Laura Linkoneva

Syntymälahjaksi valtiolta osakesäästötili ja puolen tonnin alkusijoitus?

Sanon tämän sekä kokoomuslaisena, että Nuorten osakesäästäjien – nyt jo aktiivitoiminnasta eläköityneenä – perustajajäsenenä, kansankapitalismin vankkana kannattajana ja sen pitkäaikaisena puolestapuhujana: vauvalle avattava osakesäästötili ja sinne annettava pesämuna ei sellaisenaan ole mitenkään ajateltuna järkevää. Se on suorastaan typerä ajatus.

Lapselle avattu osakesäästötili on hieno ajatus. Kansankapitalismin juurruttaminen lapsiin on erinomainen ajatus. Pienen pesämunan tarjoaminen on hieno ele ja muihin populistisiin vaaliheittoihin verrattuna kohtuullisen edullinen ja harvinaisen pitkäjänteinenkin ajatus, mutta näiden yhdistäminen ilman muutoksia nykyisiin lakeihin ei ole se, miten kansankapitalismia mielestäni tulisi edistää.

KANSANKAPITALISMIA EDISTÄVÄ TEKO VAI YLIMÄÄRÄINEN LAPSILISÄ?

Ensinnäkään vähävaraisilla ei ole varaa pitää lasten euroja pörssissä. Ne nostetaan sieltä herkästi käyttöön. Ei välttämättä siksi, että oman lapsen tulevaisuuden talousasiat ei kiinnostaisi, vaan koska on pakko ja lapsen etu sen siinä hetkessä vaatii. On tärkeämpää ostaa vaippoja, kuin omistaa Marimekkoa. Tämä olisi siis käytännössä vain ylimääräinen lapsilisä, ei kansankapitalismia edistävä teko, ellei tyhjän tilin olemassaolo itsessään ole sellainen. Se saattaa sellainen ollakin ja yhtä kannatettava teko kuin jokaiselle syntymähetkellä määritetty y-tunnus, mutta kritisoin tekstissä ehdotettua alkusijoitusta ja sen toteutustapaa. Ja yleisesti vaalien alla löperösti lupailtuja asioita.

Mikäli vanhempi on toimeentulotuella tai jossain elämänvaiheessa tippuu tälle viimesijaiselle tuelle, vaikuttaisiko lasten osakesäästötilit vanhempien saamaan tuen määrään? Voiko käydä niin, että vanhempi kohtaa elämässään kriisejä ja ongelmia ja vaikkapa kolmen lapsen valtiolta saadut – tulevaisuutta silmällä pitäen annetut – pesämunat velvoitetaan nostamaan, ennen kuin vanhempi saa tukea? Ei lisää mahdollisuuksien tasa-arvoa eikä auta heikoimmassa asemassa olevia ja tulevaisuudessa OST olisi hyvätuloisten lapsilla tallessa, kun vähävaraisten perheiden tilit olisivat kuihtuneet heti ensimetreille. Mihin tarvitaan valtion lahjaa hyvätuloisille, jotka säästäisivät lapselleen todennäköisesti muutenkin? Ajatus jokaisen osakesäästötilistä on kannatettava, mutta vain jos se onnistutaan pitämään sellaisena, että mahdollisuus siihen on olemassa myös vähävaraisten vanhempien lapsilla.

Olin taannoin pankissa töissä ja näin peliongelmaisen vanhemman käyttävän alaikäisen lapsensa kesätyörahoja ja edes toinen huoltaja ei voinut tehdä asialle mitään, koska vanhemmalla oli oikeus lapsensa tiliin.

Ongelman ei tarvitse olla peliongelma, myös alkoholi- tai muu päihdeongelma voi aiheuttaa sen, että lapselle tarkoitettu pesämuna katoaa ennen kuin lapsi osaa kääntyä vatsalleen. Eikä mitään ongelmaakaan tarvita. Voi olla, että vanhempi ei vain koe osakesäästötiliä järkeväksi ja keksii rahalle parempaakin käyttöä kuin pörssikeinottelu.

Hankaluus onkin, että miten muut kuin sijoittamisesta alun perinkin kiinnostuneet saadaan innostumaan pitkäjänteisestä sijoittamisesta tilin avulla?

Osakesäästötili lapselle on ehdotuksena oikean suuntainen, mutta vain mikäli valtion tarjoamaan alkusijoitukseen tehtäisi ehtoja. Sijoitus olisi vain ja ainoastaan lapsen sijoitus. Sillä ei olisi vaikutusta vanhempien tukiin ja vastaavasti vanhemmalla ei olisi oikeuksia käyttää sijoitusta kuin omaansa.

Tätä en voi liikaa korostaa: Vanhemmalla ei olisi oikeutta myydä sitä valtiolta saatua ensisijoitusta.

Lapsilisä on lapsilisä, tämä olisi eri asia. Tällä olisi eri tarkoitus. Vanhempi voisi kyllä lisätä lapsen arvo-osuus tai osakesäästötilille rahaa halutessaan ja pystyessään, mutta myyntinappi olisi ainakin valtiolta saadun summan osalta jäässä siihen saakka, että lapsi täyttää kahdeksantoista ja saa ensimmäisenä täydet oikeudet tiliin.

ENTTEN TENTTEN – MEEMIOSAKKEITA VAI NOKIAA?

Ongelmaksi näen myös sen, että kuka päättää mitä tilille ostetaan ja millä perusteilla? Fakta on, ettei kaikilla vanhemmilla ole osaamista, kiinnostusta ja jaksamista seurata pörssimarkkinoita ja varsinkin suorien osakkeiden ostaminen parin vuosikymmenen horisontilla on melkoista hakuammuntaa, vaikka omaa harrastuneisuutta olisikin. Osa varmasti osaisi sijoittaa järkevästi, osa lähtisi hurjastelemaan.

Laitetaanko vanhemmat lottoamaan heti synnärillä yksittäisten yrityksen puolesta? Joku onnekas osuu tenbäggeriin, osa konkurssifirmaan. Vai olisiko valtiolla vuoden kansanosake, jota ostetaan koko ikäluokalle? No ei varmasti. Näkisin, että tällaisen yksittäisen sijoituspäätöksen tekeminen vauvalle on monelle stressaavampaa kuin siitä saatava mahdollinen hyöty tai vaihtoehtoisesti vanhemmat vain arpovat ja toivovat parasta.

Jos myyntinappi on jäädytetty eli vanhempi ei saisi käydä kauppaa osakesäästötilin sisällä, tilin idea vähän vesittyisi. Mutta olisiko siinä edes mitään järkeä, että vanhempi käyttää lapsen tiliä omana leikkikalunaan? Miksi vanhempi saisi ottaa yritysriskiä lapsen varoilla, jotka on tarkoitettu kansankapitalismin vahvistamiseen, mahdollisuuksien tasa-arvoon ja tasapuolisuuteen? Näen tällaisen vähän hölmönä.

Mielestäni jos valtio tekee jotain ihmisen puolesta, se on tehtävä mahdollisimman tasapuolisesti. Omalla rahalla vanhemmat saavat pelata vaikka rulettia.

OSAKESÄÄSTÖTILIN IDEANA EI OLE TASAPÄISTÄMINEN VAAN TASAPUOLISUUS

Mielestäni huomattavasti järkevämpää kuin vanhempien pörssitikanheitto olisikin ostaa jokaiselle lapselle esimerkiksi Helsingin pörssiä seuraavaa indeksirahastoa. Tällä vältetään yritysriski ja jokaisen lapsen salkku seuraa syntymähetkeä ja kantaa markkinariskiä. Tällä saadaan suomalaiset omistamaan laajasti suomalaisia osakkeita ja tähän mielestäni pitää kansankapitalismilla juuri pyrkiä. Rahastoon osuvat niin voittajat kuin häviäjätkin, yksittäisen yhtiön osuus ei ole merkittävä ja sijoitusaika tarpeeksi pitkä hahmottamaan pörssin toimintaa. Summaksi ehdotettu 500 euroa on kuitenkin pörssissä sen verran pieni summa, ettei järkevää hajautusta suoriin osakkeisiin saisi mitenkään.

Toki ajallinen hajauttaminen tästä mallista puuttuu, mutta esimerkiksi Helsinki25-indeksi on kohtalaisen hajautettu indeksi niin toimialoilta kuin maantieteellisestikin. Ei tämäkään ongelmaton ja täysin tasapuolinen ole, mutta huomattavasti reilumpaa kuin antaa vanhempien sekoilla yksittäisten osakkeiden kanssa.

Ongelmana kuitenkin on, että nykyisellään osakesäästötilille saa hankkia vain suoria osakkeita. Mielestäni mikäli valtio päättää avata jokaiselle lapselle osakesäästötilin, ensiarvoisen tärkeää olisi muuttaa tiliä niin, että myös rahastojen hankkiminen sallittaisiin. Tämä oli myös kokoomuksella ehdotuksena siitä, miten osakesäästötiliä pitäisi kehittää ja tästä olen puolueen kanssa samaa mieltä. Rahastot sopivat muutenkin suoria osakesijoituksia paremmin tällaiseen tarkoitukseen, kun omaa osaamista tai kiinnostusta ei välttämättä ole. Kasvuosuudelliset rahastot pyöräyttävät osingot takaisin markkinalle itsestään, korkoa korolle on valjastettu käyttöön, pääoman muutoksia voi seurailla rauhassa tai asian voi vaikka unohtaa 18 vuodeksi niin halutessaan.

ANNA TEINILLE 500 EUROA JA TURVAAT LOPPUVIIKON – OPETA LAPSELLE TALOUSTAIDOT JA TURVAAT LOPPUELÄMÄN

Kannatan sitä, että omaa taloutta, budjetointia, säästämistä ja sijoittamista opetetaan jokaisella asteella konkreettisin esimerkein. Se, että jokaisella olisi ikiomalla sijoitustilillä pesämuna, jonka kehitystä seurata, lisäisi varmasti kiinnostusta myös opiskella ja hahmottaa asiaa. Pörssi linkittyy vahvasti ympäröivään maailmaan, joten talouden ja tapahtumien seuraamiseen saisi yhden lisänäkökulman. Avattu osakesäästötili ei ole lapsen sosiaaliturvaa, vaan mielestäni sen paras puoli onkin pedagoginen.

Kansankapitalismin edistäminen on valtavan hieno ajatus ja kannustan täydestä sydämestäni lapsia vanhempineen säästämään ja sijoittamaan mahdollisimman nuoresta asti tulevaisuuden varalle. Säästöt auttavat tulevaisuudessa elämän muutoskohdissa, esimerkiksi kotoa pois muuttaessa, opinnoissa, alanvaihdoissa ja sairastellessa.

Kaikki eivät tietenkään voi kasvattaa lapsensa osakesäästötilin summaa kuukausittain tai ollenkaan, eikä siihen velvoitetakaan. Tehdään silti pieni laskuharjoitus: keskimääräisellä 7 prosentin vuosituotolla ehdotettu 500 euroa on 18 vuoden päästä 1690 euroa ja sekin on jo mukava summa, jos ensiasuntoon tarvitsee tehdä hankintoja tai maksaa esimerkiksi takuuvuokraa.

Mikäli vanhemmat olisivat kuitenkin jatkaneet sijoittamista lapselle tämän syntymästä saakka 20 eurolla kuukaudessa, 18-vuotiaana osakesäästötilillä olisikin jo yli 10 000 euroa.

Mikäli vanhempien tilille laittama summa olisi ollut 50 euroa kuukaudessa, osakesäästötilillä pötköttelee 23 000 euroa. Ei mikään huono alku aikuiselämälle?

Osakesäästötilin avaaminen kaikille vähintäänkin madaltaisi kynnystä sijoitusharrastukseen, mutta pelkkä tilin avaaminen ja pesämuna ilman muutoksia nykyisiin järjestelmiin ei todennäköisesti tuo haluttua lopputulosta. Jos ajatuksena on vähentää eriarvoisuutta, en näe, että OST ja rahan jakelu auttaa. Pelkään, että käy ennemmin päinvastoin.

MIKÄ KUULUU VALTION TEHTÄVIIN?

Mikä on valtion tehtävä? Onko valtion tehtävä rahoittaa hyvätuloisten pörssiharrastusta? Ei. Onko valtion tehtävä tarjota jokaiselle tasa-arvoiset lähtökohdat, kouluttaa ja turvata? On. Siihen tarkoitukseen OST sopisi paremmin, muttei se ole mikään autuaaksi tekevä asia ja olisin todella varovainen toteutuksen kanssa.

Valtion tehtäviä ja menoja tulisi ennemmin karsia kuin lisätä, mutta hyvin toteutettuna tällainen voisi olla onnistunut teko vauraamman Suomen ja suomalaisten puolesta ja pitkällä aikavälillä todennäköisesti kattaisi omat kustannuksensa, mikäli hanke ottaa tuulta alleen ja yhteiskunta innostuu sijoittamaan, valtion antaman tuen tarve vähenee, myyntivoittoveroista saatavat tuotot kasvavat ja niin edelleen.

Vaalien alla kuitenkin rahan löperö heittely ja katteettomien lupailu on enemmän sääntö kuin poikkeus ja näiden avausten tehtävänä on varmasti ennemmin herättää keskustelua ja tuoda puolueille näkyvyyttä, mutta olisin silti herkillä näiden kanssa. Lähiaikoina on nähty, että valtio maksaa sähköstä hyvityksiä hyvätuloisille ja jouluna hyvätuloiset perheet saivat lapsilisät tuplana. Mielestäni nämä ovat pitkälti väärin kohdistettuja toimia ja pelkään, että rahaa jaetaan enenevissä määrin sellaisiinkin paikkoihin, missä niitä ei todellisuudessa tarvita, mikäli päätökset tehdään heppoisin perustein ja vaikutuksia kunnolla arvioimatta.

Jos rahaa olisi, mikäs siinä. Tässä taloustilanteessa kuitenkin nyörit tiukalle keski- ja hyvätuloisten tukien ja taskusta toiseen siirtelyn kanssa.

Vaikken hirveästi innostu näistä legendaarisista demareiden vappusatasista, kristillisten vaunutonneista, kepun tuplalapsilisistä ja kokoomuksen sijoittajavauvoista, koska ne kirkuvat populistista vaalitemppuilua ja ääntenkalastelua, kannatan kyllä jonkinlaista tekoa kansankapitalismin juurruttamiseen myös niihin, joiden vanhemmat eivät ole sijoittamisesta kiinnostuneita. Osakesäästötilin avaaminen automaatiolla kaikille on pureskelemisen arvoinen ajatus, mutta realiteetit pitää ottaa huomioon, ettei tämä ole taas vain tulonsiirto veronmaksajilta hyvätuloisille vaan oikeasti kauaskantoinen ja hyvinvointia lisäävä investointi.

Vaikka olenkin tämän avauksen suhteen varuillani, toivoisin, että vanhemmat avaavat edelleen myös oma-aloitteisesti lapsilleen arvo-osuus- ja osakesäästötilejä ja mahdollisuuksien mukaan myös säästävät sinne.

Mutta huomattavasti avattuja tilejä tärkeämpää on opettaa koulussa taloustaitoja. Ilman taloustaitoja valtion kustantamallakaan pesämunan suuruudella ei ole väliä. Miljoonankin euron pesämunan tai perinnön saa aika nopeasti sileäksi, jos ymmärrys pitkäjänteisyydestä puuttuu.

Seuraa Lauraa Twitterissä @LauraLinkoneva

Lue Lisää:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *