Volatiliteetti palasi markkinoille

mies näytön äärellä, jossa näkyy kuvaaja

Lokakuun toinen viikko on ollut markkinoilla punainen. Pitkän tasaisen kauden jälkeen muutama kovempi laskupäivä on saanut osan sijoittajista huolestumaan. Talousmediat repivät kurssilaskusta meheviä otsikoita ja osaltaan otsikot ruokkivat pelkoa sijoittajien keskuudessa.

Merja Mähkä, tunnettu sijoitusbloggari, kertoi Twitterissä salkusta sulaneen 16 000 € viikossa. IS tarttui twiittiin ja viikonlopun lehteen kirjoitettiin juttu kurssilaskusta. Pidin juttua ihan hyvänä, sillä Mähkä kehottaa siinä sijoittajia harkitsevaisuuteen ja välttämään hätiköityjä toimenpiteitä.

Mähkä on itse ostanut dipistä hieman lisää osakkeita.

Samassa jutussa Jukka Oksaharju kertoo, että sijoittajan pitäisi jopa toivoa kurssilaskua, jos aikoo olla osakkeiden netto-ostaja tulevaisuudessa. Tämäkin on ihan järkipuhetta.

Itse hieman ihmettelen tätä vouhottamista kurssilaskusta mutta epäilen sen johtuvan siitä, että markkinoilla mentiin niin pitkään tasaisesti ja tasaisuuteen totuttiin. Lisäksi markkinoille on tullut runsaasti uusia sijoittajia, jotka eivät ole tällaisiin ilmakuoppiin tottuneet.

Jos nyt nähty pieni dippi on tuntunut erityisen raskaalta, olisi kenties syytä tarkastella ottamansa riskin määrää. Jos on tullut otettua liikaa riskiä, vielä ei ole mielestäni liian myöhäistä pienentää osakepainoa ja lisätä käteisen määrää. Kunhan ei sitten tule kova houkutus muuttaa taas käteinen osakkeiksi, jos indeksit lähtevät tästä taas nousemaan.

Näköpiirissä olevia uhkia ovat esimerkiksi Italian tilanne ja Kiinan kasvava velkataakka sekä kasvun hidastuminen. Kiinastakin on tullut Suomelle tärkeä vientimaa, joten kasvun hidastuminen tuntuisi meilläkin. Mutta jonkinlaisia tummia pilviä on nähtävissä lähes aina tai jos ei ole, niin uhka voi ilmaantua yllättäen ja tulla odottamattomalta suunnalta.

Oma salkku

Oman Shareville salkkuni YTD tuotto on hieman reilu 12 % (16.10.2018) ja salkkujen yhteenlaskettu tuotto 19,95 % YTD. Olen tähän tuottoon hyvin tyytyväinen, tosin vielä on viimeinen kvartaali jäljellä ja tuotto voi sulaa hyvinkin nopeasti. Salkkujen hyvä vire selittyy kahden suurimman sijoituksen, Revenio Groupin ja Admicomin hyvällä menestyksellä. Näiden yhtiöiden arvostustaso on kuitenkin jo melko korkealle viritetty. Sijaa pettymyksille ei oikein ole ja yleisen markkinatilanteen hapantuessa kaksikko voi tulla alas jyrkemmin kuin indeksi.

Itselleni kelpaisi myös lisätä hieman käteisen määrää. Ongelmanani on kuitenkin, että löydän liiankin helposti uusia mielenkiintoisia sijoituskohteita ja käteinen ei meinaa pysyä käteisenä. En ole myöskään raaskinut keventää enää Reveniota ja Admicomiakaan en haluaisi trimmata. Tuntuu, että käyn liikaa kauppaa tällä hetkellä ja kulut ovat näin ollen ainoa varma asia.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Vastaa