erilaisia kolikoita

Sijoittaminen laskumarkkinassa

Vuosi 2022 oli monille sijoittajille vaikein pitkään aikaan. Pörssit ympäri maailman tarjosivat pääasiassa mollivoittoista menoa, ja haasteita arkeen toivat niin korkotason melko nopea nousu, kuin myös yleinen hintatason nouseminen.

Tämä yhdistelmä on varsin nihkeä sellaiselle sijoittajalle, joka on käyttänyt velkavipua, eli ostanut osakkeita lainarahalla. Kun samaan aikaan osakkeiden arvot putoavat ja lainarahan hinta nousee, se mullistaa hyvin nopeasti vivuttamisen kannattavuuslaskelmia.

Oman mausteensa tähän soppaan tuo myös yleinen hintatason nouseminen, mikä tarkoittaa usein sitä, että sijoituksiin käytettävää pääomaa on tarjolla entistä vähemmän. Kun esimerkiksi kuukausittaiset ruoka- ja sähkölaskut kasvavat nopeasti jopa kymmenillä prosenteilla, eikä omaa palkkaa saa neuvoteltua samassa tahdissa ylöspäin, käytännössä jostain joutuu tinkimään, mikäli aikoo ylläpitää nykyistä sijoitustahtia.

Uskaltaako salkkuun katsoa?

Niin ikään haasteita sijoittamiseen tuo myös yleinen apatia, mitä laskevat osakekurssit tuppaavat tarjoamaan sijoittajille. Hyvin yleinen ilmiö sijoittamisessa on se, että mielenkiinto säilyy korkeana niin pitkään, kun osakekurssit rallattelevat ylöspäin. Mikäpä olisikaan sen mukavampaa, kuin todistaa jokaisella kirjautumiskerralla suurempaa euromäärää arvo-osuustilillä?

Vastaavasti taas laskevat kurssit eivät kannusta kirjautumaan sisään salkkuun, mikä saattaa myös aiheuttaa sen, että säännöllinen ja pitkäjänteinen sijoittaminen unohtuu jopa kokonaan laskumarkkinan aikana. Motivaatiota voi syödä myös se, että salkkuun tehdyt talletukset tuntuvat ”katoavan” laskumarkkinassa varsin nopeasti. Säännöllisestäkin sijoittamisesta huolimatta varallisuuden voi polkea paikoillaan tai jopa laskea entisestään.

Millä tavalla pitää mielenkiinto yllä?

Vaikka laskevat kurssit eivät psykologisesti kannusta sijoittamaan, tilanne on kuitenkin pitkäjänteisen sijoittajan kannalta herkullinen. Etenkin nuoremman polven sijoittajille, joilla suuremmat päämäärät siintävät vuosien tai vuosikymmenten päässä, laskumarkkina avaa erinomaisen sauman tehdä hyviä sijoituksia.

Laskevat osakekurssit on hyvä nähdä jonkinlaisena alennusmyyntinä, vaikka termi tuntuukin vähän kliseiseltä. Kurssilasku mahdollistaa toisaalta sen, että rahalla saa hankittua aiempaa enemmän omistuksia yhtiöistä.

Toki laskevien kurssien kohdalla on erittäin tärkeää pystyä tunnistamaan laadukkaat yhtiöt, jotka selviävät vaikeiden aikojen yli. Muussa tapauksessa sijoittaja tulee hyvin herkästi tarttuneeksi putoavaan puukkoon.

Karhumarkkina mittaa myös sijoittajien sijoitusstrategiat ja niiden laadut. Optimitilanteessa sijoitusstrategia on tehty jo ”hyvän sään aikana”, jottei markkinan kääntyminen pääse yllättämään esimerkiksi suurella velkavivulla operoivaa sijoittajaa, mutta on strategiaa mahdollista tarkentaa myös kurssien lasketellessa.

Laskevat kurssit tarjoavat nannaa osinkosijoittajille

Osinkosijoittajille laskevat kurssit tarjoavat entistä herkullisempia osinkotuottoja – olettaen kuitenkin sen, että osinko säilyy samalla tasolla läpi karhumarkkinan. Tunnetusti kotimaiset pörssiyhtiöt ovat olleet osinkopolitiikkansa kanssa hieman amerikkalaisia yhtiöitä poukkoilevimpia, jolloin osinkohanoja on usein kiritty nopeasti vaikeina aikoina.

Vastaavasti taas rapakon takana on lukuisia yhtiöitä osinkoaristokraatin ja osinkokuninkaan titteleillä varustettuna. Yhdysvalloissa osinkoaristokraatiksi pääsee 25 vuoden mittaisella vuosittaisella osingon korottamisella ja osinkokuninkaaksi 50 vuoden pitkäjänteisyydellä. Toki kuten aina sijoittaessa, historia ei ole tae tulevaisuudesta. Komeankin historian pörssiyrityksellä voi olla edessään kamala tulevaisuus.

Karhumarkkina on uhka ja mahdollisuus

Tiivistettynä kurssilasku tarjoaa sijoittajalle monenlaisia mahdollisuuksia, mikäli tämä kykenee vain pitämään päänsä tilanteessa kylmänä. Laskeviin kursseihin sijoittaminen on psykologisesti vaikeampaa, mutta toisaalta usein ne parhaat sijoitukset tehdään jonkinlaisen epävarmuuden keskellä.

Toisaalta myös liian aikainen hyökkääminen osakemarkkinoille karhumarkkinan aikana voi iskeä sijoittajaa näpeille. Tilanne vain korostuu entisestään, jos tässä tilanteessa on käytetty velkavipua. Vaikka osakemarkkinat hyvin suurella todennäköisyydellä tokenevat ajan myötä vielä jossain vaiheessa, hätiköimällä on erittäin helppoa tehdä huonoja kauppoja myös laskevien kurssien markkinassa.

Ajallinen hajautus lienee yksi turvallisimmista keinoista selviytyä karhumarkkinan läpi. Kun ostoja tekee ajallisesti hajauttaen sekä luonnollisesti myös muut hajauttamisen opit muistaen, pienenee huomattavasti todennäköisyys sille, että sijoituksesi epäonnistuvat totaalisesti.  

Rikhard Wacker jatkaa vieraskynäkirjoitusten sarjaa. Rikhard on tuttu blogistaan https://inssinosingot.fi/

Lue lisää:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *