Amsterdam sijoittajan silmin

Vanha rakennus Amsterdamissa

Isäni halusi lähteä pikaiselle reissulle Amsterdamiin, jotta hän saisi veronpalautuksensa mielekkäällä tavalla kulutettua. Säästäväisenä ihmisenä kehotin häntä säästämään veronpalautukset, mutta isäni ei ottanut säästökehotuksia kuuleviin korviinsa, vaan matkalle oli päästävä. Elämyksiin kulutetut rahat ovat kyllä mielestänikin ihan fiksua rahankäyttöä.

Lähdimme matkaan perjantaina 14.12 Helsinki Vantaan lentokentältä ja lentoyhtiönä toimi Norwegian. Käytän Norwegianin luottokorttia ruokaostoksiini ja lentobonuksia oli ehtinyt kertyä noin 90 € edestä. Valitettavasti varasimme lentomatkat vain vajaa viikko ennen lähtöä, joten matkat tulivat melko kalliiksi.

Helsinki-Arlanda-Amsterdam ja paluu Amsterdam-Kööpenhamina-Helsinki matkat maksoivat noin 400€ per nuppi. Vähän tässä tuli ryöstetty olo, kun normaalisti Amsterdamin matkat saa noin 150-200€ menopaluu. Hotelli oli kuitenkin jo varattu, joten matkatkin oli saatava.

Norwegianin lentokoneet tuntuivat melko uusilta ja lentokoneissa on mm. wi-fi käytössä. Itse en saanut wifiä yrityksistä huolimatta toimimaan. Lennot menivät hyvin, eikä paikat näin lyhyillä lennoilla ehtineet puutua niin pahasti.

Teslalla lentokentältä hotellille

Amsterdamin lennon laskeuduttua ja matkalaukkujen hakemisen jälkeen suuntasimme taksitolpalle. Meillä kävi melko hyvä tsägä, sillä pääsimme hyppäämään Teslan kyytiin. Kyseinen malli maksoi taksikuskin mukaan 90 000€ ja Alankomaissa sähköauton hankkimista ilmeisesti tuetaan myös verohelpotuksin. Tämä oli ensimmäinen kerta itselleni Teslan (ja tietääkseni sähköauton!) kyydissä koskaan ja kyyti oli kyllä tosi hiljainen ja mukava. Teslalle tyypillinen suuri kosketusnäyttö oli myös mielenkiintoista nähdä.

Tämä ei ollut viimeinen täysisähköinen taksi, jolla kuljimme. Myöhemmin vastaan tuli myös hieman halvempia Nissan Leaf sähköautoja. Ilmeisesti sähkötaksit ovat jo melko yleisiä Amsterdamissa, kun niitä tuli näinkin monta tässä lyhyen reissun aikana vastaan. Teslalla auton range voi olla pisimmillään 400 km kun halvemmilla autoilla köröttelee vaan hieman reilut 100 km yhdellä latauksella.

Kovasti taksikuskit puhuivat, että jo ensi vuonna tulee parempia sähköautoja ja niiden toimintamatkat pitenevät.

Jenkkiyhtiöitä täällä on tullut vastaan ne tutut McDonald’sit ja Starbucksit. Ilmeisesti tupakan mainostaminen on jonkin verran rennompaa täällä, kun muutama pikkuputiikki Marlboro kyltteineen osui matkalla vastaan. Mihinkään vaateliikkeisiin en lähtenyt kiertämään, kun se ei kuulu lempipuuhiini ja muutenkin tällaisella reissulla ei kovin syvällisiä havaintoja yhtiöistä ehdi tekemään.

Ajax murskasi vastustajansa

Kuriositeettina mainittakoon, että hotellimme sijaitsi aivan Jari Litmasen vanhan Ajax jalkapallojoukkueen stadionin vieressä. Täällä oli viikonlopun aikana yksi matsi, jonka Ajax voitti murskaavasti 8-0. Valitettavasti futis ei kuulunut suunnitelmiimme tällä reissulla, vaan olimme matsin aikana keskustassa pyörimässä. Olisi ollut kyllä mahtava nähdä vähän kovempana futismaana tunnetun Hollannin liigan ottelu.

Hotellihuoneen ikkunasta paistoi myös Deutsche Bankin valotaulu korkean toimistotalon katolla. Kyseisestä pankista ei itsellä ole mitään käsitystä, mutta pysyttelen mieluummin laadukkaampana tunnettujen Pohjoismaisten pankkien omistajana (tällä hetkellä salkussa ei ole yhtään pankkia).

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Vastaa