Osakesäästötili tulee vuonna 2020

rawpixel-579241-unsplash_small

Olin aamulla ajamassa veljen luo Lauttasaareen muuttohommiin. Ollessani lähes perillä satuin kuulemaan klo 11 uutisista tiedon osakesäästötilin tulosta vuonna 2020. Sipilä, Orpo ja Terho olivat päässeet sopuun budjettiriihessä 50 tuhannen euron katon omaavasta osakesäästötilistä.

Twitterissä suhtautuminen tiliin on ollut aluksi kaksijakoinen. Monet ovat pitäneet 50 000 € kattoa aivan liian matalana ja pitävät tiliä vesitettynä. Toisaalta monet ovat pitäneet uudistusta tervetulleena ja katsovat sen edistävän kansankapitalismia ja piensijoittajan asiaa. Itse kuulun jälkimmäiseen joukkoon, vaikka katto olisi mielestäni hyvin voinut olla 100 000 € tai suurempi.

Mikä osakesäästötili on?

Osakesäästötilille voi twitteristä saatujen tietojen perusteella siirtää vain rahaa. Eli sinne ei voi siirtää jo olemassa olevalla arvo-osuustilillä olevia osakkeita. Rahan siirron jälkeen tililtä voi ilmeisesti ostaa vain osakkeita eli et voi ostaa tilille esim ETF:iä tai rahastoja.

Tilin sisällä saatuja osinkoja ei veroteta ja ne voi sijoittaa uudelleen. Tuo 50 000 € katto tarkoittaa siis sitä, että tilille ei saa siirtää käteistä 50k enempää mutta osakkeet voivat vapaasti nousta arvoltaan ja monelle nuorelle sijoittajalle korkoa korolle ilmiö pääsee tekemään ihmeitä tuolle summalle, jos tilille antaa aikaa vuosikymmeniä.

Tilin sisällä saa myös myydä osakkeita, eikä niitä veroteta ennen kuin tililtä nostaa varoja käyttöä varten. Piensijoittajille, jotka käyvät aktiivisesti kauppaa osakkeillaan, tämä on selkeästi hyvä uutinen.

Omat ajatukseni

Suomalaisilla on tunnetusti paljon rahaa sijoittamatta säästötileillä tai käyttötileillä. Olisi hienoa, jos edes pieni osa tuosta rahamäärästä löytäisi tiensä osakesäästötileille. Tämä on selkeästi askel oikeaan suuntaan kansankapitalismin edistämisessä. Oli hienoa myös huomata, että osingot saatiin mukaan tähän malliin. Pidän 50 000 € kattoa liian matalana mutta on hyvä pitää mielessä, että nollasta aloitettuna kestää monella tavallisella palkansaajalla vuosia säästää tuo kyseinen summa.

Oma tilanteeni

Itselläni on nyt asunnon oston jälkeen osakkeissa noin 11 000 € ja käteisenä noin 2 000 €. Vuoteen 2020 on vielä kohtuullisen pitkä aika mutta kannattaisiko nyt alkaa painottamaan käteisen keräämistä, jotta sitä voisi osakesäästötilin tullen siirtää sinne enemmän? En ehkä pistä uusia sijoituksia täysin jäihin ja varmasti sijoitan OP:n kautta pienillä summilla edelleen kuukausittain mutta kyllä tilin tuleminen varmasti kasvattaa myös käteispuskuriani. En tule kuitenkaan myymään jo olemassa olevia omistuksiani ja siirtämään niitä käteisenä osakesäästötilille.

Disclaimer

Muokkaan tätä tekstiä, jos jotkin tekstissä olevat tiedot osoittautuvat vääriksi. Nyt tiedot pohjautuvat twitterissä olleisiin twiitteihin, joten aivan varmaa tietoa ne eivät ole. Esimerkiksi ETF:ien tai rahastojen kuuluminen osakesäästötilin valikoimaan on vielä hieman epäselvää.

Photo by rawpixel on Unsplash
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Vastaa