Parhaat sijoituskohteet ovat harvinaisia ja niihin kannattaa panostaa kunnolla

silmänpainemittari

Suurin onnistumiseni sijoittamisen saralla tähän mennessä on ollut Revenio Groupin hankkiminen salkkuun. Ostin vuonna 2014 kahteen otteeseen Reveniota ja omistin tuolloin yhteensä 400 kpl kyseisen yhtiön osakkeita. Markkina-arvoltaan vuonna 2014 potti oli kooltaan noin 6000 €. Se oli minulle tuohon aikaan merkittävä osa koko varallisuudestani, jopa liian iso, kuten tuolloin ajattelin. Revenio taisi tuolloin kesällä 2014 edustaa noin puolta varallisuudestani.

Kanttini ei kuitenkaan kestänyt istua noin suuren position päällä, sillä onhan hajauttaminen tunnetusti sijoittajan ainoa ilmainen lounas. Myin kahteen otteeseen Reveniota kevään 2015 aikana ja kuittasin myynneistä noin tonnin tuoton. Ihan kelpo tuotto noin lyhyestä sijoituksesta mutta kyllä minä silloin tällöin yhä edelleen mietin millainen potti olisi tänä päivänä, jos olisin nuo osakkeet salkussani pitänyt.

Reveniosta saadut rahat tietysti uudelleensijoitin. Tilalle ostin Johnson & Johnsonia, AT&T:tä sekä tuolloin hieman dipannutta raaka-aineyhtiö BHP Billitonia. Olin meinaan löytänyt jokin aika sitten mielenkiintoisen FIRE blogin Dividend Mantra, jonka kirjoittaja Jason Fieber vaikutti ihan fiksulta ja täysipäiseltä kaverilta. BHP:sta tuli kuitenkin yksi huonoimmista sijoituksista tähän mennessä. Kuittasin tuosta sijoituksestani noin 40% tappiot elokuussa 2016 reilun vuoden sijoituksen jälkeen. Tuossa välissä osinkoa oli leikattu rajusti ja muuta hauskaa tapahtunut. Aina sijoitusbloggareiden sokea seuraaminen ei kannata.

Mutta palatakseni tuohon Revenioon, niin ne osakkeet olisi kyllä kantsinu pitää. Mulla on aina ollut tosi hyvä fiilis Reveniosta ja se case on myös aika perinpohjaisesti analysoitu Inderesin toimesta. Kiitos sinne! Tällä hetkellä salkustani löytyy edelleen 400 osaketta mutta tässä on ollu splitti välissä. Jännästi position markkina-arvo on noin kuusi tonnia mutta salkkuun jääneille osakkeille on kertynyt tuottoa noin 180% suunnilleen neljässä vuodessa. Mutta jos olisin ne myynnit jättänyt tekemättä, niin positioni arvo olisi tänä päivänä noin 16 000 €. Jossittelu on niin mukavaa sijoittamisessa.

Tästä pääsemmekin otsikon pointtiin. Revenio on koko sijoitusaikansa mulla tuntunut harvinaisen hyvältä ja poikkeukselliselta sijoitukselta. Tietty tässä nousumarkkinassa aika monet yhtiöt tuntuu hyvältä ja tuottoa tulee, mutta Reveniolla on kyllä ihan patentein suojattu tuote ja asiakkaat on melko konservatiivisia silmälääkäreitä. Vaikka Reven patenttisuoja alkaakin tässä muutaman vuoden sisällä hieman heikkenemään, on uusiakin patentteja tehty ja ei tuota Revenion jalansijaa omalla markkinalla ihan yhdessä yössä murenneta. Näin jälkeenpäin ajatellen olisin ihan hyvin voinut istua Revenio positioni päällä. Jos siis saat hyvän kutinan jonkin yhtiön suhteen ja tuo kutina vielä yltyy luettuasi analyysiä yhtiöstä, voi olla parempi vaan unohtaa hajauttamisen säännöt.

Pienellä salkulla mielestäni kannattaa ottaa enemmän riskiä sillä ehdoin, että sijoittamista on jo harjoitellut muutaman vuoden ja suurimmat oppirahat on maksettu. Salkun kasvaessa uusia yhtiöitä voi ottaa hyvin kyytiin muistaen, että suurin hajautushyöty saavutetaan 10-15 yhtiöllä. Oma salkku on nyt asunnon oston jälkeen markkina-arvoltaan noin 12 000 € ja se on kiinni neljässä eri yhtiössä. Revenio edustaa tuosta suunnilleen puolta.

Käytän Inderesin palveluita suosiolla hyödyksi, sillä olen suoraksi osakesijoittajaksi melko laiska. Pitkät yhtiötutkimukset tulee kuitenkin kahlattua ennen sijoittamista läpi. Voipi olla, että tuo BHP Billiton hutikin olisi tullut väistettyä jos olisin ollut vaan paremmin informoitu. Mutta jos osumatarkkuus on yli viidenkymmenen prosentin, kannattaa sijoituksiinsa panostaa kunnolla.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Vastaa