Lahjani aloittelevalle sijoittajalle

mies näytön äärellä, jossa näkyy kuvaaja

Kun itse aloitin sijoittamisen joskus vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen, oli aika erittäin otollinen hyville tuotoille pääsemiseen. Mieliala sijoittajien keskuudessa oli tuolloin varmasti hyvin pessimistinen mutta itsellä ei ollut tuosta oikeen mitään käsitystä. En lukenut yhtään talousuutisia lukuun ottamatta ehkä silloin tällöin hesarin talousosion silmäilyä. Mutta kipinä sijoittamiseen oli syttynyt töissä kuulemistani keskusteluista. Joku oli sijoittanut Nokiaan ja kauppalehdessä pystyi oma salkku palvelun kautta seurata sijoituksia. Päätin avata arvo-osuustilin kivijalkapankkiini ja aloittaa sijoittamisen.

Jos nyt voisin palata aika-kapselilla menneisyyteen, vuoteen 2009, neuvoisin nuorta itseäni sijoittamaan indeksiin. Seuraava neuvo olisi myydä kaikki mitä pystyy ja pistämään senkin kiinni indeksiin. Indekseistä voisi valita vaikka omxh25:n ja s&p 500:sen.

Indekseihin sijoittamisen sijaan aloitin heti sijoittamaan suoriin osakesijoituksiin, kun en muusta tiennyt. En edes enää muista mitä kaikkea salkusta tuolloin löytyi mutta sijoituspäätökset tein suunnilleen katsomalla historiallista tuottokäppyrää ja kuvittelemalla, että kun tää tästä kuopasta taas nousee, niin teen ihan hyvän tilin.

En muuten heti alkuun edes tajunnut kunnolla kulujen merkitystä suoriin sijoituksiini vaan iloisesti tein nappikauppaa suunnilleen 100-200 € per toimeksianto. Sitten ihmettelin kun bauttiarallaa kaikki sijoitukseni olivat punaisella useita kuukausia sijoittamisen jälkeen. Noh, ei ne valitsemani yhtiötkään olleet mitään timanttia. Salkusta löytyi ainakin Rautaruukkia ja Kemiraa. Kemira ei muuten varmaan oo viimeiseen 4-5 vuoteen liikkunut oikeen mihinkään, mutta ehkä Kemira-sijoittajia lämmittää sitten osinko. Mutta tuolloin mä ajattelin, että kyllä ton vesibisneksen täytyy olla hyvä.

Tänä päivänä eletään melko haasteellisia aikoja sijoittamista ajatellen. Jos itse aloittaisin tänään, en pistäis mummolta perintönä saatuja masseja kaikkia kerralla pörssiin kiinni, vaan ehkä pienemmissä tipoissa pistäisin siemeniä itämään.

Vaikka en ole koskaan kokenut kunnon rommausta, siis sellaista 30-50% rysäystä, niin toivoisin tulevalta minältäni, ettei se veisi intoani sijoittamiseen. Aina näistä kuopista on historiallisesti noustu kohti korkeampia huippuja. Itsellä nyt on siinä mielessä ihan hyvä tilanne, että suurin osa varallisuudestani on kiinni asunnossani, joka tuskin dippaa arvoltaan 50 prosenttia. Vaikka ei sitä koskaan tiedä. Että ei se 50% romahdus osakemarkkinoilla nyt niin pahalta tuntuis, kun multa häviäis vaan 6kiloo, mutta ymmärrän kyllä, että muilla voi olla osakkeissa kiinni hieman mua enemmän.

Tässä tulee siis lahjani aloittelevalle sijoittajalle: sijoita indeksiin ajallisesti hajauttaen. Nordnetin puolella hyväksi havaittuja tuotteita ovat Superrahastot ja ETF:t kuten SXR8 ja IS3N. Näillä on hyvä aloittaa. Nyt on muuten kehittyvillä markkinoilla pientä korjausliikettä havaittavissa, joten ehkä pistäisin ensimmäiset pelimerkkini sinne. Nordnetin kuukausisäästöohjelmalla saa noita rahastoja ja ETF:iä ostettua ilman kuluja. Ja jos suorat osakesijoitukset kiinnostaa, niin lue ja perehdy asiaan kunnolla ja sijoita vasta sitten.

PS.

Saattaisin aika-kapselilla matkustaessani päättää sijoittaa myös Amazoniin, Alphabetiin tai johonkin muuhun alaansa digitalisoivaan firmaan. Mutta kyllä ne indeksitkin ovat ihan hyvä vaihtoehto.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Vastaa