kannabisjuoma

Nytkö kannabisfirmoja salkku täyteen?

Lokakuun 17. päivänä 2018 Kanadassa laillistetaan kannabiksen aikuisten viihdekäyttö. Kanada on ensimmäinen suuri maa, jossa kannabiksen käyttö tulee olemaan laillista. Kannabiksen lääkekäyttöä on Euroopassakin ja kuumina markkinoina mainitaan mm. Saksa, Tanska, Italia, Puola ja Malta. Näille markkinoille kanadalaiset yhtiöt nyt pyrkivät ja toiveena olisi tietenkin myöhemmin myös kannabiksen laillistaminen viihdekäyttöön.

Kanadalaiseen kannabisyhtiöön sijoittavat luottavat siihen, että Kanadan lakimuutoksen myötä yhtiöt siellä saavat etulyöntiaseman muiden maiden yhtiöihin nähden ensimmäisinä toimijoina. Tämä etu saattaa kuitenkin haihtua, jos Yhdysvallat selkeyttää kantaansa kannabiksen käyttöön.

Canopyllä hyvä jalansija Kanadassa

Otetaan esimerkkiyhtiöksi suurimpiin kuuluva Canopy Growth Corporation. Kanadan laillistamisen myötä kannabisyhtiöt ovat kilvan julkistaneet toimitussopimuksia Kanadan eri provinsseihin ja territorioihin. Erään analyysin mukaan Canopy Growthin tuotteet tulevat kattamaan alueet, joilla on 87,7% Kanadan populaatiosta. Kyseessä on tämänhetkinen tilanne, joka voi muuttua, jos uusia toimitussopimuksia julkistetaan. Koko Kanadan väestö oli vuonna 2016 noin 35 miljoonaa ihmistä (lähde wikipedia).

Viihdekäytön markkinan on arvioitu olevan 4,9 – 8,7 miljardin dollarin kokoinen Kanadassa. Kukaan ei vielä tiedä kuinka suuren siivun Canopy tulee tästä markkinasta ottamaan itselleen. Suuria kilpailijoita on viisi ja Canopy on näistä toimijoista suurin. Positiivisessa skenaariossa Canopy ottaa itselleen 25% markkinaosuuden, joka toisi liikevaihtoperusteista arvostustasoa reilusti alaspäin.

Canopyn arvostustasoa vaikea laskea

Canopy Growth tekee tällä hetkellä tappiota, joten mittarit kuten P/E eivät ole relevantteja. Yhtiön hinta/liikevaihto eli P/S liikkuu tällä hetkellä 40 paikkeilla viimeisimmän kvartaalin liikevaihdon perusteella. Yhtiön markkina-arvo on tällä hetkellä 10 miljardin dollarin luokkaa. Kannabisyhtiöiden rakettimainen nousu viime aikoina on herättänyt kysymyksen, ovatko yhtiöt kuplassa? Yhtiöihin sijoittavat tuntuvat uskovan, että Kanadan vanavedessä useat muutkin maat seuraavat perässä kannabiksen laillistamisessa.

Riskinä ylitarjonta

Tämän Seeking Alpha artikkelin mukaan kannabiksen vuotuinen kysyntä Kanadassa tulisi olemaan luokkaa 600 – 650 tuhatta kiloa vuoteen 2021 mennessä. Arviot on otettu kahdesta eri raportista julkiselta ja yksityiseltä puolelta. Yksityiset kannabiksen tuottajat ovat arvioissaan optimistisempia. Arviot vaihtelevat 700 – 1000 tonnin luokassa.

Samassa analyysissä on arvioitu tulevaa kannabiksentuotannon kapasiteettia. Arviossa päädyttiin yli 2 miljoonaan kiloon vuodessa, kun kaikkien 21 lisensoidun kannabiksentuottajan laajennusprojektit ovat valmistuneet. Tähänkin arvioon pitää suhtautua vain suuntaa antavana, sillä sitä tehdessä on tehty oletuksia tuotannon määrästä käyttäen laitosten pinta-aloja.

Lyhyellä aikavälillä saattaa kannabiksen kysyntä kuitenkin ylittää tarjonnan. Korkeammat hinnat houkuttelevat kuitenkin aina lisää tarjontaa.

Isommat napsivat pienempiä

Kannabis-ala kiinnostaa myös alkoholi bisneksessä olevia toimijoita. Constellation Brands julkaisi hiljattain suuren 4 miljardin dollarin sijoituksen kannabis yhtiö Canopy Growthiin. Myös Diaego yhtiön on huhuttu olevan liikkeellä ostomielellä. Ajatuksena firmojen sulautumisessa olisi lopulta tuoda kuluttajien saataville marijuana juomia. Voisin kuvitella myös tupakkayhtiöiden olevan kiinnostuneita kannabisfirmoista.

Tuntemattomia tekijöitä on paljon

Viihdekäytön markkinan kokoa Kanadassa ei vielä tiedetä varmasti. Lisäksi kannabiksen laitonta kauppaa tulee varmasti vielä esiintymään laillistamisen jälkeenkin. Kannabiksen globaalista markkinasta on esitetty villejä arvioita mutta kukaan ei tiedä lopulta, miltä se näyttää vuonna 2030. Näkisin lähes varmana kuitenkin kilpailun kiristymisen: yhtiöitä Australiasta, Israelista ja Kolumbiasta on jo ilmoittautunut mukaan globaaliin kisaan. Kannabiksen tuottaminen ei ole erityisen vaikeaa, joten alalle tulon kynnys on mielestäni matala. Kuvittelisin kannabistuotteiden brändäyksen olevan tärkeää. Jos siinä onnistutaan, voidaan ylläpitää hieman korkeampia hintoja ja ylläpitää parempia marginaaleja.

Sijoitanko itse

Olen toistaiseksi onnistunut pysymään sivussa kannabisyhtiöistä. En näe myöskään nyt hintojen noustua voimakkaasti mitään syytä hypätä mukaan. Korkea hinta ja tulevaisuuden vaikea ennustaminen tekee yhtälöstä vaikean. Näkisin, että sijoittaminen kannabisyhtiöön olisi ainakin osittain spekuloimista. Sinänsä siinä ei ole mitään väärää, jos pelisalkkuun näitä yhtiöitä nappaa. Olen itse kuitenkin konservatiivisempi sijoittaja.

Pakollisen Buffett lainauksen aika

Kannabisfirmat ovat kovin kuumia yhtiöitä tällä hetkellä. Maailman paras sijoittaja Buffett on pitkään varoitellut sijoittamasta kuumiin yhtiöihin ja onnistunut tyylillään tekemään selvää ylituottoa. Lopetan tämän kirjoituksen Warrenin sanoihin:

“Most people get interested in stocks when everyone else is. The time to get interested is when no one else is. You can’t buy what is popular and do well.”

Lähteet:

https://seekingalpha.com/article/4202821-biggest-risk-canopy-growth-oversupply

https://seekingalpha.com/article/4204558-canopy-growths-valuation-bad-making-seem

https://seekingalpha.com/article/4204044-late-invest-canopy-growth?page=2

https://www.economist.com/business/2018/07/05/canadas-cannabis-firms-plot-world-domination

 

 

 

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *