Episodi II – Indeksisijoittajan vastaisku

stars

Prologi

Markkinat ovat myrskyn silmässä. Tuotot ovat sulaneet sijoittajien silmissä ja mielialat ovat alkaneet synkistyä. Tasavallassa ahneus on väistynyt pelon tieltä. Pimeydessä pilkottaa kuitenkin hento valo, toivo on syttynyt korkeamman tuotto-odotuksen muodossa. Nouseeko tasavallan syvistä riveistä epätodennäköisiä sankareita, jotka seuraavat valoa ja selättävät pelon noustessaan markkinoiden aallonharjalle? Matka on pitkä ja se tulee koettelemaan sijoittajaa. Voima kuitenkin kutsuu. Indeksisijoittajan vastaisku on alkanut.

Indeksisijoitus paras sijoitus

Tein ensimmäiset indeksisijoitukseni luettuani Marko Erolan ”Paras sijoitus” kirjan kuusi tai seitsemän vuotta sitten. Silloin en ollut vielä Nordnetin asiakas, vaan ostin OP:n juuri lanseeraamia indeksirahastoja. Sijoitukset jäivät kovin lyhytaikaisiksi, sillä indeksisijoittamisessa ei ollut sitä omistamisen iloa, mitä sain suorista osakesijoituksista.

Olen ehkä sielultani osakepoimija mutta pidän silti indeksisijoittamista erinomaisena ja varmempana tapana vaurastua. Nyt kasattuani läheisilleni muutaman indeksisalkun, aloin miettimään uudestaan, josko voisin ottaa salkkuuni myös jotain indeksiä. Minusta ei koskaan tule puhdasta indeksisijoittajaa, mutta suorien sijoitusten lisäksi voisin aivan hyvin omistaa indeksisalkun.

Toinen syy lähteä kuukausisäästämään indeksiin on loppuvuonna alkanut kurssilasku. Itse asiassa Kiinassa pörssi on laskenut jo pitempään hidastuvan talouden ja kauppasodan seurauksena. Tänään ei kenties ole paras aika sijoittaa, mutta parempi kuin vuoden 2018 alussa.

Kehittyvien markkinoiden ETF

Päätin tehdä kuukausisäästösopimuksen Nordnettiin* ja aloittaa sijoittamaan noin 50 € kuukaudessa yhteen ETF:ään. Kohteeksi valikoitui tikkerillä ”IS3N” kulkeva kehittyville markkinoille sijoittava ETF. Kyseisen ETF:n hallinnointikulut ovat mukavan alhaiset 0,18%.

BlackRock iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc) tikkerillä “IS3N”

IS3N kehitys kolmen vuoden ajalta
IS3N kehitys kolmen vuoden ajalta

 

IS3N sijoittaa suurimman osan varoistaan kehittyneisiin ja kehittyviin Aasian maihin. Muutamat kiinalaiset suuryhtiöt ovat ETF:n top 5 sijoituksissa:

  1. Tencent (Kiina)
  2. Taiwan Semiconductor Manufacturing (Taiwan)
  3. Alibaba (Kiina)
  4. Samsung Electronics (Etelä-Korea)
  5. Naspers (Etelä-Afrikka)

 

IS3N:n sektoreista vahvimmin edustettuina ovat teknologia (23,18%) ja rahoituspalvelut (23,20%)

Kyseisen ETF:n P/E eli voittokerroin on noin 10 tasolla. Toki kehittyville markkinoille suuntautuvan ETF:n kertoimet tuleekin olla matalammat kuin esimerkiksi Yhdysvaltoihin sijoittavan ETF:n.

Kehittyville markkinoille on vaikeampaa sijoittaa suoraan, joten ETF hoitaa asian mielestäni hyvin. Osa suurimmista kiinalaisista yhtiöistä on listattu myös Yhdysvaltoihin, kuten salkustani jo löytyvä JD.com, mutta näin hieman eksoottisempiin maihin on kyllä parempi sijoittaa laajasti hajauttaen.

Riskit on hyvä pitää mielessä sijoitettaessa kehittyville markkinoille. Esimerkiksi Kiinasta puhuttaessa nousee usein esiin kasvava velkataakka. Milloin velkaantuminen johtaa kriisiin? Sitä ei kukaan tiedä.

Epilogi

Epäilen hermoilun jatkuvan markkinoilla. Ostan silti säännöllisesti lisää osakkeita ja osakepainoni on 100% luokkaa likvideistä varoista. Tämä sopii minulle. En voi kuitenkaan olla varma kurssilaskun jatkumisesta. Onko seuraavan episodin nimi Algoritmien hyökkäys vai Sinkon kosto? Se jää nähtäväksi.

 

Ostatko vai myytkö osakkeita, kun maailmantalous näyttää hidastuvan? Oletko indeksisijoittaja vai osakepoimija? Kerro se kommenteissa. En julkaise sähköpostiosoitettasi ja voit halutessasi kommentoida nimimerkillä. Hyvää uutta vuotta!

Photo by Alexander Andrews on Unsplash

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Vastaa