Tulosvaroitusta tulosvaroituksen perään

Toinen viikko tuloskautta on takanapäin ja edessä on tuloskauden tehokkain neljä viikkoa. Suurin osa pörssinoteeratuista yrityksistä julkistaa tällöin tuloksensa.

Ainakin Yhdysvaltojen markkinoilla yritysten johdolla on tapana piilottaa huonoja uutisia kiireilisimmille pörssipäiville, jolloin sijoittajat eivät kiinnittäisi niihin yhtä paljon huomiota. Tällöin myös tulokseen pyritään kiinnittämään mahdollisimman vähän huomiota.

Eurooppalaisille yrityksille heinä-elokuu onkin mitä mainioin aika korjata tulevan vuoden näkymiä, kun suurin osa Euroopasta lomailee. Kun ottaa vallitsevan korkotilanteen myötä kiristyneen ilmapiirin, menneen talven energiakriisin ja poliittisen linjauksen kiristymisen koko Euroopassa, on voinut jo pitkään haistaa yritysten luvanneen ensimmäisen kvarttaalin ja tilikaudenpäätöstarinoiden myötä hieman turhan ruusuista tulevaisuutta.

Onko luvassa siis romahduksen täyteiset neljä viikkoa vai tulosten korjaamista tasolle, jonka olemme oikeastaan jo aika pitkään osanneet ennakoida?

Kaupan käynnissä aina on joku joka ostaa ja joku joka myy. Siitä pörssimarkkinoilla on kyse. Yritysten hinnoittelusta päätellen, jollekin ainakin tulee tulosvaroitukset yllätyksenä.

Itse suhtaudun hyvissä ajoin sijoittajia varottaviin yrityksiin positiivisesti. Mikään ei ole ikävämpää kuin pahasti petetyt odotukset. Suhtautuisin sijoittajana epäluuloisemmin yrityksiin, jotka jättävät tulosvaroitukset julkaisematta ja vasta tulosjulkistuspäivänä sijoittajaa odottaa ikävä yllätys.

Kokoelma tulosvaroittajia

6.7. Kreate nosti liikevaihto ennusteitaan. Aikaisemman ohjeistuksen mukaan liikevaihto olisi ollut vuoden 2022 tasolla eli 273,9 miljoonaa euroa ja EBITA eli liiketulos ennen aineettomien hyödykkeiden poistoja 8,8 miljoonaa euroa. Uuden ohjeistuksen myötä liikevaihdon odotetaan nousevan 300 miljoonaan euroon ja EBITAn laskevan 7,0-8,5 miljoonan euron tuntumaan.

Ravintolamaailmaa itselleen kahminut NoHo julkisti positiivisen tulosvaroituksen. Yhtiö nosti vuoden 2023 ohjeistustaan noin 10 prosentilla. Liikevoittomarginaalin arvioidaan pysyvän 9 prosentissa, mutta liikevaihdon olevan odotettua korkeampi ja nousevan odotetusta 350 miljoonasta eurosta 380 miljoonaan euroon ja saavuttavansa vuoden 2024 päättyvälle strategiakaudelle määrittämänsä tavoitteet etuajassa.

Konsernin tavoitteena on saavuttaa 400 miljoonan euron liikevaihto ja 10 prosentin marginaali vuoden 2024 loppuun mennessä. Seuraavan strategiakauden 2024-2026 tavoitteet yhtiö julkaisee 2024 ensimmäisen neljänneksen aikana.

Ilmeisesti alkuvuosi on ollut odotettua vilkkaampi. Tästä saamme vahvistuksen, kun NoHo julkaisee 8.8. toisen kvarttaalinsa tulosraportin.

Kiinteistömaailman ristiriitaisuus

Positiiviset tulosvaroitukset tuntuvat jäävän huomiotta, sillä myös Ovaro Kiinteistösijoitus Oy antoi positiivisen tulosvaroituksen. Ovaron aikaisempi ohjeistus vuodelle 2023 oli, että tulos pysyy vuoden 2022 tasolla. Vuonna 2022 yhtiö teki 448 tuhannen euron tuloksen.

Vuoden 2023 tuloksen odotetaan nousevan selvästi Jyväskylän Kukkulan kauppa- ja vuokrasopimusten vahvistumisen myötä. Tulosvaroituksessa on kirjattu tulosvaikutuksen olevan kaupan myötä kolme miljoonaa euroa, joka on Ovaron markkina-arvoon nähden merkittävä lisäys. Tulosvaroitus otettiin pörssissä riemulla vastaan.

Karo Hämäläinen muistutti artikkelissaan kiinteistörahastojen arvojen pysyneen hämmästyttävän vakaina, vaikka asuntojen hinnat ovat laskeneet. Tilastokeskus on arvioinut vanhojen osakeasuntojen hintojen laskeneen 7,4 prosentia. Nyt on saattanut olla hyväkin aika tehdä kiinteistö poimintoja yritysten salkkuihin.

Kiinteistösijoitusyhtiöidenkin taseeseen on arvioitu jokin arvo asunnolle, jota vastaan yhtiö saa rahoitusta. Oravon tapauksessa positiivinen merkki on ollut, että kaupat on saatu solmittua. Yhtiöllä on siis ollut mahdollist saada lisärahoitusta.

Sijoittajan on hyvä olla varoivainen, minkälaisia kiinteistöjä yritysten taseista lopulta löytyy. Vastaavatko kiinteistöt niille määriteltyä arvoa? Ovatko kiinteistö todella realisoitavissa niille määritetyillä summilla.

Kokemusta voisi kysyä viime vuosien Stockmann-sijoittajilta.

Maanantaina 10.7. Raisio julkaisi tulosvaroituksen, joka lähinnä terävöitti yhtiön ohjeistusta. Aikaisempi tulosohjeistus ennakoi vuoden 2023 liikevaihdon ja -tuloksen kasvavan. Tulosvaroituksen myötä liikevaihdon odotetaan säilyvän vuoden 2022 tasolla, mutta tuloksen kasvavan 21-23 miljoonaan euroon edellisvuoden 18 miljoonasta eurosta. Tilikauden 2023 tuloksen odotetaan siis palaavan vuoden 2021 tasolle poikkeusvuoden jälkeen.

Helsingin Sanomat kertoivatkin Tilastokeskuksen dataan pohjautuen, että ruoan hintojen nousussa oltaisiin koettu jo kovimmat nousut. Ruoan hintojen odotetaan jopa laskevan loppu vuotta kohden.

Uusien projektien alkaminen siirtyy

Teollisuuden, putkisto ja kaasujärjestelmien kunnossapitoa tarjoava Viafin Service päivitti vuoden 2023 ohjeistuksen ja kertoo liikevaihdon pysyvän odotetussa 70-80 miljoonassa eurossa. Katteiden se uskoo laskevan 4,5-5,5 miljoonasta eurosta 3,5-4,5 miljoonaan euroon.

Hiljaisen jakson vuoksi yhtiö ei kommentoi ohjeistuksen syytä tarkemmin ennen puolivuotiskauden julkaisua, mutta katteiden odotetaan ilmeisesti laskevan.

Elektroniikan sopimusvalmistaja Scanfil korjasi jälleen vuoden 2023 ohjeistustaan. Edellisen kerran  yhtiö nosti ohjeistustaan huhtikuussa. Erinomainen kirjoitus yhtiön keväisestä tilanteesta SalkunRakentajilla. Scanfil onkin ollut alakuloisessa Helsingin pörssissä vuoden 2023 piristysruiske ja yhtiöllä on hyvä momentum muun muassa komponenttipulan helpotuttua. Yhtiön tuotantomäärät ovat olleet nousussa.

Scanfilin tulosvaroituksessa on hyvä silti olla tarkka. Aiemmassa tulosvaroituksessa liikevaihdon ennustettiin nousevan 880-940 miljoonaan ja tuloksen nousevan 56-64 miljoonaan euroon. Nykyisellä ohjeistuksella liikevaihto nousee 900-950 miljoonaan euroon.

Vaikka siis tuloksen alaraja hilautui ylöspäin, yläraja ei merkittävissä määrin ole noussut. Alkuvuoden riskit tulokseen  ovat siis jäänyt realisoitumatta ja tuloksia on voitu terävöittää. Tulos voi silti vielä jäädä alkuperäiseen haarukkaan.

Osakeen hinta on nauttinut positiivisesta momentumista, vaikka ei tuo vielä kuplahinnalta vaikuta. Uudeksi omistajaksi havittelevilla on aika olla jo varovainen, kuinka paljon haluaa osakkeesta maksaa.

Momentumia vastaan ei pidä taistella, mutta pelkän momentumin perässä juoksevalta voi tippua salkusta pinkka jos toinenkin.

Pimentoon jääneet piensijoittajat ovat valppaana myös kesällä

Tiistaina 11.7. WithSecure alensi selvästi kasvuodotuksiaan vuodelle 2023 ja osake syöksyi 13 prosenttia. Yksityissijoittajia jäi erityisesti harmittamaan, että WithSecure oli järjestänyt analyytikkopuhelun rajatulle joukolle 21. kesäkuuta, jolloin mainitsi kyberturvamarkkinoissa esiintyvän pehmentymistä.

Rajattuun joukkoon kuului myös piensijoittajaviestinnästä huolehtiva Inderes, jolla oli mahdollisuus välittää tieto piensijoittajille. Monen mielestä silti tieto kuuluu yhtä aikaa kaikille ja kaikkien pitäisi pystyä tekemään omat johtopäätöksensä.

Euroopan komissio on viestinyt pyrkivänsä luomaan Euroopan unionin sisämarkkinat datataloudelle ja datan liikkuvuudelle. Taustalla on datan merkitys yliopistojen ja yritysten toiminnalle ja esimerkiksi tekoälyn koulutukselle.

WithSecure alensi pilvipohjaisen vuosilaskutuksen kasvavan 18-24 prosenttia 28-34 prosentin sijaan. Vuoden 2022 lopun vuosilaskutus oli 80,2 miljoonaa euroa. Koko konsernin liikevaihdon odotetaan kasvavan 6-12 prosenttia. Yhtiön mukaan tieturvamarkkinoilla esiintyi hitautta ja odotettua enemmän kilpailua.

On hyvä muistaa, että WithSecure on jakautunut F-Securesta kesäkuussa 2022. Yksinäistä pörssitaivalta on siis takan vain vuoden verran.

Keskiviikkona 12.7. kansainvälisesti toimiva IT-alan konsulttiyritys Siili ennusti kasvun jatkuvan vuonna 2023 ja yhtiön ohjeistuksen tulevalle vuodelle piti nousta 125-145 miljoonaan euroon vuoden 2022 118 miljoonasta eurosta. Nyt kasvun odotetaan tasaantuvan 120-140 miljoonaan euroon. 120 miljoonan euron liikevaihdolla yritys ei siis kasvaisi juurikaan tänä vuonna.

Oikaistu liikevoiton odotetaan jäävän 8,3-11,2%, jolloin viivan alle jäävä pääoma ei välttämättä nousisi lainkaan. Vuonna 2022 oikaistu liikevoitto prosentti Siilillä oli 9,8 prosenttia.

Yhtiö ilmoittaa asiakkaiden siirtäneen uusien projektien alkamista ja hintakilpailun kiristyneen. Yhtiö pyrkii tehostamaan liiketoimintaansa ja lisää toimenpiteitä myynnin kasvattamiseksi.

Kasvaneet vahinkotapahtumat ja heikentyneet sijoitustuotot

Sammon tytäryhtiön ohjeistuksen muutos jäi vaisummalle huomiolle muiden tulosvaroitusten mukana. Tämä ehkä johtui siitä, että kyse oli toistaiseksi Sammon tytäryhtiöstä eikä Sammosta itsestään. Sampo omistaa 49% Tanskassa toimivasta ja Tanskan pörssiin listatusta vakuutusyhtiö Topdenmarkista. Topdenmark korjasi vuoden 2023 ohjeistusta  Topdenmark sijoittaa vakuusvarauksia, kunnes ne maksetaan korvauksena. Ohjeistuksen korjauksen kerrotaan johtuvan pääosin sijoitustuloksen laskusta.

6.7. Tryg avasi pohjoismaisten vahinkovakuuttajien tuloskauden ja Q2 tulos oli hieman odotettua vaisumpi. Sampo ei ole itse julkaissut tulosvaroituksia. Vaikka jännitettävää riittää, ei se välttämättä julkaisekaan.

On mielenkiintoista lukea, miten merkittävässä roolissa sääolojen tekemät vahingot ovat olleet muiden pohjoismaisten vakuutusyhtiöiden tulokseen, kun toisinaan suomalaiset vakuutusyhtiöt eivät korvaa niitä lainkaan.

Norrhydro katsoo hydrauliikan kokonaismarkkinatilanteen laskeneen kuudesta kahteentoista kuukauteen sijoittuvalla aikajänteellä. Tämän vuoksi yritys suhtautuu varovaisemmin loppu vuoteen ja muutti ohjeistustaan vuodelle 2023. Aikaisemmassa ohjeistuksessaan Norrhydro arvio yhtiön tuloksen päätyvän 34-38 miljoonan euron haarukkaan ja käyttökatteen nousevan 8-11 prosenttiin. Nyt uuden ohjeistuksen mukaan yhtiö lupaa vain, että liikevaihtoa tulee olemaan enemmän kuin vuonna 2022 eli enemmän kuin 29,7 miljoonaa euroa ja käyttökatteen olevan parempi kuin viime vuoden 5,7 prosenttia.

Yhtiö pyrkii tehostamaan yhtiön toimintaa säästöohjelman avulla ja panostaa uusasiakashankintaan. Norrhydro myy hydrauliikkaratkaisuja muun muassa metsäkone-, materiaalinkäsittely-, kaivos-, maanrakennus- ja meriteollisuuden tarpeisiin. Tämän kaltaisella alalla uusasiakashankinta on hidasta neuvottelutyötä varsinkin markkinatilanteessa, jolloin kokonaismarkkinatilanne laskee. Varsinkin jos yritys pyrkii samanaikaisesti parantamaan katteitaan.

Ericssonin katteiden luhistuminen veti Nokiaa perässään

Perjantaina toisen kvartaalinsa tuloksen julkistanen Ericssonin oikaistu liikevoitto laski vuoden takaisesta 7 500 miljoonasta ruotsin kruunusta 500 miljoonaan. Lasku oli siis peräti 62 prosenttia. Liikevoittomarginaali tippui 12 prosentista 0,8 prosenttiin.

Ericssonin tulosta pidetään suuntaa näyttävänä Nokian tulosjulkistukseen ja Nokia ei pystynyt piiloutumaan tulosjulkistus ruuhkaan ja julkaisi tulosvaroituksen. Samaan hengen vetoon Nokia ilmoitti vähentävänsä 155 työtehtävää muutosneuvotteluiden seurauksena. Vähennykset koskevat kaikkia yhtiön toimipaikkoja, mutta eniten vähennyksiä tehdään Espoossa.

Nokian tulosvaroitus ei ollut läheskään yhtä raju kuin Ericssonin. Nokia alensi vuoden 2023 liikevoitto näkymiä. Myös Nokian vertailukelpoinen marginaali laski 11,5-14 prosentista 11,5-13 prosentin vaihteluväliin. Suomalaiset yksityissijoittajat taitavat olla niin tottuneita pettymään Nokiaan, että pettymyksen mittaluokalla ei vaikuttaisi olevan merkitystä osakkeen hintaan kohdistuvaan reaktioon.

Ericsson toteaa raportissaan, että 75 prosenttia Kiinan ulkopuolisesta verkkoliikennetoiminnasta on vielä vaihtamatta 5G-verkkoon. Markkinat ovat siis olemassa, mutta investointipäätösten ajankohta riippuu päätökset tekevistä asiakkaista.

Vannoituneena Nokia kriitikkona jouduin silti itsekin melkein Ericssonin tulosraporttia lukiessani ja verratessani Nokian tulosvaroituksen lukuihin pohtimaan, oliko kyseessä sittenkin ylireaktio vai täysin ansaittu lopputulos.

Parempi ryhdistäytyä ja keskittyä heikosti suorittaneen Helsingin pörssin muihin antimiin, ettei lankea samoihin sijoitusmaailmaan sukeltaessa koettuihin ensi kokemusten traumoihin, jotka moni sijoittaja jakaa kanssani. Sijoittaminen on paitsi matikkaa ja tulevien kassavirtojen arviointia, mutta kuulostaa kovasti, että sijoittajan päätöksiin vaikuttavat merkittävissä määrin myös tunteet.

Kehtaisinko taas kertoa kenellekään haksahtaneeni taas Nokiaan?

Pistetään muistiin. Ei pidä olla vihaaja vain vihatakseen. Sellaiseen palaa turhaa energiaa ja on hyvä tapa menettää rahaa. Millä tahansa osakkeella voi tehdä voittoja, mikäli hinta on oikea. Itsellä ei ole mitään eettistä ristiriitaa varsinaista Nokian liiketoimintaa kohtaa. Huonoja muistoja omistamisesta vain.

Hyvä huomioida, että yllä olevista tulosvaroittajista ainoastaan Withsecure on toistaiseksi julkaissut varsinaiset tulokset.

En suhtautuisi liian ankarasti tulosvaroittajiin vaan suhtautuisin myönteisesti yrityksiin, jotka oikeasti kommunikoivat sijoittajien kanssa. Jossain vaiheessa pörssiyritys joutuu kuitenkin kertomaan tuloksestaan ja ikävämpi se on kuulla selkeästi tiedossa ollut asia viimeisenä.

Tulosvaroittajien tiedotteista on myös kätevä pohtia, mitä mahtaa toimialalle, jossa yritys toimii, yleisesti ottaen kuulua.

Tässä tulevien viikkojen joitakin tulosjulkistajia lajiteltuna päiväkohtaisesti:

17.7. Gofore, Nordea, Orion, Wulff Group

18.7. Citycon, Evli, Terveystalo, Kemira

19.7. Alma Media, Kreate, Purmo, Netflix 🇺🇸, Tesla 🇺🇸

20.7. Aspocomp Group, Atria, Cargotec, Enento, F-Secure, Fiskars, Huhtamäki, Innofactor, Kone, Metso, Nokia, Rapala, SRV Group, SSH Communications Security, Telia🇸🇪, Trainers´ House, Uponor, Verkkokauppa.com, Ålandsbanken Volvo Cars 🇸🇪

21.7. Consti, Finnair, Nokian Renkaat, Oriola, QPR Software, SSAB 🇸🇪, Stockmann, Stora Enso, Talenom, TietoEvry, Wärtsilä

24.7. Alphabet (GOOGL) 🇺🇸

25.7. Componenta, Kempower, Lamor, UPM, Spotify 🇺🇸

26.7. Konecranes, Lassila & Tikanoja, Sanoma, Valmet, Nordnet 🇸🇪, UMG 🇳🇱

27.7. Kesko, Lehto Group, Metsä Board, Neste, Tallink, Vincit

28.7. Incap, Sotkamo Silver, Vaisala

31.7. Oma Säästöpankki

1.8 Glaston, Robit, YIT, BP PLC🇺🇸, Uniper🇩🇪

3.8. CapMan, Caverion, Detection Technology, Enersense, Nurminen Logistics, Outokumpu, Qt Group, Reka Industrial, Zalando 🇩🇪, Adidas 🇩🇪

4.8. Bittium, Fortum, Optomed, Scanfil, Tecnotree, Tokmanni Group

7.8. LeadDesk, Viafin

8.8. Eezy, eQ, LapWall, NoHo Partners

9.8. Aktia Bank, Biohit, Fodelia, HKScan, Raisio, Sampo, Suominen, Toivo Group

10.8. Aspo, Boreo, Digia, Etteplan, Harvia, Musti Group, Nixu, Relais Group, Revenio Group, Teleste

11.8. Bioretec, Efecte, Kamux, Lemonsoft, Martela,, Nexstim, Norrhydro Group, Olvi, Pihlajalinna, Remedy Entertainment, Rovio

14.8. Ilkka

15.8. Aallon Group, Inderes, Netum, Ponsse

16.8. Kesla, Siili Solutions, Sitowise Group, Taaleri, Walmart 🇺🇸

17.8. Apetit, Dovre Group, Elecster, Endomines, KH Group, Kojamo, Marimekko, Ovaro Kiinteistösijoitus

18.8. Afarak Group, Alisa Pankki, Exel Composites, Modulight, PunaMusta Media, Tulikivi

21.8. Investors House, Springvest

22.8. Alexandria, Witted

23.8. Digital Workforce, Solteq, (NVIDIA 🇺🇸)

24.8. Eagle Filters, EcoUp, Fondia, Herantis Pharma, Keskisuomalainen, Lifeline, Merus Power, Nanoform Finland, Nordic Lights, Orthex, Partnera, Rush Factory, Titanium, Valoe

25.8. Aiforia Technologies, Anora Group, BBS-Bioactive Bone Substitutes, Betolar, Digitalist Group, Fifax Honkarakenne, Koskisen, NYAB, Raute, United Bankers, Viking Line, Wetteri, LVMH 🇫🇷

28.8. Meriaura

29.8. Asuntosalkku, Faron

30.8. Tamtron

31.8. Administer, Loihde, Solwers, Spinnova

1.9. Panostaja

13.9. Puuilo

14.9. Lifa Air

Lisää artikkeleita:

Osakesäästötili vastasyntyneelle – Raakatimantti, joka vaatii vielä hiomista – Rahasampo.org

Jyrki Uurasmaa, miltä sijoitusvuosi 2023 näyttää? – Rahasampo.org

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *