Sijoittamisen aloittaminen

Sijoittamisesta ei tarvitse tehdä turhan monimutkaista. Aloittelijan voi olla hyvä aloittaa indeksisalkun kasaamisella ja sijoittamisen automatisoimisella kuukausisäästösopimuksen avulla. Joka tapauksessa tulet tarvitsemaan arvo-osuustilin valitsemaasi pankkiin.

Nordnetissä* aloittaminen on tehty helpoksi. Tarvitset tilin luomiseen vain verkkopankkitunnukset omasta kivijalkapankistasi, jotta voit allekirjoittaa tilin luomiseksi vaaditun sopimuksen sähköisesti. Tilin luominen Nordnettiin kestää noin 10-15 minuuttia, jonka jälkeen olet valmis käymään kauppaa.

Nordnet on indeksisijoittajalle hyvä välittäjä. Kuukausisäästösopimuksella pääset sijoittamaan kuluttomasti ETF:iin ja rahastoihin. Kulut maksetaan vasta sijoituksia myydessä. Erityismaininta myös pohjoismaihin sijoittavista Superrahastoista, joihin pääset sijoittamaan kuluttomasti (valuutanvaihtokulut ovat ainoa kulu muissa kuin suomen Superrahastossa) eri pohjoismaiden indekseihin.

Sijoittamisessa kulujen merkitys on suuri. Indeksisijoittajan kulut pitäisi olla merkittävästi alhaisemmat, kuin aktiivisiin rahastoihin sijoittavalla sijoittajalla. Myös osakepoimijalle on tärkeää, että kulut pysyvät prosentin luokassa, mielellään sen alle.

Käytän itse myös Osuuspankin palveluita. Asiakasomistajille OP tarjoaa etuja ja pienet alle 200 € suorat osakekaupat ovat mahdollisia nykyään Osuuspankin kautta 1% kuluilla. Etu on huomattava Nordnettiin verrattuna, jossa yksi kauppa Helsingin pörssissä maksaa tällä hetkellä 7-9 euroa riippuen oletko osakesäästäjien keskusliiton jäsen. Nordnetissä hinnasto muuttuu kaupankäyntiaktiivisuuden mukaan halvemmaksi, mutta itse olen käytännössä aina tuolla tasolla, jolla maksan kaupasta ainakin 7 euroa.

Lukeminen kannattaa aina

Indeksisijoittajalle suosittelen Marko Erolan kirjoittamaa ”Paras Sijoitus” kirjaa. Luin sen itse vuosia sitten ja se on hyväksi havaittu.

Jos suora osakesijoittaminen kiinnostaa, on lukeminen vielä tärkeämpää. Alkuun pääsee esimerkiksi Jukka Oksaharjun, Random Walkerin ja Karo Hämäläisen kirjoittamilla ”Laatuguru” ja ”Arvoguru” kirjoilla.

Storytel ja Bookbeat tarjoavat sijoittajille laajan kirjaston sijoittamiseen ja talouteen syventymiseen. Itselläni on hieman kokemusta Storytelin käytöstä. Palveluisssa on kokeilujaksot, jonka aikana voit tutustua palveluiden tarjontaan ilmaiseksi.

Osakepoimijalle Inderes tarjoaa hyviä analyysejä. Itse luen aina pitkät raportit omista sijoituskohteistani, jos yhtiö on Inderesin seurannassa. Raportit ovat ilmaisia. Lisäksi Inderesin sometiimi tuottaa arkipäivisin sisältöä InderesTV:seen (nähtävissä myös YouTubessa)

Shareville on Nordnetin tarjoama sijoittajien yhteisö, jossa aloittelijoita autetaan mielellään. Sharevilleen voit liittyä anonyymisti saatuasi Nordnet tilin avattua*

 

Vielä lopuksi tunnettuja osakevälittäjiä ja pankkeja

Nordnet* – Hyvä kuukausisäästäjälle indeksirahastoihin ja ETF:iin

Osuuspankki – 1% kulut pienille kaupoille suoriin osakesijoituksiin. Myös indeksivaihtoehtoja.

DeGiro – Halvat kulut ulkomaisiin pörsseihin

Nordea – OP:n lisäksi Nordealla on 1% kulukatto pienille kaupoille

 

Photo by rawpixel on Unsplash

*Tähdellä merkityt linkit ovat affiliate linkkejä, joita klikkaamalla ja tilaamalla tuotteen tämän blogin ylläpitäjä saattaa saada palkkion.