Nordnetin kampanjasta Berkshire Hathawayta salkkuun

BNSF-juna

Nordnetilla* oli black friday kampanja, jossa suosituimpia yhdysvaltalaisia osakkeita sai ostaa ilman välityskuluja. Omaa sijoittajakuplaani seuraamalla Sharevillestä sanoisin, että AT&T oli tällä kertaa suosituin sijoituskohde sijoittajien keskuudessa. AT&T:n hinta onkin tänä vuonna laskenut pörssissä ja se on tunnetusti vakaa osingonmaksaja.

Omalla kohdalla valintani kohdistui Berkshire Hathawayhin (BRK.B). Ostin kolme kappaletta BRK:n osakkeita hintaan $ 208,51 ja tarkoituksena on tankata Berkshireä myöhemmin lisää.

Olen jo pitkään halunnut omistaa Berkshireä mutta yhtiön osinkopolitiikka tai siis sen puuttuminen on pitänyt minut pois omistajalistalta. En kuitenkaan enää rajaa pois yhtiöitä, jotka eivät maksa osinkoa, joten oli viimein aika hypätä BRK:n kyytiin. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, vai mitä?

Talouden kasvu ympäri maailman on hidastumaan päin ja tämä varmasti osuu myös Berkshireen, mutta pitäisin sijoitusta kuitenkin melko defensiivisenä. Jos hinnat maailmalla lähtisivät laskemaan, toisi se myös mahdollisuuksia Buffettille ja kumppaneille tuon 100 miljardin käteiskassan töihin laittamiseen.

Buffett ja Munger aloittivat hiljattain Berkshiren omien osakkeiden takaisinostot. Kenties he näkevät, että Berkshire on tällä hetkellä aliarvostettu, tai sitten käteinen vain polttelee Berkshiren kirstuissa.

Berkshiren suurimmat listatut osaomistukset

Berkshire Hathaway koostuu lukuisista tytäryhtiöistä ja listatuista osaomistuksista, joista valtaosa on yhdysvaltalaisia. Berkshiren tapana on ollut yrityskaupan jälkeen säilyttää ostetun yhtiön johto ja antaa yhtiön toimia mahdollisimman itsenäisenä yksikkönä.

Warren Buffett ja Charlie Munger, Berkshiren johtohahmot, ovat mestareita pääoman allokoimisessa. Vaikka aluksi Buffettin strategiana oli ostaa heikkolaatuisia yhtiöitä erittäin halpaan hintaan, on Charlie Munger myöhemmin ohjannut Buffettin ostamaan loistavia yhtiöitä kelpo hintaan.

Berkshiren Top 5 listatut osaomistukset ovat:

  1. Apple
  2. Bank of America
  3. Wells Fargo
  4. Coca-Cola
  5. Kraft Heinz Co.

Nämä viisi sijoitusta ovat noin kaksi kolmasosaa Berkshiren listattujen yhtiöiden portfoliosta.

Vakuutusliiketoiminta Berkshiren ytimessä

Berkshiren omistamia tytäryhtiöitä ovat mm. vakuutusyhtiö Geico ja BNSF rautatieyhtiö.

Kenties juuri Berkshiren vakuutustoiminta on mahdollistanut sen laajenemisen sijoittamalla vakuutusyhtiöiden ”float:ia” eli vapaata sijoitettavaa rahamäärää. Vakuutusbisneksestä saadaan kassavirtaa, mikä pitää maksaa asiakkaille takaisin vasta vuosien päästä korvausten muodossa tai ei ehkä koskaan. Nykyisin Berkshiren riippuvaisuus vakuutusliiketoiminnasta on kuitenkin vähentynyt.

Warren Buffett, mestarisijoittaja vailla vertaa

Buffett oli jo nuorena yritteliäs, kun hän jakoi sanomalehtiä ja myi Coca-Colaa ovelta ovelle. Ensimmäiset arvopaperikauppansa Buffett teki 11-vuotiaana.

Oppi-isäänsä Benjamin Grahamiin Buffett tutustui opiskellessaan Columbian Business Schoolissa 50-luvulla.

Buffett tunnetaan arvosijoittajana, joka sijoittaa vain sellaisiin yhtiöihin, joiden liiketoiminnan itse ymmärtää. Arvosijoittajana Buffett sijoittaa yhtiöihin, joiden todellinen arvo on suurempi kuin markkina-arvo.

Buffett tunnetaan säästäväisestä elämäntyylistään. Hän asuu edelleen vuonna 1957 ostamassaan talossa Omahassa. Mies tykkää nauttia Coca-Colaa useamman annoksen päivittäin ja on tuttu näky Omahan mäkkärin drive-inissä aamuisin.

Tyypilliseen Buffettin työpäivään kuuluu lukemista useamman tunnin ajaksi.

Warren Buffett on luvannut lahjoittaa suurimman osan omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen. Hän teki suuren lahjoituksen Gatesin säätiölle ja lisäksi Buffettin lapset tekevät hyväntekeväisyystyötä omien säätiöidensä kautta.

Berkshiren sijoittajakirjeet

Joka vuonna ilmestyvä sijoittajakirje Berkshiren osakkeenomistajille on erinomaista luettavaa, vaikka et olisikaan yhtiön osakkeenomistaja.

 

Photo by Jake Sloop on Unsplash

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Vastaa