Suorasähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutus

Suorasähkölämmitys on hyvin yleinen lämmitysmuoto omakotitaloille Suomessa. Suomalaiset ovat tottuneet halpaan sähkön hintaan ja sähkölämmityksen asentaminen on rakennuttajalle huomattavasti muita energiamuotoja edullisempaa.

On haastavaa perustella investointi muihin lämmitysmuotoihin taloudellisesti.

Viime vuoden energiakriisin ja korkojen nousun myötä suorasähkölämmitteisen omakotitalon talvikuukausien sähkölaskut ovat saaneet kuluttajat solmimaan kiinteitä sähkösopimuksia tavallista korkeampiin hintoihin ja välttämään suorasähkölämmitteisen omakotitalon ostoa.

Meilläkin on kauhisteltu korkeita sähkön hintapiikkejä. Vielä enemmän on karsastettu korkeita kiinteähintaisia sähkösopimuksia. Jotta emme päätyisi tekemään mitään hätiköityä, laitoimme numerot Exceliin.

Millainen talo

Meidän omakotitalomme on 1983 rakennettu peruspuurunkoinen omakotitalo, jossa on 140 asuinneliötä. Kokonaispinta-alaa liki 200 neliötä, josta osa on rakentamatonta ullakkotilaa. Osa asuinkerroksesta on kahdessa tasossa, mutta kosteat tilat ja takkahuone ovat talon yksikerroksisessa osassa.

Seiniin on lisätty hieman enemmän lisälämmön eristettä ikkunaremontin yhteydessä, mutta suurimmaksi osaksi talo vastaa rakenteeltaan tuon ajan laadukkaasti rakennettua asuntoa.

Aikakaudelle tyypillisenä piirteenä seinissä ja yläpohjassa on saman verran eristeitä. Mikäli talon passiivista energiankulutusta haluaisi modernisoida, tämä voitaisiin tehdä lisäämällä 200 millimetriä villaa yläpohjaan. Tällöin voitaisiin estää lämmönkarkaaminen talvikuukausina ja vähentää kesäkuukausina yläkerran lämpiämistä katon kautta.

Lämminvesivaraaja ja ilmanvaihto on uusittu vuoden 2017 jälkeen ja kaikki keittiön laitteet 2020-lukua. Saunan kiuas on 1997 kylpyhuoneremontin yhteydessä ja sähkötekniikka alkuperäistä. Maaliskuussa 2022 on hankittu ilmalämpöpumppu ja varaavaa takkaa lämmitetään harvakseltaan talvikuukausina.

Sähkönkulutus

Vuonna 2022 sähköä kului 15,49MWh. Tuolloin meillä oli kiinteä sähkösopimus 3,99 senttiä kilowattituntia kohden ja 3,90 euroa kuukaudessa eli noin 665 euroa kuukausimaksujen kanssa.

Tähän päälle tulee vielä paikallisen sähköyhtiön sähkönsiirtomaksu, joka on meidän tapauksessamme jaoteltu päivä ja yösähköön. Karkeasti voi todeta, että siirtomaksu oli tuolloin saman verran kuin energiasta maksettava lasku. Nykyään Tampereen sähkölaitoksen siirtomaksu on noin 6,2 senttiä kilowattitunnilta.

Kulutus on keskimäärin ollut 16 megawattituntia, joka vaihtelee vuosittain megawattitunnin kumpaankin suuntaan riippuen säästä, vedenkulutuksesta ja lapsiperheen kotona käytetystä ajasta ja tavasta viettää aikaa.

Takkaa lämmitetään hyvin vähän ja suurin osa motin koivuhaloista katoaakin takapihalla sijaitsevan paljun lämmittämiseen.

Voisi silti sanoa, että talo on kohtuullisen energiatehokas.

Vanha sähkösopimus

Oikeastaan koko aikuisikämme olemme ottaneet jonkin kiinteähintaisen sähkösopimuksen. Edellinen sopimus suojasi meitä vuosien 2022–2023 voimakkailta energiahinnan vaihteluilta.

Sen otettuamme tein vuonna 2021 X-tililleni lyhyen pohdiskelun, minkälaisia vaikutuksia 5,29snt/kWh laskeminen 3,99sentiin vaikuttaa meidän sähkösopimukseen ja energian verotukseen.

https://x.com/gaktus2/status/1345516370407141377?s=20

Tuolloin tuntui vaikealta perustella energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja. Meidän sähkönkulutus oli jo tuolloin sen verran pientä. Vuonna 2020 kulutimme 15,9 megawattituntia sähköä.

Energiakriisin jälkimainingeissa

Kaksivuotinen kiinteähintainen sähkösopimuksemme loppui marraskuuhun 2023 ja aloimme katselemaan uusia.

Silloin kahden vuoden sopimusten sähkönhinnat pyörivät reilu kymmenen sentin tienoilla ja tätä lyhyemmät olivat kalliimpia. Joulukuussa vastaavanlaiset sopimukset tippuivat reilu kahdeksan sentin nurkille.

Totuttuun 4-6 sentin kilowattituntihintaan ei välttämättä hetkeen palata, mutta on selvä, että energiakriisin hinnan nousu vaikuttaa sähköfutuureihin.

Pörssisähkönhinta vuosina 2020-2023
Pörssisähkön hinta vuosina 2020-2023 Joulukuun hinta perustuu 28.12.2023 päivitettyyn hintaan Lähteet: Halvinsähkösopimus ja Pörssisähköä

On varsin tavallista, että talvikuukausina energian hinta nousee. Talvella omakotitalossa on suurin kulutusta ja moni pohtii, tuleeko itselleen kannatavaksi ottaa kiinteäsopimus.

Sähkön hinnan skenaarioanalyysi

Koska energiakriisin aikainen otsikointi oli vielä tuoreena muistissa, oli epävarma olo, miten sitä selviää sähkölaskuista, mikäli viime vuosi joskus vielä toistuu. Onneksi oma sähköyhtiö tarjoaa aika kivan sovelluksen, jonka avulla pystyy pätevästi pohtia, haluaako kantaa riskiä korkeasta sähkölaskusta.

Omia silmiä avaa erilaiset Excel-harjoitukset.

Otin sovelluksesta viimevuotisen energiankulutuksen. Viimevuotena kärjistyi yritysten riskit, joita oli otettu vuosikausia Euroopan energiapolitiikassa. Voi siis kohtuullisen rauhassa haarukoida, että vuoden 2022 elokuun energiahinnat olisivat niitä hintoja, joihin energianhinta saattaisi nousta ilman, että Euroopassa käydään laajamittaista sotaa.

Halusin keskittyä talvikuukausiin ja mahdollisuuteen, mitä jos päätyisin kiinteään sähkösopimukseen.

Hintavertailu erilaisilla sähkönhinta skenaarioilla. Esimerkki hinnoiksi otettu toteutumia energikriisin pahimmista hetkistä kesähinnoista, futuurihintoja ja kiinteä
Hintavertailu erilaisilla sähkönhinta skenaarioilla. Esimerkki hinnoiksi otettu toteutumia energikriisin pahimmista hetkistä kesähinnoista, futuurihintoja ja kiinteä

Seuraavaksi poimin Halvinsähkösopimus.fi -sivuilta Suomen alueen futuurihinnat. Futuurit ovat myös poimittavissa halutessaan Nasdaqin -sivuilta, mikäli haluat kokeilla itse kotona.

Kolmannessa vaiheessa vertasin sähkön kulutusta sillä hetkellä käsillä olevaan kiinteään hintaan 8,39 senttiä kilowattitunnilta.

Mikäli sähköä kuluu joulu-toukokuun aikana 8731kWh verran, energiakriisin kaltaisina vuosina kuuden kuukauden sähkölasku voi tuona aikana nousta 1500 euroon. Energiafutuurien ja kiinteähintaisen sähkösopimuksen välillä on hyvin pieni ero. Tähän päälle´kuukausimaksut ja noin 540 euron sähkönsiirtomaksu.

Toteutunut ostohinta sähkölle joulukuussa oli lopulta 9,08 senttiä kilowattitunnilta eli futuureja jo yli kymmenen prosenttia matalampi. Koska kiinteitäsähkösopimuksia myytiin marraskuussa yli kymmenen sentin hintaan kahden vuoden sopimuksilla, hallittu riskinotto kannatti.

Sähköfutuurien mukana muuttuva sähkönhinta

On hyvä huomata, että futuurit ovat vasta ennustuksia sähkönhinnasta. Ne heijastelevat odotusarvoa ja vaihtelevat Nord Poolin aluehintojen mukaan.

Juttua viimeistellessäni seuraavan päivän korkeimmaksi sähkönhinnaksi muodostui klo 8:00 60 senttiä kilowattituntia kohden. Tämä oli tuon päivän Euroopan korkein ja tilanne ei ollut tavallinen.

Tuolloin futuurit nousivat tammikuulle 13 senttiin ja matalin kiinteähintainen sopimus nousi 8,79 senttiin.

Sähkön hintavertailu perustuen 28.12.2023 sähköfutuureihin

Näillä arvoilla kiinteän sähkösopimuksen ja sähköpörssin kääntyy päälaelleen ja samojen kuukausien laskuksi sähköfuuturien perusteella 850 euroa ja kiinteällä hinnalla 770 euroa

On hyvä huomata, että tämä sähkönhinta vertailu ei sisällä muutakuin kuuden kuukauden ajanjakson. Tämä johtuu siitä, että yksi vaihtoehto olisi ollut ottaa marraskuussa kuuden kuukauden sähkösopimus.

Excelillä on siis leikitty enemmän kuin mitä tähän artikkeliin on avattu.

Omakotitaloasumiseen kuuluu epätasaiset menot

Omakotitalossa asumisessa eteen saattaa tulla kaikenlaisia yllättäviä menoja. Välillä menee talotekniikkaa rikki ja joskus joutuu kutsumaan huoltomiehen. Lasku menee kerrostaloa konkreettisemmin omasta pussista.

Omakotitalossa ei ole yhtiötä takana, jolloin taloyhtiössä olisi useampi henkilö jakamassa riskiä kanssasi. Toisaalta, jos tiedät, miten taloa huolletaan ja miten siellä ollaan ja elellään fiksusti, ei sinun tarvitse olla jakamassa naapuriesi riskejä.

Omakotitaloasujaa eivät suojaa yllättäviltä menoilta edes rakennuksen nuori ikä. Omakotitalo ei ole kuten auto. Se on aina kesken, vaikka itse rakenteet valmistuisikin. Ensimmäinen asukas varustaa ja seuraava huoltaa ja jatkaa varustelua. Tärkeintä on, että rakennus on rakennettu kunnolla ja huollettu ajallaan.

Sähkön hinta vaikuttaa suorasähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaisiin menoihin ja sähkön kulutukseen pystyy hyvin vähän vaikuttamaan. Jokaisen tulee itse puntaroida, venyykö oma talous kantamaan sähkön heilunnasta aiheutuvia riskejä.

Kuitenkin kun laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin, on helppo ymmärtää, että jollei oma talous kestä puolen vuoden tarkastelujaksolla noin 500 euron epävarmuutta ehkei se omakotitalo ole sittenkään se oma asuinmuoto.

Jos et ota riskiä, tarvitset tuuria

Meillä kävi hyvä tuuri parina viime vuotena, kun hyödyimme kiinteästä sähkösopimuksesta. Sähköyhtiöt eivät kuitenkaan ole pyyteettömiä hyväntekijöitä. Ne myyvät kiinteähintaisia sopimuksia, jotta varmistavat sähkön myynnin kesäkuukausille, mutta varmistavat kyllä, että pääsevät voitolle pitkällä tähtäimellä.

Seuraamme sähkönhintaa, mutta uskomme selviämme halvemmalla, kunhan mahamme kestävät nämä korkeahintaiset päivät.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *