinut tankata täyteen. Tai rehellisesti sanottuna siinä elämäntilanteessa usein ei olisi kyllä ollut varaakaan.

Nyt tulee sähkölasku kerran kuussa ja vaikka se onkin huomattavasti isompi kuin ennen, on se silti pienempi kuin sähkölaskun ja polttoaineisiin menneen rahan summa. Ja maksan mielellään myös siitä, että päästöt ovat murto-osa entisestä, tankkailuihin ei mene aikaa ja mikä parasta: suihkusta tulee tasaisesti lämmintä vettä yli kolme sekuntia ja jopa kahdesta suihkusta samanaikaisesti. Usko kun sanon, että pelkästään siitä riemusta on valmis maksamaan aika paljon korkoeuroja. Kun muutettiin tähän, suihkuja ei ollut talossa ollenkaan ja lämmitettiin padassa vesi. Vuodessa ihan miellyttävä asumismukavuuden nousu.

Tiedän, ettei tällaista siirtymää ole taloudellisesti helppo tehdä, eikä se ole mahdollinen kaikille. Porukka ei halua tehdä talon arvoista remonttia muuttotappiopaikkakunnalla varsinkaan, jos elinvuosia ei ole hirveästi jäljellä. Meitä on kaksi ja ollaan lapsettomia ja terveitä reiluja kolmekymppisiä, mutta olen myös sitä mieltä, ettei sitä lainaa kannata kuollakseen pelätä.

Mekin haluttiin mahdollisimman nopeasti maalämpö käyttöön, vaikka se kirpaisikin, sillä mitä nopeammin kalliin lämmitysmuodon vaihtaa halvempaan, sen nopeammin investointi maksaa itsensä takaisin. Öljyn hinta on mitä on eikä todennäköisesti tule laskemaan ja uusiutuviin energiamuotoihin panostetaan sitä kyytiä, että fossiiliset polttoaineet kannattaa vaihtaa pois mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Todellisia kuluja ja vaikutuksia näkee vasta kun ensimmäinen talvi on ohi niin auton kuin maalämmönkin kanssa ja voi verrata vuosia ja kuukausia keskenään, joten numeropainotteisempaa seurantapostausta lienee luvassa, kunhan dataa kertyy! Tämä megapitkä blogiteksti oli siis käytännössä vasta alustus vihreän siirtymän rahapostaukselle.

Ps. Meidän taloprojektia voi seurata IG:ssä @ristimvki

Jos pidit artikkelista, liity uutiskirjeemme tilaajiin pääsivulla

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *