Ape Army – Se erilainen kapina

Vuonna 2021 talouden lainalaisuuksia vavisutti korona. Ihmiset jäivät koteihinsa, jatkoivat työntekoansa ja sukan varteen jäi tavallista enemmän säästöjä. Samaan aikaan keskuspankit avasivat rahahanat helpottaakseen yritysten tilannetta. Raha pyrki hakemaan uutta omistajaa myös sijoittajaryhmä r/wallstreetbetsin riveissä.

Ape Army kertoo lähitaloushistorian mukaansa tempaavan tarinan siitä, miten piensijoittajat aiheuttivat häiriötä osakemarkkinoilla. Redditin syvyyksistä löytyi piensijoittaja joukko, joka aiheutti lyhyeksi myydyille osakkeille miljardien vahingot nostamalla Gamestop-osakkeen ja suomalaisen Nokian osakkeenkurssin korkealle lyhyessä ajassa.

Helsingin pörssi osana tapahtumia

Tunsin olleeni noina vuosina osa tätä tarinaa huomatessani, että r/wallstreetbets oli ottanut Nokian osakeomistukseni kohteekseen. Yhtäkkiä kuivan asiallinen, mutta toisinaan innostunut keskusteluympäristöni täyttyi meemeillä ja sijoitusvinkit Suomen suurimmista yhtiöistä vaihtuivat, mitä oudoimpiin ideoihin. Sijoituskeskusteluiden asiallisuus vaihtui hetkessä viihteellisyyteen.

Halusin ehdottomasti nähdä tämän näytelmän ja miten ohjaaja Tuomas Rinta-Panttila on onnistunut tuomaan virtuaalimaailmassa koetun todellisuuden näyttämölle, joka pääosin esiintyy omassa todellisuudessaan teksteinä, kuvina ja videon muodossa tietokoneen ja puhelimen näytöillä. Tuon koetun virtuaalitodellisuuden takana on kuitenkin todellista arkielämää elävät ihmiset, jonka todellisuuteen kuuluu yhä useammin sosiaalinen media.

Helsingin Kaupunginteatteri – Ape army – Kuvassa Vappu Nalbantoglu ja Anna-Sofia Tuominen – Kuva Mitro Härkönen

Pähkähullukomedia

Ape army on pähkähullukomedia pähkähulluista tapahtumista. Pähkähulluudessaan se sinänsä ei eronnut aikaisemmin samalla viikolla Tampereen Komediateatterin Baskervillen koiraan. Baskervillen koiran ja Sherlock Holmesin hahmot vain ovat tavalliselle teatterikansalle tutumpia. Heistä opetetaan kouluissa ja heistä löytyy lukematon määrä elokuvia ja kirjallisuutta, mutta r/wallstreetbetsin -tarina on vasta siirtymässä talousmediasta valkokankaille ja näyttämöille. On siis ymmärrettävää, että syvempää ymmärrystä etsivä teatterikansa saattaa tipahtaa vauhdista.

Suurena haasteena katsojalle saattaa olla, että esitys on täynnä stereotypioilla leikittelyä, metaforia ja kieltä, joka viittaa hyvin vahvasti vuoden 2021 tapahtumiin. Vaikka asioita pyritään selittämään auki, vaatisi erittäin nopeaa oivaltamista ymmärtää nostettujen hahmojen luonne ja tekojen merkitys, mikäli aiheeseen tutustuu ensimmäistä kertaa. On siis hyvä leikkiä hyvää funda-analyytikkoa ja lukea hieman aiheesta etukäteen.

Otin mieheni mukaan testatakseni, miten aiheeseen vihkiytymätön pääsee jutun juonesta kiinni. Hyvin se häneltä sujui ja teatteri näytös sai yllättävän hyvät arvostelut..

Helsingin Kaupunginteatteri – Ape army – Kuvassa Jouko Klemettilä, Vappu Nalbantoglu ja Jari Pehkonen – Kuva Mitro Härkönen

Ryysyistä rikkauksiin

Tarina kertoo siitä, miten kasvua hakenut Robinhood-välittysfirma pyrkii etsimään asiakkaikseen uutta asiakuntaa vähävaraisista milleniaaleista. Tarinan keskiössä on nuori vähävarainen Yolo pariskunta Janica (Anna-Sofia Tuominen) ja Otto (Olli Riipinen), joka opittuaan välittäjien heikkouden shorttaamisessa pyrkii laittamaan kampoihin ja tekemään jotain ennalta-arvaamatonta nostamalla osakekurssin

Näytelmässä riitelevät keskenään erilaiset sijoituselementit meemisijoittaminen, arvosijoittaminen sekä kryptot. Elon Musk (Pekka Huotari) ja Satoshi Nakamoto (Sari Haapamäki) ovat tarinassa taustahahmoina. Vaikka Yolo pariskunta rikastuukin nopeasti ja hieman yllättäen, varallisuuden ylläpitäminen ei olekaan yhtä helppoa. Pariskunta kohtaa uusia esteitä.

Mikä on lopulta tärkeintä? No Love.

Jäin hieman jopa odottamaan irvailua kryptosijoittajien lasersilmistä, mutta yllätykseni sitä ei oltu nostettu osaksi näytelmää. Saattoi myös hieman mennä iloisesti sekaisin NFT- ja kryptovaluutat, mutta aiheena näitä toki yhdistävät lohkoketjut. Elon Muskin seuraajien Tesla-uskovaisuudesta olisi ammentanut myös kokonaisen näytelmän verran tilanne komiikkaa, mutta ehkä se on seuraava tarina.

Näytelmään on kyllä otettu mukaan paljon elementtejä, joten aiheen rajaaminen on varmasti ollut oikein hyvä asia.

Näytelmä unohtaa kerronnassaan, miten Robinhood -rahoitusyhtiö itse tarjosi ansaintalogiikkansa avulla piensijoittajille edullisen tavan käydä osakekauppaa. Tämä laski välityspalkkioiden hintoja kautta linjan Yhdysvalloissa. On siis hyvä muistaa, että näytelmä tarjoaa yhden hyvin tunnetun näkökulman tapahtumille.

Ilmiö yhä osana sijoitusmarkkinoita

Keväällä 2021 Yhdysvaltojen Keskuspankki aloitti valtion velkakirjojen takaisin ostamisen. Keskuspankkien taloustoimet näkyvät taloudessa noin puolen vuoden jälkeen. Syksyllä 2021 osakemarkkinat alkoivat näyttämään ensimmäisiä viitteitä arvon laskemisesta. Tämä kiihtyi vuoden 2022 aikana Ukrainan kriisin ja korkojen nousun myötä, jolloin osa meemisijoittajista irrottautuivat sijoitusharrastuksistaan ja sijoittamiseen käytetty pääoma hakeutui helpottamaan kasvaneita lainanhoitokuluja ja elämisen menoja.

Mielenkiintoista on, että osa meemisijoittajista on yhä läsnä markkinoilla tänäkin päivänä. Tubettaja Dan Olsonin mukaan vuoden 2023 meemisijoittaminen on sitä, että omistetaan yritystä, jonka taloudellinen tilanne on niin huono, että sitä on hassua omistaa.

Keskustelupalstoja selatessani itselle nousee kysymys, ymmärtävätkö meemisijoittajat sijoittavansa yhä massan ja tarinan voimalla. Osa on luonut nahkansa, mutta osa pitää yhä kerran toimineesta tavasta ansaita luoda hypeä kiinni. Osa ei välttämättä edes huomaa eroa erilaisilla tavoilla sijoittaa.

Väärin noustu! 😘

Helsingin Kaupunginteatteri – Ape army – Kuvassa Pekka Huotari – Kuva Mitro Härkönen

Taustatietoa näytöksestä selviytymistä varten

GME

  • Kivijalka peliyhtiö GameStopin tunnus pörssissä, jolla osaketta voi ostaa.

Melvin Capital

  • GameStop shorttaamisen myötä menettivät 6,8miljardia eli 58% varallisuudestaan

Osakkeen lyhyeksi myyminen eli shorttaaminen

Shorttaaminen on monille kokeneillekin sijoittajille haastava termi ymmärtää.

YOLO

  • You Only Live Ones eli kerran tässä vain eletään. Termi on hyvin lähellä termiä FOMO – Fear Of Missing Out
  • Puhuttiin, että meemisijoittajat jolottivat jonkin osakkeen perässä. Tämä tarkoittaa sitä, että tiedostetaan teon sisältävän korkeaa riskiä, mutta
  • tyypillisesti meemisijoittaja jolottaa osakkeeseen massan perässä tietämättä itse osakkeesta juurikaan

Diamond hands – timanttikädet 💎

  • Termi, jolla kutsuttiin sijoittajia, jotka eivät myyneet osakkeitaan. Yleensä myymättä jättäminen vaati päättäväisyyttä voimakkaiden osakkeiden hinnan nousujen ja laskujen vuoksi. Tarkoituksena oli houkutella sijoittajia pitämään kiinni omistuksistaan.

Paperhands – paperikädet 🧻

  • Myivät massojen mielestä liian aikaisin meemiosakkeen.
  • Myyntien hätäisyydellä tai pitkillä pidoilla ei välttämättä ollut suoraa yhteyttä sijoittajan kokonaistuottoihin

Rakettimeemi 🚀

  • Kun osakkeen hinnan puhutaan nousevan rakettina kuuhun, osakkeen hinta nousee hyvin nopeasti
  • Virallisemmin taloustermein on kyse pikemminkin hockeystick -effektistä

Valas 🐳

  • Valaat ovat monissa peli- ja virtuaaliympäristöissä isoja pelureita, joiden peliliikkeet jyräävät muut pelaajat
  • Meemisijoittamisen maailmassa valas omistaa merkittävän osake-enemmistön

Lossporn

  • Oli itsellekin terminä uusi, mutta ilmiönä tuttu
  • Tarkoittaa ilmiötä, kun sijoittajat esittelevät suuria tappioitaan ja naureskelevat niille
  • Tämä on tapa kestää tappioita paremmin

Satoshi Nakamoto

  • Pseudonyymi, joka tunnetaan Bitcoinin luojana ja kryptovaluuttojen pioneerina. Hän poistui  bitcoin projektin parista lopullisesti keväällä 2011 jättäen bitcoinin avoimen lähdekoodin yhteisön hoidettavaksi
  • Satoshi Nakomoton tarkkaa henkilöllisyyttä ei tiedetä ja teoriassa nimen takana voi olla usein ihmisiä tai ihmisryhmiä. Hänen arvellaan olevan 1975 syntynyt japanilainen mies, mutta tästä ei ole varmuutta
  • Nakomoto omista miljoonia bitcoineja, joita ei ole tiettävästi koskaan siirtänyt tai käyttänyt

Lisää artikkeleita:

Bilance – Äppi joka aiheuttaa morkkista – Rahasampo.org

Laura Linkoneva, kuuluuko sijoittaminen kaikille? – Rahasampo.org

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *