Voiko sijoittamisesta puhua sukulaisille ja tutuille?

Puhuin ennen melko avoimesti sijoitusharrastuksestani tutuille ja sukulaisille. Olin asiasta niin innostunut, että halusin jakaa sijoittamisen iloa kaikille, jotka osoittivat pienintäkin kiinnostusta. Olen edelleen sitä mieltä, että säästämisestä ja sijoittamisesta ei ole mitään haittaa. Hyvin pienituloisilla ei ehkä ole mahdollisuutta säännölliseen säästämiseen, mutta sen verran pienituloisenkin kannattaisi yrittää säästää, että säästötilillä olisi pahan päivän varalle muutaman kuukauden nettotulot.

Säästämistä suurin osa ihmisistä varmasti pitää järkevänä, vaikka siihen ei riittäisi itsekuria. Puheen siirtyessä sijoittamiseen suhtautuminen osalla ihmisistä muuttuu. Sijoittamista saatetaan pitää vain rikkaiden mahdollisuutena. Sijoittaminen nähdään usein epäeettisenä toimintana. Sijoittaminen saatetaan välillä rinnastaa rahapeleihin, jossa vain onnekkaat voittavat, eikä tiedolla ja taidolla ole merkitystä.

Sijoittamiseen liittyviä mielikuvia saattaa värittää Hollywoodin elokuvakoneisto. Millainen kuva sijoittamisesta tulee katsomalla ”The Wolf of Wall Street” elokuva? Usein sijoittamisen todellisuus on kuin katsoisi maalin kuivuvan seinällä, ei niinkään loppumattomia juhlia, kauniita naisia ja samppanjaa. Tai jos olisi, uskoisin rahojeni loppuvan kovin nopeasti.

Itse sain kuulla läheiseltä hyvältä ystävältäni, kuinka minun pitäisi hävetä sijoitustani Coca-Cola Companyyn. Onhan se työntekijöitä riistävä suuryritys.

Sain myös toiselta kaveriltani kuulla, että sijoittaminen on rahapeleihin, kuten pokeriin, rinnastettavissa olevaa toimintaa. Tämä ystäväni pitää lastensa säästöt mieluummin käteisenä pankkitilillä. Pidän ystäväni käännyttämistä esimerkiksi indeksi-sijoittamiseen sen verran hankalana toimenpiteenä, etten ole sitä edes yrittänyt.

Sijoittamisesta avoimesti puhuessa saattaa keskustelukumppanin vallitsevaksi tunteeksi nousta myös perisuomalainen kateus. Näistä syistä johtuen puhun nykyään varovaisemmin sijoittamisesta.

Myös hyviä kokemuksia löytyy. Olen saanut puhuttua yhden kaverini kuukausisäästäjäksi indekseihin. Toivottavasti välimme pysyvät hyvinä myös mahdollisen bear-markkinan alkaessa.

Juttelen myös säännöllisesti lähipiirissäni myönteisesti sijoittamiseen suhtautuvien sukulaisten ja ystävien kanssa. Heidän kanssaan ei niin helposti törmää kateuteen.

Shareville ja muut keskusteluforumit sijoittamisen ympärillä ovat myös hyviä paikkoja keskusteluun. Ja jos saan tämän blogin kautta innostettua ihmisiä sijoittamisen ja säästämisen pariin, niin koen hyvän työn tehdyksi.

Mieleni tekisi myös alkaa osallistumaan enemmän sijoittamiseen liittyviin tapahtumiin ja kokoontumisiin. Saman mielisten kanssa juttelu on aina mukavaa ja parhaimmassa tapauksessa voi oppia jotain uutta.

Ehkä voimme myös yhdessä muuttaa sijoittamiseen liittyviä vääriä negatiivisia mielleyhtymiä. Uskon Suomen liikkuvan tässä asiassa pikkuhiljaa parempaan suuntaan.

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Vastaa