Laura Linkoneva

LAURA 💚 PÖRSSISÄHKÖ

Tekstin lopussa mainoslinkki! *

Kun surullisen kuuluisa Olkiluoto pyhänä reistaili, kolmosreaktori kyykkäsi ja tiistaina neljästä viiteen saa sähköstä maksaa lähes euron kilovattitunnilta, inspiroiduin kirjoittamaan pörssisähköstä ja kuinka erinomainen asia se on, kaikesta tästä huolimatta.

Totuudenmukaisempaahan nyt talvea vasten näillä hinnoilla on hehkuttaa pörssisähkön erinomaisuutta kuin silloin, kun töpselistä tulee miinushintaista sähköä.

Ennen rauhoittelin aloittelevia sijoittajia suhtautumaan viileästi arvon heilahteluun pörssissä, nyt on pörssisähkön vuoro.

Lyhyesti: vaihtelu kuuluu tässäkin asiaan, no panic. Hyödyt halvoista tunneista, joten muistele hyviä hetkiä ja säästettyjä euroja silloin kun hinnat hiipivät korkealle. Ja varaudu asiaan. Henkisesti, taloudellisesti ja automaatiolla.

”Et voi päättää mitä sähköä sun töpseliin tulee”

Itselleni tärkeää on, että sähkösopimus on vihreä. Ei ole väliä onko se tuotettu auringolla, tuulella, (vastuullisella!) vesivoimalla, ydinvoimalla vai pyhällä hengellä, kunhan tuotantotapa on mahdollisimman vähän planeettaamme tuhoava. Jokaisella sähköntuotantotavalla on myös huonot puolensa, mutta uusiutuvuus ja/tai päästöjen vähäisyys on itselleni tärkeä kriteeri.

Vaikka tiedän etten voi vaikuttaa juuri siihen sähköhippuseen joka töpselistä tulee, haluan lykätä roposeni yhtiöön, jonka business on uusiutuvissa tai päästöttömissä tai lähes päästöttömissä energiamuodoissa. Eli en halua edes välillisesti tukea fossiiliyhtiöitä, vaikka niistäkin usein saa ”vihreän” sähkösopparin. Joidenkin mielestä tämä on turhaa ekojeesustelua, mutta toivon tekemäni sopimuksen antavan signaalin siitä energiamuodosta, mitä haluan tukea. Mitä useampi vaatii uusiutuvia ja vähäpäästöisiä vaihtoehtoja, sitä enemmän niitä joudutaan tarjoamaan. Kysyntä, tarjonta ja niin edelleen.

Sähkölaskubudjetti

Tuntuu jokseenkin karmaisevalta, että kerrostalokaksiossa asuessa ajatteli aina sähkölaskun puhelinlaskun suuruiseksi. Molemmat pyörivät siellä jossain parinkympin paikkeilla, eikä asiaa tarvinnut sen suuremmin ajatella. Lasku muiden joukossa.

Nyt kun asuinneliöt yhtäkkiä moninkertaistuivat, lämmitysjärjestelmään pystyi itse vaikuttamaan, auton käyttövoima muuttui ja kulutetut kilowattitunnit tuntuvat lompakossa, suhtautuu sähköön ihan eri tavalla kuin vielä pari vuotta takaperin. Ja anteeksi äiti, kun jätin aina valot päälle. Nyt ymmärrän paremmin.

Budjetoitiin jo ennen muuttoa sähkölasku reilusti yläkanttiin, ettei ihan hirveitä yllätyksiä pääsisi syntymään. Ei ollut mitään käsitystä paljonko tällainen 50-luvun mörskä kuluttaa ja tulisiko sieltä talvipakkasilla kymppien vai tonnien laskuja.

Koska vuodenajat vaikuttavat sähkölaskuun merkittävästi, päätettiin, että siirretään joka kuukausi taloustilille arvio koko vuoden kuukauden keskiarvosta, jolloin kesäisin sinne maksetaan todellista kulutusta enemmän ja talvella taas syödään sieltä kesän säästöitä. Teoriassa siis näin, todellisuudessahan rahat katoavat tililtä milloin mihinkin talon ehostusprojektiin. Mutta talvella on motivaatiota painaa töitä ja lapioida itseaiheutettua monttua umpeen. Eli älkää tehkö niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon. Jälleen kerran.

Tällä hetkellä budjetoitu rahamäärä sähköön on 250e ja siirtoon 130e eli yhteensä 380e/kk. Tällä hetkellä vuoden 2023 toteutunut keskiarvo on 207,51e eli joustoa talven koville pakkasille vielä löytyy.

Vuoden 2022 toteutunut 11kk keskiarvo oli 114,48e/kk kun lämmitysjärjestelmänä oli vielä polttoöljy ja autot kulkivat polttoaineilla. Vaikka sähkölasku oli nykyiseen verrattuna ihanan pieni, pitää pitää mielessä, että polttoöljyyn meni tässä asutun 11 kuukauden aikana +400e/kk ja polttoaineisiin +240e/kk ja yhteensä lämmitykseen, sähköön ja polttoaineeseen meni 762,25 euroa kuukaudessa. Nam.

Sillä saa jo jokusen kilowattitunnin ostaa vähän korkeammallakin hinnalla.

Alkuperäinen budjetti on siinä mielessä virheellinen, että vuonna 2023 vielä kertaakaan sähköön ei ole mennyt enemmän rahaa kuin siirtoon ja siirto on koko sähköön menevästä summasta 56-71 %, sen jälkeen kun hetkellinen alv-alennus poistui. Esimerkiksi lokakuussa maksettiin sähköstä 122,68 euroa ja siirrosta 191,91 euroa ja syyskuussa sähköön meni vaivaiset 40,66 euroa, kun samaan aikaan siirrosta maksettiin 101,70 euroa.

Täällä maksetaan siirrosta 20e/kk perusmaksua ja siihen päälle 4,85 snt/kWh samaan aikaan kun sata kilometriä etelämpänä Tampereella perusmaksu on siitä viidennes, 3,98e/kk, ja siirrosta menee maksua 3,19e/kWh.

Jotenkin ennen ajatteli, että sähkö on se mistä sähkölaskussa maksetaan, mutta se onkin tämä periferiainfra, jolle ei tavan tallaaja mahda mitään. Eli se on niin sanotusti voi voi ja niitä kuuluisia huonoja elämänvalintoja 😀

Miksi pörssisähkö?

Selailtiin ennen muuttoa erilaisia kiinteitäkin sähkösopimuksia, mutta määräaikaisten sopimuksen hinnat pyörivät siellä päälle 20 snt kilowattituntihinnoissa ja ajateltiin sinnitellä pörssisähköllä siihen asti, että saadaan maalämpö käyttöön, jolloin tiedettiin sähkönkulutuksen pompsahtavan reilusti. Ei oikeastaan edes ajateltu, että maalämmön kanssa uskallettaisiin ottaa pörssisähkösopimus, mutta kun maalämpö vihdoin kesän korvilla saatiin käyttöön, ei tehty sähkösopimukseen muutoksia. Edelleen pörssisähkö houkuttelee eniten, eikä olla oikeastaan enää edes harkittu kiinteää sopimusta, ellei kiinteiden sopimusten hinnat oikeasti romahda joihinkin sentteihin tai tapahdu jotain muuta yllättävää.

Ei kumpikaan vastusteta määräaikaisia ja kiinteitä tai olla ehdottomia pörssisähköläisiä, ja todellakin napataan hyvä kiinteä sopimus, jos sellainen tulee vastaan tai elämäntilanne sellaista vaatii, mutta toistaiseksi pörssisähkö on kohdellut meitä hyvin ja kaikki muut vaihtoehdot olisivat tulleet kalliimmaksi.

Tällä hetkellä pörssisähkön keskihinta vuoden 2023 alusta on ollut 6,21 snt/kWh, eikä ainakaan mun silmiin ole vielä sattunut kovin halpoja kiinteähintaisia sopimuksia. Nyt nopeasti googlatessa vuoden määräaikaiset näyttävät pyörivän siinä vajaassa kymmenessä sentissä per kilowattitunti + noin kuuden euron kuukausimaksu.

Katsoin tätä kirjoittaessa lokakuun sähkölaskua ja meidän taloudessa sähkön keskihinta oli 4,89 snt/kWh, eli noin puolet tämän hetken halvimmista kiinteähintaisista. Syyskuussa maksettiin sähköstä 3,12 snt/kWh.

Miten ollaan saatu painettua toteutunut hinta noin alas? Kytätäänkö koko ajan halpoja tunteja ja ajoitetaan pyykinpesua ja kahvinkeittoa? Ei sentään. Olen liian laiska ja hajamielinen moiseen. Puhelimessa on kyllä Fingridin äppi, josta sähkön hinnan voi halutessaan tarkistaa, mutta sitä tulee vilkuiltua suhteellisen harvoin ja pääasiassa puhtaasta mielenkiinnosta, ei pyykkäyksen ajoitus mielessä. Mielenrauhan salaisuus on automaatio.

Esimerkiksi lokakuun yhteenvedosta voi lukea, että aktiivisin sähkönkulutusaika täällä ajoittuu 02-04, eli vuorokauden halvimmille tunneille. Eniten sähköä kuluu lämmitykseen. Maalämpöpumppu on yhdistetty wifiin ja pumppu kurkkii netistä, milloin tönöä on edullisinta lämmittää. Myös auto tekee samaa ja ajoittaa lataukset vuorokauden halvimmille tunneille.

Eli vaikka saadaan uppoamaan sähköön satoja euroja kuussa ja se tuntuu äkkiseltään kalliilta, näillä sähkönkulutukseen eniten vaikuttavilla automaatiotoimenpiteillä ollaan saatu painettua sähkölasku tilanteeseen nähden kohtalaisen alas.

Ei hirveästi hymyilyttäisi maksella sähköstä niitä hintoja, mitä kiinteistä sopimuksista sai taloa ostaessa maksaa, joten ainakin vielä toistaiseksi taputtelen itseäni selkään siitä, että tuoreina vanhan talon omistajina uskallettiin kokeilla pörssisähköä, eikä annettu liikaa painoarvoa kiinteän sopparin hyville puolille, joita eittämättä on paljon niitäkin.

Mutta aivan kuten pörssinkin kanssa, muistutan, että historia ei ole tae tulevasta. Valinta olisi voinut mennä myös ihan persiilleen. Ja voi mennä vieläkin.

Mutta tästä hetkestä katsottuna ja juuri meidän tarpeisiin pörssisähkö on ollut toistaiseksi enemmän kuin täydellinen, toisenlaisessa taloudessa pörssisähkö olisi voinut olla se huonompi vaihtoehto. Sopimusta tehdessä kokonaisuus ratkaisee, eli aina talon ja elämäntilanteen mukaan.

Miksi tuulisähkö vaihtuu ydinvoimaan?

Kun muutettiin, halusin 100 % tuulisähkön, koska ainoa 100 % ydinsoppari, joka mulla oli tiedossa, oli yhtiöltä, joka tuotti sähköä myös kivihiilellä. Puhuin ylempänä siitä, että itselleni on tärkeää, että sähköyhtiö pyrkii kokonaisuudessaan vihreyteen, uusiutuvaan ja/tai päästöttömään sähköntuotantoon ja siksi otettiin alunperin soppari yhtiöltä, joka myi vain tuulivoimaa. Jossain vaiheessa sähköyhtiö yhdistyi toiseen firmaan ja laiskuuttani en jaksanut katsoa millainen yhtiö meille sähköä sen jälkeen tuuppaa, sopimus kun oli edelleen 100 % tuulisähkö.

Nyt kuitenkin ryhdistäydyin asian kanssa ja googlasin. Tuulisähköfirma oli yhdistynyt firmaan, joka tuotti vuonna 2022 yli puolet sähköstä turpeella ja fossiilisilla, uusiutuvilla tuotettiin noin kolmannes ja loput tuotettiin ydinvoimalla. Vaikka soppari edelleen paperilla on tuulisähkö, meni maku ja tuli motivaatiota hankkia uusi sähkösoppari ja alkoi niin sanotusti vanha suola janottaa.

Olen ollut Nordic Green Energyn asiakas jo männävuosina ja nyt oli aika palata asiakkaaksi.

Valitsin vaihtoehdoista Nordic Green Energyn Ilmasto pörssisähkön. Pörssisähkö valikoitui kaikista yllämainituista syistä ja ilmastosopimus, koska olen pitkäaikainen ydinvoimafani.

Ydinvoima ei ole uusiutuvaa, mutta hiilidioksidipäästöjensä puolesta se on vihreää sähköä. Monella on ydinvoimasta virheellisiin käsityksiin pohjautuva kehno maine, mutta se on mainettaan huomattavasti puhtaampaa ja turvallisempaa ja painii samassa sarjassa tuuli- ja aurinkovoiman kanssa. Ydinvoima on pakollinen osa puhtaan energian palettia, mikäli meinataan oikeasti taklata ilmastonmuutos. Odottelen innolla myös pienydinvoimaloita! Nämä nykyiset ydinvoimalat ovat kyllä tehokkaita, mutta olleet kohtalaisen… kankeita ja kalliita projekteja.

Mutta oli taskussa kiinteä soppari tai pörssisähkösoppari, kannattaa kurkata mitä se sopimus on syönyt. Millä sähköä tuotetaan, mitä siitä kaikkineen maksat ja voisiko olla aika vaihtaa johonkin järkevämpään?

Nyt kun on ostamisen ja törsäilyn Black Week, niin mitäs jos skippaisit sen ja shoppailisit ekologisesti ja vaihtaisit sähkösopparin vihreämpään?

Nordic Green Energyllä on Green Week -tarjouksena sunnuntaihin 26.11.2023 asti tästä meitsinkin valitsemasta ydinpörssisähköstä neljä ensimmäistä kuukautta ilman kuukausimaksua ja sen jälkeen pörssisähkön spot-hinta + 0,45 snt/kWh + 3,99 € kk-maksu (*mainoslinkki).

Jos haluat töpseliin uusiutuvaa energiaa, NGE:llä on myös uusiutuvaa pörssisähköä ja EKOenergiaa, mikä on Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimaa sähköä. Käy kurkkimassa et olisiko siellä joku sun tönöön sopiva sähkösopimus.

Meitsin tönö ja auto kulkee kohta ensimmäistä kertaa atomienergialla. Jee!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *