"Love" sormilla kirjoitettuna

Saako omistamiaan yhtiöitä fanittaa?

Voiko tunteet pitää erossa sijoittamisesta?

Monesti osakesäästäjiä kehoitetaan pitämään tunteet erossa sijoittamisesta. Älä rakastu osakkeisiisi on usein kuultu viisaus. Ohjeessa on kyllä pointtinsa, mutta on myös totta, että ihmisluonteeseen kuuluvat olennaisena osana tunteet. Voimmeko välttää tunnesiteiden muodostumista omistamiimme osakkeisiin.

Väittäisin, että se ei ole kovinkaan helppoa. Suora osakepoimija valitsee salkkunsa yhtiöt itse. Jos sijoitamme pitkällä aikavälillä pitää meidän uskoa yhtiön pärjäävän hyvin ja hyvin todennäköisesti paremmin kuin yhtiöt, jotka olemme jättäneet salkkujemme ulkopuolelle. Kun käy niin, että sijoituscasemme onnistuu ja yhtiö esimerkiksi kasvaa rivakasti ja sillä on edelleen potentiaalia, saatamme helposti kiintyä lempilapsiimme, noihin hyvin tuottaneisiin yhtiöihin.

Omat kokemukseni

Olen itse sijoitusharrastukseni aikana omistanut yhtiöitä, joiden tuotteisiin törmään esimerkiksi ruokakaupassa ja elokuvateatterissa tai kotisohvalla. Kun salkustani löytyi Coca-Colaa, ostin mielelläni yhtiön tuotteita ja jätin Pepsin kaupan hyllyille. Toivoin tietenkin, että yhtiö pärjää ja tuin yhtiön toimintaa omilla kulutusvalinnoillani, vaikka merkitys yhtiön bottom lineen on niin pieni, ettei sitä huomaa. Yhtiöön muodostuu tunneside.

Toinen esimerkki, Disney, oli minulle myös helppo yhtiö fanittaa. Kukapa nyt ei pitäisi alkuperäisestä Star Wars trilogiasta tai Marvelin supersankareista. No okei, eivät kaikki niistäkään pidä mutta minulle yhtiö oli mukavin holdattava tähän mennessä. Uuden Star Wars trilogian alkaessa, ensi-illassa oli extra jännitystä, kun toivoi avaruusoopperan käynnistyvän hyvin. Tunneside yhtiöön oli olemassa ehkä jo ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Osta ja unohda?

Hyvä sijoittaja on kuitenkin heti sijoituscasen kaaduttua valmis luopumaan yhtiöstä. Osta ja unohda ei enää toimi aikakaudella, jolloin ketteryys on valttia ja digitalisaatio puskee jokaiselle alalle. Miten käy yhtiöisiinsä rakastuneelle sijoittajalle?

Monesti holdaaminen on myös hyvä strategia. Odottamattomia asioita tapahtuu jatkuvasti ja yhtiölle pitäisi antaa aikaa ratkoa ongelmiaan. Osaavan johdon merkitys on olennaisen tärkeä ja usein johtamista on myös erittäin vaikeata mitata. Meidän pitäisi siis kyetä tunnistamaan tilapäiset ongelmat pysyvistä ongelmista.

Myös analyysi auttaa sijoittajaa. Vaikka analyytikotkin ovat vain ihmisiä, tuntevat he pääsääntöisesti yhtiönsä ja sen toimialan hyvin.

Vaikka en enää omista Coca-Colaa tai Disneytä olen edelleen Disney elokuvien fani. Omistamiaan yhtiöitä on mukava fanittaa niin kauan kuin se ei ole kritiikitöntä fanittamista. Coca-Colasta luopumisen jälkeen olen saattanut kaupassa joskus hairahtua ottamaan myös Pepsin.

Olen jopa keventänyt kaikkein suurinta lempilastani, Revenio Groupia, osittain käteisen tarpeen vuoksi, osittain nähdäkseni kaventuneen tuottopotentiaalin vuoksi. Miltä parhaiten menestyneen sijoituksen myyminen tuntuu? Se on kuin repäisisi laastarin. Alun kivun jälkeen alkaa nopeasti helpottamaan.

Photo by Tyler Nix on Unsplash

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *