Laura Linkoneva

Bilance – Äppi joka aiheuttaa morkkista

Olen elämäni aikana ollut monesti se suutari, jonka lapsilla ei ole kenkiä, sekä se pukki, joka kaalimaata vartioi ja vaikka olen kirjoitellut sijoittamisesta ja taloudesta jo puolen tusinaa vuotta – enemmän ja vähemmän säännöllisesti – en ole ollut koskaan kovin tarkka rahasta. Nyt kun miettii, se oli ehkä yksi syy miksi alun perin edes uskaltauduin sijoittamaan. Rahat palkkapäivänä pörssiin ja herran haltuun ja loput kuusta laskeskellaan, että mihis ne jäljellä olevat pennoset riittävätkään.

Laskut maksan ja olen aina maksanut kyllä ajoissa ja pitkäjänteisyyttä on pitkällä tähtäimellä, mutta sellainen palkkapäivästä palkkapäivään -pitkäjänteisyys loistaa poissaolollaan. Koskaan ei palkkapäivänä ole rahaa tilillä, ei koskaan. Eli budjetointi tai menojen seuranta ei ole koskaan ollut mikään sydämen asia, vaikka sijoittaminen sitä onkin.

Tykkään tuhlata ruokaan, juomaan, kotiin ja arjen helppouteen. Menojen seuranta ja oman talouden hallinta levisi viimeistään omakotitalon ostamisen yhteydessä aivan totaalisesti. Kasvi sieltä, ruukku täältä. Maalipönttöön muutama kymppi. Kyykkääminen ei kiinnosta jumpassa, vielä vähemmän Alkossa ja no jos vielä tänään hakisin lounaaksi ylikalliin einespöperön, kun en taaskaan jaksanut kokata kotona.

Hynttyyt yhteen lyömisen ja pankin vaihdon seurauksena huomasin, että mulla on kolmessa pankissa tilejä ja lainoja ja rahat vain humpsahtavat jonnekin.

Olen tässä vuosien varrella kokeillut erilaisia budjetointiäppejä ja itse tehtyjä excelleitä, mutta niiden käyttö on kosahtanut heti alkumetreillä siihen, kun sitä sovellusta ja taulukkoa pitäisi muistaa päivittää. Ei näillä aivoilla.

Kyllä sinne muistaa laittaa 400 euron puutavaran hankinnan, mutta ei sitä 8 euron lounasta. Kun näitä 8 euron lounaita syö 220 vuodessa, kertyy siitä 1760 euroa, joka vain – PUF – katosi jonnekin jälkiä jättämättä.

Voin siis rehellisesti myöntää, että kun alkukuusta kysyttiin haluaisinko testata taloudenhallintaäppiä ja kirjoittaa siitä tekstin, en varsinaisesti hyppinyt innostuksesta. Fiilikset olivat lähinnä ”nääh, testattu ja hajamielisyyteni takia turhaksi koettu”.

Pari viikkoa myöhemmin asia kuitenkin palasi mieleen ja kurkkasin keskustelusta, että mikäs sovellus se nyt olikaan. Liekö ollut käyttäjässä vikaa, mutta alku oli tahmeahko, pinnaa kiristi ja mietin jo, että ei nämä vain ole mulle tehty.

Ajatuksena oli, että isken äppiin vain sen käyttötilin mihin tulee palkka ja selailen nopeasti sovelluksen käytettävyyttä ja että saanko mitään irti, mutta kun vihdoin sain äpin pelittämään, jäin jotenkin koukkuun ja tyrkkäsin heti perään kaikkien kolmen pankin tilit näkyviin. Sovellus hakee myös menneet tapahtumat, joten pystyin selaamaan rahakäytöstäni kuukausia taaksepäin.

Vaikka tiesin, että rahaliikenteeni on sekavaa pankkien, tilien, työnantajien ja tulonlähteiden määrästä johtuen, oli jotenkin koominen hetki nähdä kaikki tilit rahajärjestyksessä sovellusnäkymässä. Tilejä oli käsittämättömät seitsemän kappaletta. Ei ihme, ettei aina aivan pysy kärryillä siitä, minne ne rahat katoavat.

Avaan vähän mun köhh… persoonallista tilihallintaa:

Päätili: Tänne tulee valtaosa palkoista ja palkkioista. Täältä maksan omat henkilökohtaiset laskut ja ostan mitä mieleni tekevi ja tähän tiliin on kortti.

Taloustili: Puolison kanssa yhteinen, mihin siirretään samansuuruinen summa joka kuukausi. Täältä menee lainanlyhennykset (asunto-, remontti- ja autolainat) ja yhteiset laskut, esimerkiksi sähkölaskut ja vakuutukset. Kummallakaan ei ole tänne korttia. Tämä on käytännössä e-lasku- ja suoraveloitustili.

Ruokatili: Puolison kanssa yhteinen S-mafian tili, mihin siirretään samansuuruinen summa joka kuukausi. Täältä ostetaan pääasiassa ruokaa ja vingutellaan yhteisiä ostoksia. Tähän on molemmilla kortti.

Rahastotili: S-pankin tili, johon menee bonukset ja jonne laitetaan pullonpalautusrahat. Tililtä raha siirtyy automaattisesti (aivan liian kalliiseen ja huonoon) rahastoon. Tämä on sellainen ”ei saa koskea ilman hätätapausta” -puskuri. Puskuri on aika ajoin varattu matkustelua, aika ajoin sähkömiehen laskua varten tilanteesta riippuen. Vielä ei ole tarvinnut hätäkassaan kajota.

Luottokortti: Mulla on vain 500 euron luottoraja ja totta puhuen haluisin tästäkin eroon.

Käyttötili: Vanhan pankin käyttötili, johon tulee vielä jotain rahoja, muun muassa veronpalautukset ja joitain laskuja, joita en ole jaksanut siirtää uuteen pankkiin. Vähän sellainen varapankki, mikäli pääpankki kyykkää.

Kakkostili: Vanhan pankin kakkostili, jota käytin ennen tilapäisenä tilinä. Esim. jos tiesin, että kahden viikon päästä tarvitsen rahaa, siirsin summan sinne odottelemaan ja pois houkutusten tieltä. Viimeisimpänä käytin sitä, kun remppalainasta jäi yli ja odoteltiin putkifirman isoa laskua. Normitililtä se katoaisi alta aikayksikön.

Eli kaikki tilit kyllä säännöllisessä käytössä! Ja tarpeellisia, koska mulla ei riitä selkäranka pitämään kaikkia kolikoita samassa läjässä. Olen intohimoinen heräteostostelija, jonka pitää piilottaa rahat itseltä. Pörssi on erinomainen piilopaikka, josta nostamisen kynnys on sopivan korkea, muttei sinne ihan kaikkea liikenevää viitsi laittaa.

Sovellukseen saa näkymään myös, mikäli sukanvarteen on kertynyt käteistä. Trendikkäimmät kyllä taitavat pitää käteisvarantoja nykyään pakastimen ylälokerossa. Sitä ominaisuutta en ole päivitellyt, vaikka jokunen kymppi käteistä nurkissa ärsyttävästi pyöriikin. Vaatisi liikaa omaa aktiivisuutta ja luotan automatiikkaan.

Vaikka sovellus toimiikin tällaiselle pankkien ja tilien hajauttajalle erinomaisesti, on siitä hyötyä myös, mikäli käytössä on vain yksi pankki ja tili, sillä äpin yksi päätehtävistä on lajitella ostotapahtumat lajeittain (Danske Bankilaisille tuttu näkymä omasta pankista) ja näin tehdä visuaalisesti näkyväksi, mikä on se asia mihin rahat menevät ja mistä voisi olla ehkä varaa nipistää.

App näyttää etusivulla kaikkien tilien yhteissumman, kuluvan viikon graafin (summat ja tuhlauksen kohteet värikoodein) ja alla on listaus kaikista valitun ajanjakson ostotapahtumista.

Koukuttavaa. Ja vähän masentavaa. Ja niin kovin herättelevää.

Alkuun tapahtumia joutuu vähän muokkaamaan, mutta kun äpp oppii, että Tokmanni on sun tapauksessa lähes aina remonttia eikä ruokaa, K-Supermarket on poikkeuksetta snacks ja Etsy on interior, osaa se lajitella tulevaisuudessa ostotapahtumat oikeaan lokeroon, eli käyttö sujuvoituu koko ajan.

Sovelluksesta pystyy myös laittamaan maksutapahtumia toistuviksi, joten se kertoo paljonko olet jo maksanut kuukauden kiinteistä kuluista ja paljonko pitäisi vielä kaivaa kuvetta.

Ja se mille annan ison plussan on se, että kun joissain aikaisemmissa äpeissä mitä olen testannut, tilisiirrot merkkautuvat kuluiksi / saamisiksi niin tässä transfer-kategoriaa ei lasketa mukaan ja kirjanpito pysyy realistisena. Tilisiirtoja omien tilien ja puolison välillä kuitenkin on kuukaudessa satojen eurojen arvosta.

Eikä tässä vielä kaikki!

Yks lempparijuttu on, että sovelluksessa pystyy myös tekemään budjetteja! Budjetointi on se mistä en niin tykkää, mutta tästä tykkään. Ominaisuus on erinomainen, jos on jokin oma pahe, mitä ei kuitenkaan halua täysin lopettaa. Monella tällainen on esimerkiksi wolttaus, uberilla huristelu tai after workit. Sovellukseen voi asettaa itselleen kuukauden kipurajan ja kuun edetessä ja paheiden kertyessä sovelluksesta näkee suoraan, paljonko pahebudjettia vielä on jäljellä.

Elämä ilman paheita on kamalaa, joten ei sitä wolttailua, uberilla huristelua ja viinittelyä kokonaan lopettaa kannata, mutta voi sieltä varmasti vähän nipistää, että on vanhempanakin varaa wolttailla, ajella uberilla ja juoda muutakin kuin kyykkyviiniä.

Yhteenvetona:

+ ei vaadi omaa muistamista, app synkkaa tilit automaattisesti ja kaivelee maksutapahtumat oikeisiin kategorioihin

+ tilisiirtoja ei lasketa mukaan, paitsi jos haluaa

+ näkymään saa kaikki pankit ja tilit

+ toimii erinomaisesti, jos on hahmotuksen kanssa ongelmia, voisin suositella esim. adhd-tyypeille!

– Saa kivuliaan tietoiseksi paljonko menee rahaa vuositasolla lounaisiin ja asumiseen. Ja viiniin.

Ja vaikka tiedostan ja olen vuosia tiedostanut sen, että pienistä puroista syntyy suuri virta, pääsee se aina säännöllisesti unohtumaan. Sovelluksen parin viikon käytön jälkeen vetelen kesän aikana löystyneitä lompakon nyörejä kireämmälle ja laitan itselleni porttikiellon ruokakauppaan lounasaikaan.

Salaattibaarin 8 euron salaatti ja siipan saman hintainen eväs tekee vuositasolla yhteensä järkyttävät 3500 euroa. Summan voisi käyttää sijoittamiseen, lainojen lyhentelyyn, matkusteluun tai kodin parantamiseen. Se ankea salaatti ja nuhjuinen sämpylä ei ole tuon arvoista. Kotona tekisi halvemmalla parempaa.

Sovellus aiheutti hirveän morkkiksen ja pahan mielen ja siksi voin suositella sitä lämpimästi jokaiselle oman elämänsä löperölle, hajamieliselle ja laiskalle hedonistille.

KOODILLA ”RAHASAMPO2023” SAA TESTAILLA ÄPPIÄ PARI KUUKAUTTA ILMAISEKSI, joten se kannattaa ainakin hyödyntää. Jo parissa kuukaudessa saa hahmotettua mihin ne omat tulot oikein hupenee ja ehkä osaa tehdä parempia päätöksiä tulevaisuudessa.

Tästä linkistä saat apin sekä koodin copy/pastattua:

https://bilanceapp.page.link/rahasampo2023

Lisätietoa Bilancen tietoturva-asioista TÄÄLTÄ.

Samankaltaiset artikkelit

4 Kommenttia

  1. Kun vahingossa tuli tämä juttu vastaan ja myös jotain kokeillut, niin pakko testata. Pikaisella testauksella vaikuttaa ihan hyvältä ja se että ei tarvitse kaikkia tietoja syöttää käsin. Aina epäilyttää tietoturvan puolesta toki. Mutta kiitos hyvästä esittelystä ja testataan nyt se 2kk ainakin.

    1. Kiitos kommentista Teemu. Tietoturvasta voi lukea artikkelin lopun linkistä lisää. Bilancen tehnyt yritys on Virolainen ja noudattaa GDPR sääntöjä, jos tämä auttaa yhtään 🙂

  2. Postauksen innoittamana kokeilin Bilancea, mutta en saanut OPn asiakkaana siihen luottokortin tapahtumia, ainoastaan luottokorttilasku, mutta se ei sitten mene kategorioihin/budjetteihin oikein, kun laskulla on monen montaa asiaa maksettu.

    Käyttöliittymä oli kyllä selkeä ja jouheva, sikäli ihan kiva, mutta minulle relevantteja lukuja tuosta ei valitettavasti saa ym. syyn takia.

    Pivo hoitaa nää asiat ilmaiseksi OPn asiakkaana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *