erilaisia kolikoita

Rikhard Wacker, ketä sijoittajaa arvostat?

Rikhard Wacker on Inssin osingot -sijoitusblogista tuttu bloggari ja yksityissijoittaja. Monille Sharevilleläisille mies on tuttu RJW nimimerkin takaa. Rikhard oli myös tänä vuonna mukana Vuoden Sijoittaja skabassa. Pääsin haastattelemaan Rikhardia säästämisestä, osakesäästötilistä ja taloudellisesta riippumattomuudesta.

Odotatko osakesäästötiliä ja minkälaisen salkun haluaisit kenties tilille kasata? Aiotko myydä nykyisiä omistuksia ja siirtää näin tilille rahaa?


Rehellisesti sanoen en ole vieläkään perehtynyt osakesäästötilin saloihin kuin pintaraapaisulla. Tähän on ollut parikin syytä. Olen esimerkiksi ollut hieman skeptinen homman kulkemisesta maaliin asti, sillä poliittisia riskejä on ollut ilmassa. Toki hiekka tiimalasissa alkaa käydä jo niin vähiin, ettei tässä pitäisi enää negatiivisia yllätyksiä tulla.

Toisekseen vuosi 2019 on ollut minun osaltani varsin kehno suorille osakesijoituksille. Aika ei tahdo enää riittää hirveästi yhtiöiden penkomiseen, minkä vuoksi olenkin tänä vuonna suosinut erilaisia kasvurahastoja.

Melko varmasti tulen avaamaan osakesäästötilin, mutta tarkemmat strategiat sen suhteen ovat vielä avoinna. 

Miten tasapainoilet hetkessä elämisen ja säästämisen välillä?

En jaksa enää miettiä niin paljon säästämistä, kuin joskus aiemmin. Tähänkin on monia syitä. Silloin kun aloitin sijoittamisen ja salkku oli tietenkin varsin pieni, silloin myös säästämisen voima tuntui suuremmalta.

Olisi kuitenkin valetta väittää, etten miettisi kulujani tällä hetkellä lainkaan. Kyllä sitä tulee yhä ruokakaupassa tutkiskeltua mahdollisia laputettuja tuotteita tai kilohintoja, sekä kilpailutettua niin asuntolainat, vakuutukset, sähköt kuin verkkokauppaostoksetkin.

Sekin on viimeisten vuosien aikana vaikuttanut omaan kulutustottumukseeni, että läheisin kaveriporukkani on pirstoutunut asumaan ympäri Suomea, joten näemme aiempaa harvemmin. Niinä parina kertana vuodessa, kun porukka saadaan, niin ei siinä oikein viitsi säästämistä miettiä. Siinä hetkessä tulee nautittua ensisijaisesti seurasta.

Näetkö tulevaisuudessa sijoittavasi enemmän indekseihin vai suoriin osakesijoituksiin? Miksi?

Yhä enemmän vain tulevaisuudessa indeksirahastoihin. Tällä hetkellä käyn töissä, opiskelen, kirjoitan sivuduunina ja olen mukana erilaisissa ”vapaaehtoistehtävissä”. Sen vuoksi vapaa-aika on aika vähäistä, jolloin ehtisi paneutua taas osakemarkkinoihin. Ja tunnetustihan ei kannata sijoittaa, jos ei ehdi perehtyä sijoituskohteeseensa.

Lisäksi vaikka vapaa-aikaa olisikin, niin sivuduunit mahdollistavat paremman tienaamisen, kuin mitä osakepoiminta tuottaa (ja siihen perehtyminen vaatisi). Kirjoittamiseen liittyvät sivuduunit tuovat kuitenkin varmuudella tuloa, kun taas sijoittamisessa voi ajan käyttämisen lisäksi menettää rahaa. Sen vuoksi olen nipistänyt sijoittamiseen käytettävää aikaa ja siirtänyt sitä sivutoimiselle työnteolle.

Kuulutko FIREttäjiin? Jos kuulut, niin milloin toivoisit olevasi taloudellisesti riippumaton ja kuinka suuren salkun riippumattomuus vaatisi? Mitä ajattelet yleisesti FIRE liikkeestä?

Ilmeisesti kuulun, vaikken termiä FIREtys käytäkään. Olen itse käyttänyt terminä enemmänkin taloudellista riippumattomuutta. Olen joskus laskeskellut, että taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen menisi minulta 25 vuotta. Toisin sanoen olen kulkenut tästä matkasta nyt reilun neljänneksen. Toki taloudellinen riippumattomuus ei tule itsestään, vaan se vaatii 25 vuotta päämääräistä ja pitkäjänteistä toimintaa.

Käytän matkan mittarina eurojen sijasta vuosia paristakin syystä. Ensinnäkin liika eurojen tuijottelu pistää meidät miettimään liikaa omaa kulutusta ja sen vuoksi sitä helposti jättää ostamatta tai kokematta asioita taloudellisen riippumattomuuden tähden. Toiseksi en edes osaisi arvioida sitä summaa, millä voisin sanoa olevani taloudellisesti riippumaton, sillä siihen vaikuttaa niin moni eri asia. Yksin terveenä yksiössä asuva saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden nopeammin, kuin sairasteleva suurperheellinen omakotitalossa. Mahdotonta arvioida tässä vaiheessa omia menojani joskus 10-20 vuoden päästä.

Ihmettelen sitä, miksi FIREtys on päässyt terminä niin monen ihon alle jopa sijoituspiireissä. FIREttäjät saavat mielestäni turhan paljon lokaa niskaansa joidenkin toimesta. Tavoitteiden tulee olla aina kovia, oli kyseessä sitten mikä tahansa laji. En siksi ymmärrä FIREttäjille naureskelua. Hassua on myös se, että termi taloudellinen riippumattomuus ei herätä yhtä vahvoja mielipiteitä, vaan sen tavoittelu on sijoituspiireissä okei. En itse näe näiden kahden termin välillä kuitenkaan kovin suurta eroa.

Tuleeko mieleen sellaista yhtiötä, jota olisit aina halunnut omistaa mutta jota et syystä tai toisesta kuitenkaan omista? Mikä tekee yhtiöstä houkuttelevan?

Revenio. Mahtava firma, jonka matkaa olen seurannut sivusta omistamatta koskaan yhtiötä. Monesti on tullut mietittyä, että heti kun Revenion kurssi ottaa taka-askelia, voisin ryhtyä omistajaksi. Luonnollisesti olen nukkunut tällä kyttäämisellä onneni ohitse, kun osakekurssi on kirinyt aina vain korkeammalle.

Jakaisitko Rahasammon lukijoille yhden säästövinkin?

Kilpailuttakaa vakuutuksenne. Seuratkaa mitä vakuutuksia maksatte tällä hetkellä ja kyselkää naapurista tarjouksia samoille tuotteille. Kyseenalaistakaa nykyisiä vakuutuksianne erityisesti autoissa, joissa vakuutetun tuotteen arvo laskee vuosi toisensa jälkeen. Kannattaako halvassa ja vanhassa autossa pitää samaa vakuutusta, kuin sen ollessa nuorempi ja arvokkaampi?

Säästöt vakuutusten kilpailuttamisesta ovat usein hyvin pian satoja euroja jopa alle tunnin mittaisesta urakasta. Tuntipalkoille pääsee siis helpostikin. Kilpailuttaminen hoituu yleensä täysin netin avulla omasta kodistasi, eikä vaadi välttämättä lainkaan pitkäveteistä keskustelua kenenkään kanssa chatissa, puhelimessa tai konttorilla.

Kerro yksi tai useampi sijoittaja, jota arvostat.

Koko Inderesin porukka tasapuolisesti ansaitsee kunniamaininnan. He ovat tehneet aivan älyttömästi töitä pörssiyhtiön ja piensijoittajan välisen kuilun pienentämiseksi.

Yksityishenkilöistä haluan nostaa esiin toisen piensijoittajan, eli Jesse ”Osinkoinsinööri” Viljasen, joka on onnistunut haastavista lähtökohdista ottamaan oman talouden ylläpidon haltuun.

Missä sinua voi seurata?

Blogi: Inssin osingot -sijoitusblogi

Facebook: Inssin osingot -sijoitusblogi

Shareville: RJW


Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *